Vastag a derekad? Ez az egyszerű gyakorlat centiket farag belőle!

2022. október 01.
A macskapózt mindenki ismeri és szereti, igazi univerzális, mindenre jó gyakorlat. Van azonban egy olyan variációja, ami remekül formálja a derekunkat, ráadásul nem is igényel nagy igénybevételt.
  • A macskapóz az egyik legjobb gyakorlat, attól függően hogyan és milyen variációját végezzük erősítésre és lazításra is használható.
  • A vízszintes irányú elmozdulás a macskapózban – amikor elnézünk a vállunk felett a csípőnk irányába – közelebb vihet az áhított homokóra alakhoz.
  • A pontos kivitelezés és a testtudat nagyon fontos ahhoz, hogy gyors eredményt érjünk el.

A macskapóz kihagyhatatlan gyakorlat, bármilyen mozgásformát is űzzünk. Nemcsak bemelegítésre és lazításra, nyújtásra használható, de erősítésre. Sőt, hatékony testformáló mozdulat is lehet, ha a megfelelő variációját gyakoroljuk. 

macska-poz-vastag-derek

A macskapóz az egyik legjobb gyakorlat, attól függően hogyan és milyen variációját végezzük erősítésre és lazításra is használható

A derék az egyik legkritikusabb testtáj, ami az életkor előre haladtával óhatatlanul vastagodni kezd. Ha szeretnénk gyorsan és hatásosan formálni, a macskapóz azon változatával, amikor vízszintes irányba mozdulunk el, centiket faraghatunk a derekunkból már néhány hét alatt is. Ehhez nem kell más, csak helyesen végezni naponta 10-15-ször mindkét oldalra az oldalirányú macskapózt.

  1. Helyezkedjünk el térdelőtámaszban. A combok legyenek függőlegesek, zárjanak be derékszöget a lábszárral. A lábfejet simítsuk a matracba. A karok nyújtva, egyenesen, a csukló pontosan a váll alatt legyen. A fejtetővel nyújtózzunk előre, a tekintetünk a két kézfejünk közé nézzen. A tenyereket tárjuk szét és toljuk a matracba.
  2. Végig ügyeljünk arra, hogy a csípő ne mozduljon el a gyakorlat során.
  3. Mély belégzés után kilégzésre nézzünk el a vállunk felett a csípő irányába jobbra. A váll ezzel óhatatlanul közeledik a csípőhöz, a könyök kissé behajlik. A csípő viszont maradjon a helyén, a comb ne mozduljon ki oldalra.
  4. Belégzésre térjünk vissza középre, kilégzésre most a másik oldalra ismételjük.

Ha jól végezzük a gyakorlatot, nemcsak a derekunk lesz vékonyabb gyorsan, de a gerincünk mozgékonyságát is visszakaphatjuk.

Fotó: Getty Images, Yoga15

Olvass tovább!