Ezzel a módszerrel tudhatjuk, vajon jó vagy rossz koleszterin van többségben a vérünkben

2024. szeptember 24.
Azt már megtanultuk, hogy a magas koleszterinszint nem egy jó dolog. De miért egészségtelen, ha magas, és mi a különbség a jó és a rossz koleszterin között?
Magas koleszterinszint tünetei
  • Ha túl sok szaturált zsírt fogyasztunk, a májunk nem lesz képes a koleszterint eltávolítani a szervezetünkből, így az felhalmozódik a vérünkben.
  • Miért rossz, ha magas a koleszterinszintünk és honnan tudhatjuk?
  • Miről ismerhető fel a jó és a rossz koleszterin?

Nem vagyunk egyedül, ha magas a koleszterinszintünk. Egy friss kutatás szerint a felnőttek 54 százalékának magasak a koleszterinértékei. „A jó hír az, hogy ha egyszer kiderül, hogy magas a koleszterinszintünk, ez abszolút kezelhető és megelőzhető – hangsúlyozta Dr. Petrevszky Nerina háziorvos

A koleszterin egyfajta vérzsír, amit a májunk állít elő, de bizonyos ételekben is megtalálható. Szükségünk van valamennyi koleszterinre, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, ám a túl sok koleszterin elzárhatja az ereket, ami életveszélyes állapotokat idézhet elő.

Mik a magas koleszterinszint tünetei?

A magas koleszterin alapvetően tünetmentes, ami a legnagyobb probléma is vele. Ha kezeletlen marad, akár szívinfarktushoz vagy stroke-hoz is vezethet. Kifejezett tünetek általában csak a genetikai eredetű magas koleszterinszintnél (hiperkoleszterolémia) fordulnak elő. Ennél az örökletes rendellenességnél a máj nem képes megfelelően kezelni a koleszterint, ezért különböző tünetek jelentkeznek:

  • Xantómák: helyi koleszterincsomók, lerakódások képződnek a kezek és a láb ízületein, az Achilles-ín területén.
  • Xantelasma: a szemkörnyék körül kialakuló zsírlerakódás, ami apró, sárga csomó formájában jelenik meg a szemhéjon vagy a szemzugnál.
  • Szivárványhártya körül megjelenő tejfehér gyűrű is a magas koleszterinszint jele lehet.

A magas koleszterinszint okai

Az örökletes tényezőn túl a magas koleszterinszint nem egyetlen okra vezethető vissza. Általában számos tényező szerepet játszik abban, ha valakinek magas a koleszterinje:

1. Étrend

Túl sok szaturált zsírt eszünk. Ezért a májunk működése romlik, nem lesz képes eltávolítani a koleszterint a szervezetünkből, így az felhalmozódik a vérben. Ez krónikus problémákat okozhat.

2. Kevés testmozgás

Minél többet mozgunk, annál jobban túlsúlyba kerül a szervezetünkben a jó koleszterin, és csökken a rossz koleszterin szintje. A mozgásszegény életmód pont fordított hatással van.

3. Dohányzás

A dohányzás magas koleszterinszinthez vezethet és fokozhatja a plakkok képződését az erekben. Ez amiatt következik be, mert a dohányzás megkönnyíti a koleszterinnek, hogy az artériák falán megtapadjon.

A magas koleszterinszint miatt plakkok tapadhatnak meg az érfalon, ami elzárhatja az ereket

A magas koleszterinszint miatt plakkok tapadhatnak meg az érfalon, ami elzárhatja az ereket

4. Életkor

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy megemelkedik a koleszterinszintünk. Növeli a kockázatot a nemünk (férfiaknál gyakoribb) vagy az örökletes hajlam.

De más tényezők is hatással lehetnek a leggyakoribb magas koleszterinszintet kiváltó faktorok mellett:

  • Vesebetegség
  • Májproblémák
  • Túlsúly
  • 2-es típusú diabétesz
  • Pajzsmirigy-alulműködés
  • Növekedésihormon-hiány

Hogyan diagnosztizálható a magas koleszterinszint?

Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható, vajon rendben van-e a koleszterinszintünk. Ehhez elég a háziorvoshoz elmennünk, és olyan laborvizsgálatot kérnünk, mely megnézi az alábbi koleszterinértékeket a vérünkben:

  • A jó koleszterin szintje (HDL)
  • A rossz koleszterin szintje (nem-HDL)
  • Trigliceridszint
  • Teljes koleszterinérték

Ha túlságosan magas a nem-HDL koleszterin szintje a vérben, kialakulhatnak az érfalakon a plakkok, melyek elzárhatják az ereket. Ezért is nevezik rossz koleszterinnek. 

Ezzel szemben a HDL, azaz jó koleszterin számos olyan fehérjét tartalmaz, melyek segítik a szervezetünket és a májunkat, hogy a rossz koleszterint eltávolítsák.

Egy harmadik fajta vérzsírtípus a triglicerid, ami a zsírsejtekben található meg. Ez szintén elzárhatja az ereket. A triglicerid értéke akkor lehet magas nagy eséllyel, ha:

  1. Túlsúlyosak vagyunk
  2. Nagyon sok cukros és zsíros finomított élelmiszert fogyasztunk
  3. Gyakran iszunk alkoholt

Amikor a háziorvosunk megnézi a laborleletünket, a koleszterinértékek alapján eldönti, milyen megoldásokra van szükségünk. De azt is megállapíthatja, mekkora a szívbetegségek kialakulásának kockázata, és milyen lépéseket kell tennünk a megelőzésére.

A magas koleszterinszint kockázata az egészségünkre

Számos krónikus betegség kockázatát jelentősen megnöveli a magas koleszterinszint. A szakember az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • A megemelkedett rossz koleszterinszint az egyik legnagyobb kockázati tényező a koronáriás szívbetegségek és a stroke esetében.
  • 40 éves kor után a magas koleszterinszint jelentősen növeli a demencia és Alzheimer-kór esélyét.
  • A magas koleszterinszint elzárhatja az ereket és trombózist okozhat a végtagokban.

Hogyan előzhető meg a magas koleszterinszint?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy sor dolgot tehetünk, hogy megelőzzük a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét. De ha már kialakult, akkor is visszafordíthatjuk a folyamatot.

  1. Együnk egészségesen és csökkentsük az állati zsírt az étrendünkben. Kevesebb vaj, ghee, zsíros húsok és sajt, több olívaolaj és avokádó.
  2. Mozogjunk többet!
  3. Hagyjunk fel a dohányzással.

Ha nem elég az életmódbeli változtatás ahhoz, hogy a koleszterinszintünk visszatérjen az egészséges tartományba, az orvos koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is felírhat. 

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash