5 csodaszép és egyszerű skandináv húsvéti dekoráció

2023. március 29.
Lassan mindenki elkezd húsvétra készülődni. Nem kell méregdrága és felesleges műanyag díszekbe beruháznunk, amik inkább giccsesek, mint szépek, és nem a szó pozitív értelmében. Inspirálódjunk a skandináv hagyományokból, és készítsük el ezeket az egyszerű, mégis megkapó húsvéti dekorációkat.
5 csodaszép és egyszerű skandináv húsvéti dekoráció
  • A svédeknek még saját szava is van a húsvéti dekoráció saját kézzel való elkészítésére: Påskpyssla. 
  • Mutatjuk, melyik az 5 kedvenc skandináv húsvéti dekorációnk, amit otthon elkészíthetünk.
  • Nemcsak a nagy családi összejövetelek, de a saját kezűleg készített díszek is skandináv húsvéti hagyománynak számítanak, amit érdemes átvennünk.

Ha nem úgy vásároljuk a díszeket, hanem saját kezűleg készítjük el a húsvéti dekorációt, az ünnep nem egy újabb kipipálandó tétel lesz a tennivalóink listáján, hanem valóban ráhangolódunk. Svédországban olyannyira komolyan gondolják ezt, hogy még külön szó is van a húsvéti dekoráció saját kezűleg való elkészítésére. Ez a Påskpyssla.

Ahogy már megszokhattuk, a skandináv letisztultság és természetközeliség jellemzi a húsvéti dekorációkat is. Mutatjuk, melyik 5 nagyon egyszerűen elkészíthető dísz a kedvencünk.

1. Húsvéti tojás koronával

A húsvéti tojás koronája készülhet papírból, de lehet virágkoszorú is

A húsvéti tojás koronája készülhet papírból, de lehet virágkoszorú is

A norvég Engla Monica Strand közösségi oldalán osztotta meg azt a húsvéti tojás variációt, ami garantáltan jókedvre derít húsvét reggelén. Főzzük meg a tojást, rajzoljunk filctollal vidám arcot rá, majd díszítsük csinos koronával vagy aprócska virágkoszorúval.

2. Tojásfestés természetesen

A növényekkel való, természetes tojásfestének nagy hagyománya van a skandináv húsvéti dekorálásban

A növényekkel való, természetes tojásfestésnek nagy hagyománya van a skandináv húsvéti dekorálásban

Maradjunk még egy kicsit a húsvéti tojásnál. A skandináv országokban nagy hagyománya van a természetes anyagokkal, növényekkel történő tojásfestésnek. Míg Magyarországon szinte csak a hagymahéjjal való színezés elterjedt, az északi országokban egy sor más zöldséggel, gyümölccsel is színezik a húsvéti tojást. Egy korábbi cikkünkben részletesebben elolvashatjuk, melyik színt milyen növénnyel érhetjük el.

3. Papírtojás faágakon

A skandináv országokban nem annyira a barka, hanem sima faág áll a vázákban. Ez adja a húsvéti dekorációk alapját. Erre nem csak kifújt, színesre festett tojást akaszthatunk. 

Készítsünk 3 dimenziós papírtojásokat. Ezek elkészítése olyan egyszerű, hogy az óvodás, kisiskolás gyerekeket is bevonhatjuk a húsvéti dekoráció körüli kézműveskedésbe.

4. Dróttollakból készült függődísz

A színes madártoll függő is tradicionális skandináv húsvéti dekoráció

A színes madártoll függő is tradicionális skandináv húsvéti dekoráció

Hagyományos húsvéti dekoráció Svédországban a madártoll akasztása nyírfaágakra. Marianne Wikner lakberendező továbbgondolta ezt a húsvéti díszt, és drótból készített színes tolldíszeket, amit akár barkára, akár faágakra is függeszthetünk.

5. Húsvéti koszorú

Nem hiányozhat a húsvéti dekorációból a húsvéti koszorú sem. Ez igazi tavaszköszöntő dísz. Kristin Østebø virágkötő álmodott meg egy roppant egyszerű és letisztult, ízig-vérig skandináv húsvéti koszorút, amit akár mi is elkészíthetünk otthon saját kezűleg.

Forrás: My Scandinavian Home, fotó: Unsplash