Lábnap és kardio: hogyan kombináljuk?

2020. július 12.
Ausztrál tudósok megtalálták a megoldást az edzőterembe járók kínzó kérdésére: hogyan egyeztessük össze az erősítő edzéseket az állóképességet fejlesztő kardiotréninggel úgy, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen?

A James Cook Egyetem tudósai dolgozták ki annak a problémának a megoldását, ami rengeteg edzőterembe járót foglalkoztat, hiszen a súlyzós edzések és az állóképességet fejlesztő tréningek között gyakran nehéz megtalálni azt az optimális egyensúlyt – ami leginkább szolgálja az izmaink működésének javítását, céljaink elérését. 

Dr. Kenji Doma és munkatársai annak akartak utánajárni, valóban rontja-e a kardiotréning teljesítményét, ha ugyanazon a napon súlyzós edzést is végzünk. „Korábbi tényekre alapozva azt gyanítjuk, hogy ha nincs megfelelő regenerációs idő a kétféle edzés között, az hátráltatja az állóképesség fejlődését” – mondta a kutatás vezetője. 

Dr. Doma szerint a fiziológiás stressz után, amit a 40-60 perces súlyzós edzés okoz, akár több napra is szükség lehet, hogy teljesen regenerálódjon a szervezet, szemben azzal az elterjedt nézettel, hogy 24 órával utána már készen állunk a kardioedzésre. „Kutatásunkkal fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy a súlyzós edzés olyan kifáradást eredményez a szervezetben, amely befolyásolja a másfajta mozgásformák hatásfokát is. Egy térképet akartunk létrehozni, ami segít eligazodni a különböző edzésformák és azok egymásra gyakorolt hatása között.”

Számos tényező befolyásolja, mekkora az egymásra gyakorolt hatása a kétféle tréningnek: az edzés intenzitása, erőssége, a sebesség, amivel a gyakorlatokat végezzük, a regenerációra hagyott idő a két edzés között. „Ha megértjük ezeket a kölcsönhatásokat, mind a súlyzós, mind a kardiotréning hatásosabbá válik, kevésbé vezet a test kifáradásához, csökken a sérülésveszély” – magyarázta dr. Doma. 

„Az egyik legkönnyebben követhető javaslatunk, hogy ne végezzünk súlyzós és állóképességi edzést ugyanazon a napon. Mindig a kardioedzés élvezzen elsőbbséget az erőfejlesztéssel szemben, és legalább fél napot hagyjunk magunknak a regenerációra” – javasolták a kutatók, akik remélik, hogy mind a profi sportolók, mind az amatőrök és edzők profitálni tudnak eredményeikből.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash