Megmondjuk, miért vagy feledékeny!

2022. június 23.
Mindig eltűnik a kulcsod? Rendszeresen elfelejted, hova kell menned vagy éppen hol parkoltál? Mindennapi, apróságnak tűnő dolgok okozhatják a zavart a memóriánkban.

Vannak olyan állapotok – például a várandósság, vagy a szülés utáni időszak – amikor szinte alapállapotnak tekinthető a lyukas memória. Ám ha erről szó sincs az esetünkben, más, teljesen hétköznapi dolgok állhatnak annak hátterében, hogy mindig, mindent elfelejtünk.

feledekenyseg-ok-hetkoznapi-szokas

Nem alszunk eleget

Az alvás a testünk minden részére hatással van, így a memóriánkra is. Ha nem alszunk eleget, akár 40 százalékkal csökkenhet a tanulási képességünk, ugyanis az új információkat az agyunk alvás közben dolgozza fel és raktározza el a megfelelő területen. Ha kevesebbet vagy rosszabbul alszunk éjszaka, ez a feldolgozás sérül, így a megtanult ismeretek sem ragadnak meg a hosszú távú memóriában, később nem tudjuk előhívni ezeket az emlékképeket.

Sok dolgot csinálunk egyszerre

A feledékenység gyakran inkább figyelemprobléma. Az információkra való emlékezés nagyon fontos része ugyanis, hogy koncentráltan figyelünk arra a bizonyos dologra. Ha sok dolgot csinálunk egyszerre – ami bizonyítottan nem működik jól egyik nemnél sem -, valójában semmire sem figyelünk igazán, így az eredmény az lesz, hogy elfelejtünk ezt is, azt is. A szakértők szerint ha 45 percen át foglalkoztunk koncentráltan egy bizonyos dologgal megszakítás nélkül, utána kövesse 5-10 perc szünet, lazítás, hogy a lehető legjobban megragadjanak emlékezetünkben azok a dolgok, amiknek a figyelmünket szenteltük. 

Nem mozgunk eleget

A testmozgás nem csak általánosságban fontos a testünk egészségének megőrzéséhez, a memóriánk számára is lényeges. Mivel mozgás közben javul a véráramlás a szervezetünkben, az agyunkba is több vér jut, ami segít megvédeni az agysejtjeinket. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a mozgásszegény életmód hatására az agy bizonyos, emlékezőképességhez fontos régiói elvékonyodhatnak. 

Alkoholfogyasztás

Az alkohol mennyiségtől függetlenül károsítja az agysejtjeinket, ami memóriagondokhoz vezethet. Kutatások bizonyították, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás hatására nemcsak a májunk, de az agyunk mérete is zsugorodik. Azok pedig, akik bulik alkalmával fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt, inkább a rövidtávú memóriavesztéssel szembesülhetnek másnap. 

Dohányzás

A dohányzás egy másik olyan káros szenvedély, amely nem a memóriánk barátja. Az alkoholhoz hasonlóan károsítja az agysejteket, megakadályozza új idegsejtek képződését, ami feledékenységhez vezet. Sőt a Journal of Neuroscience-ben megjelent kutatás eredményei szerint a dohányzás akadályozza a tanulásért és emlékezetért felelős agyi folyamatok működését is.

Nem eszünk eleget bizonyos ételekből

Sajnos itt nem a csokoládéra gondolnak a szakemberek. A gyulladáscsökkentő hatású ételekben – főként a leveles zöldek, omega-3 zsírsavban gazdag halak, bogyós gyümölcsök, tea, olajos magvak, hüvelyesek – találhatók olyan hatóanyagok, amelyek hozzájárulnak a memória működéséhez. Ha ezekből nem fogyasztunk eleget, az is negatív hatással van az emlékezetünkre.

Nem eddzük az elménket

A leghatásosabb módszer a feledékenység ellen, ha folyamatosan megfelelő ingerekkel tornáztatjuk az agyunkat. Ha új dolgok megismerésével, játékokkal, olvasással stimuláljuk az agyunkat, az olyan, mint az izmainknak az edzés. Ahogy a karizmunk elsorvad erősítés nélkül, úgy az agyunk is, ha nem állítjuk kihívások elé.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!