A szakértő szerint így kellene egészségesen fogyni

2024. augusztus 16.
Az extrém diéták segíthetnek ugyan a gyors fogyásban, ám a dietetikusok szerint az eredményük nem lesz tartós (és potenciálisan veszélyesek az egészségre). Próbáljuk ki inkább ezeket a tudományosan alátámasztott tippeket.
egészséges fogyás tippek

Bár legbelül valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a divatos diéták sosem működnek, és hogy a fogyáshoz igenis idő kell… Mégis szeretnénk minél gyorsabban eredményt elérni.

Pedig a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyors fogyás a legtöbb ember számára nem biztonságos. Hatalmas fizikai igénybevételt jelent ugyanis a szervezet számára. A gyors fogyás ráadásul komoly kockázatokkal is járhat – többek között epekövesség kialakulásával, kiszáradással, alultápláltsággal és akár potenciálisan életveszélyes elektrolit-egyensúlyhiánnyal is.

A gyors fogyás miért nem egészséges?

Ezenkívül a gyors fogyás után nagyon gyakran szembe kell nézni az újbóli súlygyarapodással is, ami rendkívül elkeserítő tud lenni. „A gyors fogyás, majd a visszahízás óriási nyomást gyakorol a szervezetre, és megterhelheti a szívet, az ereket és más szerveket” – magyarázza Stefani Sassos, táplálkozásszakértő.

A szakértő szerint vannak jobb és egészségesebb módszerek a szigorú diétáknál, azt azonban mindenképpen javasolja, hogy ha régóta szeretnénk már lefogyni, érdemes lehet dietetikus segítségét kérnünk.  

Az alábbiakban a szakértő osztja meg legjobb tanácsait az egészséges táplálkozással és testmozgással kapcsolatban. Olyan tippeket ad, amelyek nem csak az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához járulhatnak hozzá, de a szervezetünkre is jó hatással vannak. 

Következzenek a biztonságos fogyási tippek a táplálkozási szakembertől!

1. Együnk több rostot az egészséges fogyás érdekében

Sassos szerint az emberek 95 százaléka nem jut elég élelmi rosthoz. A rostok nemcsak az emésztőrendszer működését segítik, de a jóllakottságot is fokozzák, így kevésbé érezzük majd magunkat éhesnek.

„A magas rosttartalmú ételek emésztése hosszabb ideig tart, így kevesebb kalóriával is teltebbnek érezzük magunkat” – mondja Sassos. A rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában és még a koleszterinszint csökkentésében is. A nőknek érdemes megcélozniuk a napi 25 g rostbevitelt (38 g a férfiaknál), és olyan magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasztaniuk, mint a zabpehely, a bab és más hüvelyesek, valamint a magvak és gyümölcsök.

„Csak fokozatosan növeljük a mennyiséget, akkor is, ha siettetnénk a fogyást, így elkerüljük a puffadást és a felfúvódást” – teszi hozzá Sassos. „Ahogy növeljük a rosttartalmat az étrendünkben, ügyeljünk a hidratálásra is, hogy a rostok kitáguljanak a gyomrunkban és megfelelően emésztődjenek.”

2. Kezdjünk súlyzós edzésbe az egészséges fogyás érdekében

Az izomépítés több okból is elengedhetetlen a szervezetünk számára, de az egészséges testsúly elérését is segíti. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres testmozgás hozzájárul a testsúlyunk fenntartásához, és „minél nagyobb az izomtömegünk, annál magasabb az anyagcserénk” – mondja Sassos, aki személyi edző is.

Az erőnléti edzés történhet súlyokkal, szalagokkal vagy a saját testsúly használatával. Mivel az izom sűrűbb, mint a zsír, előfordulhat, hogy még akkor is veszítünk testzsírt, ha a mérleg száma nem tükrözi a fogyást. „Jobb képet kaphatunk az erőnléti edzés előnyeiről, ha kifejezetten a testösszetételünket nézzük, beleértve az olyan mérőszámokat, mint a testzsír” – mondja Sassos.

Együnk minél több növényi ételeket az egészséges fogyás érdekében

Együnk minél több növényi ételt az egészséges fogyás érdekében

3. Együnk minél több növényi ételt az egészséges fogyás érdekében

Bizonyos élelmiszerek vagy élelmiszercsoportok korlátozása helyett összpontosítsunk arra, hogy tápláló élelmiszerek sokaságát építsük be étrendünkbe az általános egészség és a súlyszabályozás érdekében. Példának okáért: a zöldségek természetesen alacsony zsír- és kalóriatartalmúak, ugyanakkor tápanyagdúsak és laktatóak, mivel a víz és a rostok miatt az ételek térfogatát növelik.

Ha arra törekszünk, hogy bármelyik étkezésünk nagyrészt zöldségekből álljon (legalább 50 százalékban), akkor jó úton haladunk a jobb egészség felé.

4. Használjunk fűszereket az egészséges fogyás érdekében

A fűszeres ételek valóban segíthetnek a kalóriacsökkentésben. Ez azért van, mert a jalapeño és a cayenne paprikában található kapszaicin (kissé) fokozhatja a szervezetünkben a stresszhormonok, például az adrenalin felszabadulását, ami felgyorsíthatja a kalóriaégetést. Mi több, a csípős paprika fogyasztása segíthet abban, hogy lassabban együnk, és elkerüljük a túlevést.  A csípős paprika mellett a gyömbér és a kurkuma is remek választás.

5. Aludjunk többet az egészséges fogyás érdekében

Kutatások szerint, ha hét óránál kevesebbet alszunk éjszakánként, az lelassíthatja az anyagcserénket. A krónikus alváshiány még az éhségérzetet szabályozó hormonokat is megváltoztathatja, és egyes tanulmányok szerint összefüggés van a rossz minőségű ételválasztás és a kevesebb alvás között.

A jó alvásnak rengeteg egyéb előnye is van a fogyáson túl, például fokozza az éberséget, javítja a hangulatot és az általános életminőséget.

Forrás: Goodhousekeeping Fotó: Getty Images