Tej vagy víz: mit igyunk a hőségben?

2022. július 27.
Egyre nehezebben elviselhető a forróság, és a klímatudósok szerint ez még csak a kezdet. Komolyan el kell tehát kezdenünk foglalkozni azzal, hogyan hűtjük magunkat a melegben. Az egyik legfontosabb kérdés a szomjunk oltása és a folyadékpótlás. Vannak olyan italok, amik jobbak a másiknál? És egyáltalán, lehet jobb bármi a víznél a nagy melegben?

Azt már a legkisebb gyerek is kívülről fújja valószínűleg, hogy délelőtt 11 és délután 3 között ne tartózkodjunk a szabadban, ha mégis, akkor húzódjunk árnyékba. Ugyanilyen fontos a folyadékpótlás. Az alkoholt jobb kerülni a kánikulában, mivel csak fokozza a folyadékvesztést, a magas víztartalmú ételek, mint például az eper, uborka, saláta és görögdinnye azonban nagyon hasznos a hőhullám alatt. Meglepő, de a fűszeres és forró ételek is segíthetnek hűteni a szervezetünket, mivel fokozzák az izzadást. 

tej-viz-hidratalas-kanikula

Ha viszont szigorúan az innivalókat nézzük, az egészségügyi irányelvek évtizedek óta azt sulykolták, hogy napi 2-3 liter az optimális vízmennyiség. Ahogy azonban egyre melegebb van, úgy kell növelnünk ezt a mennyiséget a fizikai aktivitásunkkal és a szabadban töltött idővel egyenes arányosságban.

Enyhe vízhiány?

A dehidratáltság első jele a fokozott szomjúságérzet. Sokkal gyorsabban kialakul, ha a melegben fizikai munkát végzünk vagy sportolunk. Már az enyhe vízhiány is okozhat fáradtságérzetet, kimerültséget, a testünk pedig túlhevülhet, mivel a szervezet leállítja az izzadást, hogy megtartsa a vizet, ami viszont sokkal súlyosabb problémákat, például hőgutát okozhat.

A legtöbben a vizet választják a folyadék pótlására, ám nem feltétlenül ez a legoptimálisabb a hőségben. A tej például több szempontból jobb lehet, mivel tartalmaz egy kis sót és cukrot is, amivel pótolhatjuk az izzadással elveszített ásványi anyagokat. A kókuszvíz is tartalmazza azokat a létfontosságú ásványi anyagokat, amik távoznak a szervezetünkből, miközben csorog rólunk az izzadtság. 

Túl sokat se igyunk!

A vízpótlás valóban létfontosságú, ám nem szabad túl sokat sem inni. Nagyon nehéz elérni a túlhidratáltság állapotát, ám ha valaki rövid idő alatt iszik rengeteg vizet – néhány litert pár óra leforgása alatt – kialakulhat a vízmérgezés. Ilyenkor tulajdonképpen kimossuk a szervezetünkből az elektrolitokat és ásványi anyagokat, amivel felborul a szervezetünk sóháztartása, ennek pedig tragikus következményei lehetnek szélsőséges esetben.

Forrás: BBC Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!