Zseni vagy, ha meg tudod mondani, hány gyufa van a képen

2023. március 21.
Nem elég jó megfigyelőnek lennünk ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hány gyufa van a képen. Fontos a jó logika és nem árt egy kis matematikai intelligencia sem a kérdés megválaszolásához.
  • Az biztos, hogy nem vágja rá senki azonnal a választ arra a kérdésre, hány gyufa van a képen.
  • Ne dőljünk be annak, amit látunk. Fontos, hogy először értelmezzük, mit is látunk valójában.
  • Csak az emberek 2 százaléka tudja helyesen megmondani, hány gyufa található a rajzon.

Ahogy az izmainkat, úgy az agyunkat is edzenünk kell. A fejtörők és rejtvények szórakoztató módon képesek aktívan tartani az agyunkat és a gondolkodási képességünket. Érdemes időről időre kipróbálni magunkat, vajon mennyi időre van szükségünk, hogy rájöjjünk egy-egy fejtörő megoldására. 

Hány gyufát tudunk összeszámolni a képen?

Hány gyufát tudunk összeszámolni a képen?

A szétszórt gyufaszálakat és öngyújtót ábrázoló képen azt kell megmondanunk, vajon hány gyufát látunk? A megoldás nem könnyű, elsőre nem is lehet rávágni. 

Hogyan mondjuk meg, hány gyufa van a képen?

A fejtörő egyben optikai illúzió is. Fontos, hogy mielőtt kimondanánk, elsőre hány gyufát látunk a képen, tudatosítsuk, mit is látunk valójában a feladványon. Mert nem minden az, aminek látszik.
A gyufák a tükröződő öngyújtó körül hevernek. Jusson eszünkbe, milyen az elvarázsolt kastély tükörterme. Semmi sem az, aminek látszik. Lehet, hogy a gyufa, amit megszámoltunk, csupán egy tükörkép, nem is valódi gyufa? 

Az agyunkat nagyon könnyű becsapni, ám ha tudatosan figyelünk, megszámolhatjuk, valójában hány gyufa van a képen.

Nincs sok időnk a megoldásra

Nem sok embernek sikerül pontosan eltalálnia, hány gyufa látható a képen. Annyit segíthetünk, hogy a tükörképet nem szabad beleszámolni a megoldásba. Ne vágjuk rá azonnal a megoldást. Ha mi is szeretnénk abba a két százalékba tartozni, akiknek sikerült megszámolni a gyufákat, türelmesnek kell lennünk.
Mielőtt megmutatnánk a megoldást, gyakoroljunk hasonló fejtörőkkel. Próbáljuk megmondani, vajon melyik a kép hiányzó részlete. Vagy oldjuk meg azt a feladványt, ahol egy kutyát kell átjuttatnunk a labirintuson

A piros nyilak mutatják, hol van a 8 gyufa a képen

A piros nyilak mutatják, hol van a 8 gyufa a képen

Forrás: Bright Side