4-ből 1 ember örökre szingli marad – ez az oka

2024. október 08.
Sokan döntenek úgy, hogy kihasználják a szingliség előnyeit és élvezik a szabadságot, akár egész életükben. Egy kutatás rávilágított arra, miért döntenek így a fiatal felnőttek.
Párkapcsolat: 4-ből 1 ember inkább örökre szingli marad
  • Egy felmérés kimutatta, hogy minden negyedik fiatal felnőtt dönt úgy, hogy örökre szingli marad.
  • Sok fiatal felnőtt gondolja azt, hogy szinglinek lenni az egyik legjobb dolog, amit megtehetnek magukért.
  • Megmutatjuk, hogy miért választják a fiatal felnőttek inkább a szinglilétet.

A Pew Research Center 2014-es tanulmánya szerint az Egyesült Államokban minden negyedik fiatal felnőtt dönt úgy, hogy egyedülálló marad legalább 50 éves koráig. A tanulmány megállapította, hogy ennek számos oka lehet – többek között a házasodási kedv csökkenése, a fiatal felnőttek vágya, hogy életük más területeire (például a munkára) összpontosítsanak, és a randevúzási statisztikákra, amelyek azt mutatják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel maradnak szinglik, mint a nők. 

Miért nem vágynak párkapcsolatra a szinglik és miért nem randiznak?

A Pew Research Center egy 2020-as felmérésben megállapította: a fiatal felnőtt szinglik fele szerint a legfontosabb oka annak, amiért nem vágynak párkapcsolatra, az az, hogy szeretnek egyedül lenni.

Tehát a szinglik fele nem keres kapcsolatot és nem randiznak. Ami többieket illeti: körülbelül egynegyedük mondja azt, hogy elkötelezett romantikus kapcsolatot vagy alkalmi partnert keres.

„Úgy tűnik, a mai fiatalok kevésbé vágynak romantikus kapcsolatra. Ennek oka lehet, hogy egyre elégedettebbek szingliként – mondta Tita Gonzalez Avilés író és pszichológus a Global Newsnak. „Figyelemre méltó, hogy különösen a nyugati iparosodott országokban a szingliség már nem szokatlan, és társadalmilag elfogadhatóbbnak tekinthető, mint a múltban.”

Rengeteg szingli boldog és elégedett párkapcsolat nélkül is

Rengeteg szingli boldog és elégedett párkapcsolat nélkül is

Mi derült még ki a kutatásból?

A kutatásból az is kiderült, hogy 18 és 34 év közötti szingli felnőttek, akik még nem voltak házasok, 69%-a nyilatkozott úgy, hogy egy napon szeretne megházasodni. Körülbelül egynegyedük (23%) azt mondja, hogy nem biztos benne, és 8% nem akar házasodni. 

A Pew Research Center 2024. februári tanulmánya szerint a szingli férfiak és a nők nagyjából egyforma valószínűséggel mondják azt, hogy szeretnének megházasodni. Ugyanez mondható el a gyermekvállalásról és a családalapításról is. 

Sok szingli azért nem vágyik családra, mert egyre nagyobb aggodalommal töltik el őket a gyermekgondozási költségek, amik folyamatosan nőnek, ez pedig rengeteg áldozattal járhat a szülők részéről.

Továbbá sok fiatal felnőttnek ma már nincs szüksége párkapcsolatra vagy házasságra ahhoz, hogy kielégítse társasági szükségleteit. A barátságaikban megkapják a szükséges érzelmi támogatást és a stabilitást. Sőt, az összetartozás érzését már a különböző klubokban, csoportokban is könnyűszerrel megtalálják és megélhetik.

Forrás: Your Tango, Fotók: Getty Images