Retró kvíz: hány filmre emlékszel a tízből?

2023. november 23.
Biztosan láttuk ezeket a régi magyar filmeket. De felismerjük, melyik filmről van szó néhány mondat alapján? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, hányat találunk el!
Retró film kvíz
  • Körhinta, Szerelem, Indul a bakterház – mindenki imádta a régi idők kultikus magyar filmjeit.
  • A kvízben tíz film rövid tartalmát olvashatjuk, ki kell választanunk, melyik film címe tartozik hozzá.
  • A retró kvízből kiderül, mennyire emlékszünk a régi magyar filmekre!

Gyerekkorunkban még a nagyszüleinkkel néztük a Körhintában Törőcsik Marit. Ez a film hozta meg a nemzetközi sikert a színésznőnek. De a retró korszakban is születtek olyan legendás filmalkotások, amelyek mára klasszikussá váltak. Legújabb retró kvízünkben a régi magyar filmekkel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk!

Vajon hány régi magyar filmet ismerünk fel a kvíz kérdései alapján? Kiderül, mennyire emlékszünk a híres magyar filmekre és szereplőikre!

Az első magyar film

Jelenet az első magyar filmből, A táncz című fekete-fehér némafilmből

Jelenet az első magyar filmből, A táncz című fekete-fehér némafilmből

Valószínűleg nagyon kevesen tudják, melyik volt az első magyar film. A táncz 1901-ben készült. Ez még fekete-fehér némafilm volt, amely az Uránia Tudományos Színház egyik előadásának mozgóképes illusztrációjaként született. 

Ez volt az első tudatosan rendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmalkotás. A mozgókép nem maradt fenn, csak a korabeli sajtóban megjelent képek ismertek, valamint azok az állófotók, melyekből képeslap-sorozatokat is nyomtattak.

A Pekár Gyula ötlete alapján, Zsitkovszky Béla által forgatott huszonnégy 1-2 perces úgynevezett kinematogramot 1901. április 30-án mutatták be. A film bemutatójára emlékezve, 2018 óta április 30-án tartják A magyar film napját.

Az első színes magyar filmek

A kultikussá vált Körhinta 1955-ben még fekete-fehérben készült. Sőt, az 1950-ben bemutatott Lúdas Matyi sem sokáig maradt színes. Az első tényleg színes magyar film végül a Fekete István regényéből készült A koppányi aga testamentuma volt. Ezt 1968. április 4-én mutatták be.

A hatvanas években aztán sorra születtek a színes magyar filmek. (A kvízünkben is szerepel közülük, legyünk figyelmesek!)

  • Egri csillagok (1968.)
  • A veréb is madár (1968.)
  • Isten hozta, őrnagy úr! (1969.)
  • A Pál utcai fiúk (1969.)
  • A tanú (már a hatvanas években elkészült, de csak 1979-ben mutatták be a közönségnek)

Töltsük ki a retró film kvízt!

Ideje, hogy belevágjunk a retró film kvíz kitöltésébe, és próbára tegyük magunkat a magyar film nagyjaival! Tíz kvízkérdésünk van, melyekben egy-egy híres magyar film tartalmát foglaltuk össze röviden. Három válasz közül kell megmondanunk, melyik filmre vonatkozott a kvíz kérdése. Indulhat a kvíz?

Retró kvíz: hány filmet ismersz fel a tízből?

Retró film kvíz Szerelmesfilm

Biztosan láttuk ezeket a régi magyar filmeket. De felismerjük, melyik filmről van szó néhány mondat alapján? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, hányat találunk el!

Fotó: Wikimedia, Fortepan/FSZEK Budapest Gyűjtemény/Sándor György