Ezeket feltétlenül tudnod kell, ha kivették az epehólyagod

2023. január 19.
Bár az epehólyag eltávolítása az egyik leggyakoribb műtét, az epebetegség nem ér véget ott, hogy kivették valakinek az epeköveit és az epehólyagját.
  • Az emberek 10-15 százalékánál kialakulnak epekövek az élete során. Nőknél valamivel gyakrabban, mint a férfiaknál, különösen a menopauza után.
  • Az epehólyagnak fontos funkciója van a szervezetünk működésében. Attól még nem múlik el az epebetegség, hogy eltávolítják a köveket és az epehólyagot.
  • Lehet élni epehólyag nélkül, ám ha nem tartunk be bizonyos dolgokat, sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki bizonyos egészségügyi problémák.

Az epekőre és epeproblémákra való hajlam öröklődik, ráadásul a nőknél nagyobb esély van az epehólyaggal kapcsolatos betegségek kialakulására, mint a férfiaknál a női nemi hormon, az ösztrogén miatt. 

Az epehólyagnak fontos funkciója van a testünk működésében:

  • Hozzájárul a zsír emésztéséhez
  • A zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitamin) felszívódását segíti elő
  • Segíti a koleszterin eltávolítását a testünkből
  • Segíti a káros anyagok kiürülését a szervezetből, támogatja a máj méregtelenítő munkáját

Persze lehet élni epehólyag nélkül. Több millióan vannak így a világon, hiszen az emberek 10-15 százalékánál kialakulnak epeproblémák életük során. Az egyik leggyakoribb műtét az epehólyag-eltávolítás. Viszont ha erre sor kerül, nem meggyógyulunk az epebetegségből. Ha nem változtatunk az életmódunkon, jelentősen megnő egy sor egészségügyi problémára az esélyünk. Akinek eltávolították az epehólyagját, annál nagyobb eséllyel alakul ki zsírmáj például, a zsír emésztése is problémát okoz és a zsírban oldódó vitaminok, esszenciális zsírsavak felszívódása is romlik. 

Mi történik, ha nincs epehólyagunk?

A májunk ugyanúgy termeli továbbra is az epét, ám többé nem lesz hol összegyűljön vagy koncentrálódjon az epe, ami akkor ürül a gyomorba az epehólyagból, amikor valamilyen zsírosabb ételt kell megemésztenünk. Ha kiveszik az epehólyagot, az epe lassan és folyamatosan csordogál az emésztőrendszerbe. Ha zsíros ételt eszünk, nem leszünk képesek rendesen megemészteni, mivel nem áll rendelkezésre nagyobb mennyiségű epe a szervezetünkben egy időben. Ezért jelentkezhet hasmenés, puffadás, hányinger vagy éppen gyomorrontás.

Ha nem emésztjük meg a zsírt, azt is jelenti, hogy a szervezetünkben nem szívódik fel elegendő esszenciális zsírsav, ómega-3 és ómega-6. De a zsírban oldódó vitaminok sem szívódnak fel, így könnyebben kialakul azoknál D-, E-, A- vagy K-vitamin hiánya, akiknek kiveszik az epehólyagját. A növényi antioxidánsok egy jelentős része is zsírban oldódik a szervezetünkben. Hiába szedünk táplálékkiegészítőket, vitaminokat, a nem megfelelő zsírfelszívódás miatt ezek nem tudnak hasznosulni a szervezetünkben. 

A rossz zsírfelszívódás tünetei kívülről is megfigyelhetők a testünkön: száraz, töredezett haj, száraz bőr és korai öregedés, töredező körmök és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek azoknál, akiknek eltávolították az epehólyagját. Az esszenciális zsírsavak nagyon fontosak az agy működéséhez, ezért ezek hiányában rosszkedv, depresszió, szorongás, szellemi hanyatlás jelentkezhet. 

Az epehólyagnak fontos funkciója van a testünk működésében

Az epehólyagnak fontos funkciója van a testünk működésében

Hogyan őrizzük meg a máj egészségét epehólyag nélkül?

Fontos tudni, hogy attól nem gyógyultunk meg, hogy kivették az epehólyagot. A problémákat kiváltó életmódbeli tényezők ugyanúgy megmaradnak, ha nem változtatunk, és ezek további egészségügyi bajokat okozhatnak. A kövek és zsír ugyanúgy lerakódhat, ám most már a májnál, ami befolyásolhatja a máj működését is. 

Fogyasszunk a lehető legkevesebb tejterméket és gabonafélét, vagy kerüljük a lehető legnagyobb mértékben ezeket. A tejtermékek (tej, fagylalt, joghurt) ronthatnak minden, epével és májjal összefüggő betegségen, ezeket nehéz megemésztenie a szervezetünknek. Az ételintolerancia nagyon gyakori az epehólyag eltávolítása után, az epekövesség pedig összefüggésben áll a kutatások szerint a gluténintoleranciával. 

Májvédő gyógynövények segíthetnek a máj egészségének megőrzésében. A máriatövis, a gyermekláncfű gyökere és az articsóka mind javítja a máj epetermelését és az epe áramlását. A taurin nagyon fontos aminosav az epe termeléséhez, ez segíthet, hogy jobban érezzük magunkat evés után, és annak megelőzéséhez is hozzájárulhat, hogy újra epekövek képződjenek a májban. Taurin a tenger gyümölcseiben található nagyobb mennyiségben.

Pótoljuk az emésztőenzimeket. Azoknak, akiknek el kellett távolítani az epehólyagját, már hosszú évek óta rossz emésztése volt. Ha a gyomrunk és az emésztőrendszerünk egészsége nem optimális, nem küldenek jelet az epehólyagnak, hogy az megfelelően ürüljön. Gyakori az irritábilis bél szindróma (IBS), a bélrendszer mikrobiom egyensúlyának felborulása, bizonyos baktériumok vagy a Candida gomba elszaporodása esetén az epehólyagprobléma kialakulása is. A tünetek viszont nem múlnak el az epehólyag eltávolításával, mivel az okot nem szünteti meg a műtét. Az emésztési problémák miatt kevesebb emésztőenzim termelődik a szervezetben, így muszáj helyreállítani a bélrendszer mikrobiom-egyensúlyát, hogy csökkenjenek a tüneteink.

Fogyasszunk egészséges zsírokat és kerüljük a rossz zsírokat. Bár általánosságban a zsírszegény életmód javasolt, ha teljesen kizárjuk a zsírt az étrendünkből, azzal súlyos vitaminhiány is kialakulhat. A jó zsírok – mint az extraszűz olívaolaj, olajos magvak, ómega-3 zsírsavakban gazdag halak – nagyon fontosak azoknak az étrendjében is, akiknek eltávolították az epehólyagját.

Pótoljuk a D-vitamint. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, az epehólyag eltávolítása után azonban a zsír lebontása és a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok felszívódása nem tökéletes, ezért ha az orvosunk is úgy ítéli meg, D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítő szedése szükséges lehet.

Keserű és savanyú ételek. Mivel fontos támogatni a bélrendszerünk, emésztésünk működését az epehólyag eltávolítása után, fogyasszunk minél több leveles zöldet, endíviát, reteklevelet, mert ezek mellett könnyebb a zsír lebontása a szervezetünknek.

Forrás: Liverdoctor.com Fotó: Getty Images