Ez a nap a legjobb a szabadságra hét közben

2021. június 04.
Bármelyik szabadnap csodás lehet, ám ha jó napot választunk, még többet kihozhatunk a kimenőből.

Kimerültek vagyunk. Az emberek közel fele számol be mentális és fizikai fáradtságról a munkanap végén, háromból egy dolgozó úgy érzi, kevés energiája van és fáradtabb a szokásosnál, derült ki az amerikai Society for Human Resource Management felméréséből. Mindennél nagyobb szükségünk van tehát egy-egy pihenőnapra, amikor mentálisan feltöltődhetünk. Bár egy nap kevésnek tűnik az öt munkanapból, mégis érezhető pozitív hatása van a kedélyállapotra és mentális jóllétre. Persze nem szünteti meg a munkával kapcsolatos stresszt varázsütésre egy 24 órás szünet, de segíthet és javíthat a helyzetünkön.

hetkoznap-szabadsag

Lisa Orbé-Austin pszichológus azt is elmondta, hogy egy egynapos szabadság, melyet a lelki feltöltődésnek szentelünk, segíthet, hogy jobban működjön az érzelmi szabályozó rendszerünk és tágabb perspektívában lássuk az összefüggéseket. „Nem törli el az összes problémánkat, ám ha adunk időt magunknak egy aprócska időt, amiből lendületet nyerhetünk, segít könnyebben lélegezni. Érezhető lesz a különbség” – mondta Orbé-Austin. Ráadásul az sem mindegy, melyik napra időzítjük a héten az egynapos szabadságunkat!

Ne szerda legyen

Mlody Wilding menedzser coach nem javasolja, hogy a hét közepén menjünk el egy pihenőnapra, mivel nehezebb olyankor kiszakadni a munkából, amikor épp kibontakozóban van egy folyamat. „Valószínűleg nem leszünk képesek az egész napot szabadságként tölteni, mivel ott van az előző nap kifutása vagy a felkészülés a következő napra a fejünkben – mondta Wilding. – Tegyük a lelki feltöltődésre szánt napunkat a munkahét végér vagy elejére, így a hétvégénk kiterjesztése lehet.” 

Orbé-Austin is egyetért ezzel a gondolatmenettel. „Bár vannak, akik úgy vélik, hogy egy szerdai szabadnappal megszakítják a mókuskereket, mégis inkább a hétfőt vagy pénteket javaslom, mert így hosszabb lehet a pihenés, és nem lesz bennünk az egy nap semmire sem elég érzet sem.

Mást is fontolóra kell vennünk

„Társadalmilag is sokkal elfogadottabb az, ha hétfőn vagy pénteken vannak szabadságon az emberek, mintha a hét közepén vennének ki egy napot – mutatott rá Shanita Liu életmódtanácsadó is. – Sokkal könnyebb egy hét eleji vagy végi munkanapot becsúsztatni a hétvége mellé akkor is, ha a munkahelyünk nem kifejezetten támogató a mentális egészség megóvásával kapcsolatban.”

Liu sokkal inkább a hétfőt támogatja a péntekkel szemben, ha a szabadnapokról van szó, mivel szerinte a péntekre hajlamosak vagyunk egyébként is úgy tekinteni, mint ami már a hétvége része, és nem tudatosítjuk magunkban, hogy a saját érdekünkben szabadítottuk fel ezt az időt, hogy magunkkal törődhessünk. „Ha hétfőn megyünk szabadságra, úgy sétálhatunk bele a keddbe, hogy egy picit energikusabbak, frissebbek vagyunk, talán még fókuszáltabbak is.”

Számítson a szabadnap

Ha kiválasztottuk, melyik napot szánjuk a lelki egészségünk támogatására, olyan aktivitásokkal töltsük meg, melyek tényleg a mentális feltöltődésünket szolgálják. „Ha sorozatokat nézünk egész nap, attól nem lesz jobb” – mutatott rá a pszichológus, aki azt is elmondta, milyen három dologgal tehetünk igazán a mentális jóllétünkért.

Egyrészt gyakoroljunk olyan technikákat, melyek segítenek a jelenben létezni, mint például a meditáció vagy jóga. Másrészt a mentális öngondoskodás része a szakember bevonása coaching vagy terápia formájában, harmadrészt pedig a fizikai aktivitás, edzés, masszázs is fontos eszköz lehet a stressz és a feszültség oldására. 

„Gondolkozzunk rajta, ha teljes egészében szemléljük magunkat, ahogy valószínűleg ritkán tesszük, mik lehetnek azok a dolgok, amik valóban hatékonnyá tehetnek egy olyan napot, amit a lelki egészségünk megóvásának szentelünk – mondta Orbé-Austin. – A cél az, hogy olyan nap legyen, amikor figyelünk a szükségleteinkre és a jóllétünkre. Erről szóljon ez a nap.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!