Jó hír a szénhidrátfüggőknek: a legfrissebb kutatások szerint a fogyás szempontjából nem sokat jelent, miből készült a kenyerünk, vagy mennyit fogyasztunk belőle. Sokkal fontosabb, mit kenünk rá és mivel pakoljuk meg a tetejét.
„Az utóbbi években démonizálták a szénhidrátokat, és a hízás első számú okaként tartják számon őket. Ám nem a kalóriák száma határozza meg elsősorban, csökken-e a súlyunk vagy hízunk” – magyarázta Graeme Tomlison táplálkozási szakember.
A probléma ott kezdődik Tomlison szerint, hogy nem önmagában, mintegy rágcsálnivalóként fogyasztjuk a kenyeret, hanem általában bőségesen megkenjük vajjal, sajtkrémmel, megpakoljuk sajttal, nem is annyira zsírszegény húsfélékkel vagy éppen lekvárral. „Ezek a feltétek sokkal kalóriadúsabbak, mint bármelyik fehér kenyér” – mutatott rá Tomlison.
Mivel annyira rettegünk a szénhidrátoktól, nem figyelünk az apró extrákra, amik sokkal hízlalóbbak összességében, mint a kenyér.
Ráadásul a szénhidrát drasztikus csökkentése az étrendben vissza is üthet a táplálkozási szakember szerint, különösen ha a rostban gazdag szénhidrátféléket, teljes kiőrlésű gabonákat vonjuk meg a szervezetünktől.
„Ha valaki szereti a kenyeret, nem szabad kiiktatnia teljesen az étrendjéből. Sőt, nem kell olyan típusra sem váltania, ami nem a kedvence. Az étrend összeállításának lényege a változatosság, hiszen az egészséges szervezetnek minden tápanyagból szüksége van bizonyos mennyiségre a megfelelő működéséhez.”
Olvastad már?
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash