5 okos ötlet, amit kis lakások dekorációjához a skandinávoktól kaptunk 2022-ben

2022. december 18.
Egy hatalmas loft berendezése sem könnyű, mégis sokkal nagyobb kihívást jelenthet, ha apró terekben kell minden funkciónak helyet találnunk úgy, hogy szeretnénk, ha szemet gyönyörködtető is lenne a végeredmény, ahova jó hazamenni. Szerencsére 2022-ben is remek ötleteket kaptunk – főleg a skandináv lakásdekorációs trendeknek köszönhetően – arra, hogyan rendezhetjük be ízlésesen és praktikusan a kis lakásunkat is.
  • A skandináv lakberendezés mindig az ötletességéről és rendkívüli praktikumáról volt híres. 2022-ben is remek inspirációval szolgáltak például a kis alapterületű lakások berendezéséhez, dekorálásához.
  • A szőnyegek renkdívül fontos szerepet játszottak 2022-ben a lakberendezésben, a kis lakásokban is nagyon hasznosak lehetnek a különböző funkciójú terek elkülönítésében.
  • Azt is megtanulhattuk, hogy egy kis lakásban nem feltétlenül jó ötlet kis méretű bútorokkal berendezni a helyiségeket. 

Ha valaki kis lakásban él, sokkal többet kell törnie a fejét, melyek azok a pontok az otthonában, amiket megváltoztathat, ha valami újat, frisset szeretne. 2022-ben is rengeteg remek lakásdekorációs ötletet kaptunk arra a skandináv lakberendezőktől, hogyan tehetjük még személyesebbé az apró tereket is anélkül, hogy lemondanánk a funkcionalitásról.

1. A fekete falak bármelyik helyiségben működnek

A fekete falak kis lakásokban is működnek

A fekete falak kis lakásokban is működnek

Nem kell lemondanunk a látványos lakásdekorációs elemekről akkor sem, ha kis lakásban élünk. Szinte minden helyiségben működik a sötét színű fal például, a konyhától a bejáraton át a hálószobáig. „Szerintem ha valaki kis lakásban él, nem az a cél, hogy az otthona nagyobbnak tűnjön, hanem az, hogy érdekesebbnek” – mutatott rá Imani Keal belsőépítész. 

A sötét falak egy kis lakásban rendkívül erős összetartó erőt jelentenek, nagyon otthonos és kuckós lesz tőle az egész lakás, ráadásul rengeteg izgalmas dekorációs lehetőségre ad lehetőséget.

2. Iroda a szekrényben, a kis lakás megmentője

A járvány rákényszerítette az embereket, hogy megtalálják azt a helyet, ahol otthonról tudnak dolgozni. Ez különösen akkor nehéz, ha egyébként apró lakásban élünk, ahol nehéz elkülöníteni az egyes helyiségek funkcióit. Ha csak a hálószobában akad hely az irodánknak, jó megoldás, ha például egy nagy szekrényben rendezzük be a laptopunk helyét. Így amikor végzünk a munkával, egyszerűen rácsukhatjuk az ajtót a munkahelyi feladatokra, viszont nem foglal el több értékes helyet az íróasztal a lakásból.

3. Nagy bútor a kis helyre

Bár elsőre logikusnak hangzik, de hatalmas hiba, ha a kis helyet kis bútorokkal töltjük meg. Persze van egyfajta egyensúly, amire törekednünk kell a lakberendezésben, ám a nagyobb bútorok valójában kisebb helyet foglalnak, és csak vizuálisan tűnnek nagyobbnak. 

A kis lakásba is jobb, ha nagyobb méretű, de kevesebb bútort veszünk

A kis lakásba is jobb, ha nagyobb méretű, de kevesebb bútort veszünk

Célszerű mindig az egészet néznünk és dimenzióban gondolkodnunk ahelyett, hogy a bútorok méretét vesszük számításba csupán. Ha rendes méretű kanapét, asztalt választunk, egy kis nappali sokkal otthonosabb lesz és nagyobb, mivel a teret tényleg kihasználjuk azzal a néhány bútordarabbal, ellentétben azzal, ha sok apró dolgot halmozunk fel, melyek zsúfolt hatást keltenek. Ez az az eset, amikor a szám szerint kevesebb tényleg több.

4. Szőnyeggel különítsük el a tereket

A szőnyeggel markánsan jelezhetjük, hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a szoba másik funkciója

A szőnyeggel markánsan jelezhetjük, hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a szoba másik funkciója

Se nem nappali, se nem hálószoba, se nem otthoni iroda – minden egyben. Ha a lakásunkban több funkciót is ellátnak a terek egyszerre, a szőnyegek segítségével jelölhetjük ki az egyes területek határát. Ez jó módszer arra, hogy markánsan jelezzük, hol ér véget az egyik és hol kezdődik a másik.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!