Karácsonyi filmek, amelyekben a diszfunkcionális családoké a főszerep

2023. december 21.
Rohanás, szervezés, kínos pillanatok és felszínes beszélgetések a ritkán látott rokonokkal. A karácsony a meghittség mellett erről is szól. A következő 6 filmben olyan családok karácsonyát nézheted végig, akik közel sincsenek a tökéletességhez, nem is nagyon illenek össze, hétköznapi küzdelmeik pedig többször ismerősek lehetnek. Tökéletes család nincs, miért ne szórakozhatnánk a tökéletlenségünkön?
Mit nézzen együtt karácsonykor a család?

Kőkemény család 

Everett, a Stone család kicsi kincse, a tökéletes és túlrajongott fiú hazaviszi karácsonyra barátnőjét, Mereditht (Sarah Jessica Parker), hogy bemutassa családjának. A fogadtatás nem túl rózsás: a szókimondó lánytesótól (Rachel McAdams) kezdve a babusgató anyáig (Diane Keaton) senki nem rejtegeti véleményét a jövendőbeliről, aki erősítésként elhívja húgát a családi fészekbe. A tipikus vígjátéki elemek és a családi összetűzések mellett a film tartogat komoly drámai meglepetéseket és feszeget kényes témákat, amelyek szóba jöhetnek a mi vacsoraasztalunknál is.

Családi karácsony

Ez a dán szatíra nem is próbálja jó színben feltüntetni a közös karácsonyozás lehetséges kimeneteleit. A család, amelynek karácsony estéjét végigkövetjük, maga a diszfunkcionalitás definíciója. A szabálykövető Katrine évek óta vállalja, hogy náluk tartják a karácsonyt. Sorban érkeznek is a vendégek: az ítélkező nővér a tudálékos író férjével és hiperaktív gyerekükkel, illetve az elvált szülők, a mindig képeket lövő nárcisztikus anyuka és a nemtörődöm, alkoholt nem megvető apa. Végül váratlanul betoppan a rég nem látott, titokzatos legkisebb lánytestvér is… Kezdetét veszi a kínosan alakuló, passzív-agresszív odaszólásokkal megspékelt vacsora. A régi sérelmek nem sokáig maradnak kimondatlanok.

Káosz karácsonyra

Charlotte Cooper (Diane Keaton) álma egy meghitt közös családi karácsonyozás. Arra azonban nem gondol, hogy négy generáció találkozásánál garantáltak a nézőpontütközések, főleg, ha ennyire különböző emberekről van szó. Itt van például Charlotte lánya, Eleanor (Olivia Wilde), akit az „igazi” megtalálása frusztrálja, a laza, de kleptomániás nagynéni vagy Charlotte apja, a kapuzárási pánikban szenvedő Bucky (Alan Arkin), aki egy nála évtizedekkel fiatalabb nővel állít be az ünnepekre. Felmerül a kérdés a filmben, hogy ennyi különböző ember szóba állna-e egymással, ha nem lenne köztük a családi kötelék.

Karácsonyi meglepi

Harper (Mackenzie Davis) családja nem is sejti, hogy lányuk a karácsonyra hazahozott plusz egy főjével, Abbyvel (Kristen Stewart) egy párt alkot. Abby pedig azt nem sejti, hogy barátnője még nem bújt elő a családjának, ezért Harper kérésére a heteró barát szerepébe bújik. Abby terve, hogy az ünnepek alatt megkéri Harper kezét, kezd romba dőlni, miközben megismeri a perfekcionista anyát, a polgármesterjelölt apát és a két lánytestvért, akik közül az egyik kényszeresen igyekszik a tökéletes család képét fenntartani szülei előtt. A film a jellegzetes karácsonyi rom-comok hangulatát idézi egy modernebb köntösben.

Négy karácsony

Vannak rokonok, akiket jobb elkerülni az ünnepek alatt. Ezt gondolja Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn), akik minden évben elutaznak nyaralni, hogy inkább kettesben töltsék a karácsonyt. Tervükbe ezúttal belerondít a rossz időjárás, így nincs választás, a párnak négy alkalommal kell megtenni a kötelező köröket a családtagoknál. Néha már kellemetlen, közben mégis szórakoztató, ahogy minden egyes összejövetel a kaotikus családtagokkal szürreális káoszba torkollik a filmen.

Rossz anyák karácsonya

Anyaként a karácsony szüntelen főzésből, sütésből és készülődésből áll. Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) most először előtérbe helyezi saját igényeit és szakít a karácsonyi hagyományokkal, hogy egy bulis karácsonyt hozzon össze. Ebbe van egy kis beleszólása a váratlanul betoppanó nagymamáknak, akik erőltetik a klasszikus karácsonyi önostorozó anya szerepet, mert szerintük az ünnep csak így lehet igazán tökéletes és szent. A filmben a saját anyánknak való megfelelés, az eltérő gyereknevelési módszerek ütközése és a szokásokról alkotott különböző kép mind kisebb-nagyobb konfliktusokat szül.

Fotó: Imdb, Szerző: Makki Noémi, az ELTE BTK Média Tanszékének hallgatója