Belegondoltál már abba, honnan származik az angol királyi család vagyona?

2022. december 27.
Ne hidd, hogy kizárólag az adófizetők pénzéből származik az angol királyi család jövedelme!

Amikor II. Erzsébet királynő 70 évvel ezelőtt trónra került, vagyonának alapját a Lancaster Hercegség földterületei, valamint az apjától örökölt birtokok és műalkotások szolgáltatták, ami az évek múlásával szépen gyarapodott. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a királynő okosan bánt a pénzzel még úgy is, hogy soha nem szenvedett hiányt semmiben.

II. Erzsébet királynő és fia, Károly herceg, azaz III. Károly

A Sunday Times 2016-ban adta a fejét arra a merész vállalkozásra, hogy felbecsülje, mekkora vagyonnal rendelkezik a királynő, ez az akkori számítások szerint 165.150.000.000 forintra rúgott. Ez az összeg jóval magasabb annál, mint amennyi az angol királyi család többi tagjának kincstárában lapul, és a királynő halála után a koronával együtt III. Károly királyra szállt.

Az angol királyi család bevételei

Az adófizetők pénzéből minden évben jut nekik egy szép nagy szelet, amit az államkincstár folyósít. A királyi család hivatalos pénzügyi jelentései szerint ebből a busás összegből fizetik az ingatlanjaik fenntartását és a közüzemi számlákat, a család utazásait és a királyi alkalmazottak fizetését is ebből gazdálkodják ki. A The Telegraph azonban rávilágított arra, hogy az adófizetőktől kapott pénz nem elegendő az egyébként nagyon költséges biztonsági intézkedések és királyi szertartások fedezésére, ezeket máshonnan származó jövedelemből kell fizetniük.

A Lancaster Hercegség több száz éve az angol királyi család birtokában van, és hatalmas értéket képvisel. Az itt felépült lakó-, kereskedelmi- és mezőgazdasági ingatlanok is sokat hoznak a királyi család konyhájára, amiből bőségesen ki tudják egészíteni az adófizetőktől származó jövedelmet.

Ezen felül az egykori királynő szíve csücskeként emlegetett Balmoral-kastély és a sandringhami birtok is az angol királyi család tulajdona, ami számos művészeti kincset is magában foglal. Ennek összértéke egyszerűen felbecsülhetetlen a kívülállók számára, egy királyi pénzügyi szakértő azonban annyit elárult a The Journalnak, hogy a királyi család tagjai „csak” milliomosok (természetesen angol fontban számolva!) és nem milliárdosok, mint ahogyan azt sokan gondolják róluk.

Károly király és leszármazottai költségeit a Cornwalli Hercegségből származó bevételekből finanszírozzák, Vilmos és Harry hercegnek a The Journal számításai szerint ennek köszönhetően fejenként 2.428.000.000 forint ütötte a markát 2019-ben. Halála előtt II. Erzsébet királynő tüzetesen átvizsgálta a kifizetéseket, a The Journal értesülései szerint eszközölt néhány változást.

Harry herceg és Vilmos herceg

A családnak teljes munkaidőben dolgozó királyi személyek más külső forrásból nem tehetnek szert jövedelemre, ez azonban Harryre és Meghanra már nem vonatkozik. Továbbra is magas életszínvonaluk fenntartásának költségeit könyvek és filmek jogdíjaiból, valamint nyilatkozatokért és beszédekért kapott honoráriumokból fedezik. A hozzáértők szerint ezekért annyira magas összegeket kérnek (és kapnak), hogy nekik sincs szükségük nagy erőfeszítésekre ahhoz, hogy továbbra is fényűző luxusban éljenek.

Forrás: Via Fotó: Getty Images