Csak a zsenik jönnek rá, melyik kulcslyukba illik a kulcs

2023. április 25.
Mennyi idő alatt sikerült rájönnünk, melyik zárt nyitja a képen látható kulcs? A feladvány nem könnyű, hiszen nagyon aprólékosan meg kell figyelnünk a kulcs tollát, ha rá akarunk jönni a megoldásra.
  • A leggyorsabbaknak is 14 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, melyik zárba illeszkedik a feladványban látható kulcs.
  • Csak elsőre tűnik könnyűnek a fejtörő, nagyon jó megfigyelőnek kell lennünk hozzá, hogy megtaláljuk a megoldást.
  • Nagyon apró eltérések döntik el, melyik zárat nyitja a kulcs.

Mindenkivel előfordult már, hogy az ajtó előtt állva hosszú percekig kereste és próbálgatta a kulcscsomóján lógó összes kulcsot a zárba, mire végre megtalálta azt az egyet, ami nyitja. Ezúttal elméletben kell csak hasonló feladattal megbirkóznunk.

Mennyi idő alatt jössz rá, melyik kulcslyukba illik a feladványon látható kulcs?

Mennyi idő alatt jössz rá, melyik kulcslyukba illik a feladványon látható kulcs?

A feladványban öt zárat láthatunk és egy kulcsot. A kulcs tolla nagyon különleges, kincsesládákat és régi ajtókat nyithattak több száz évvel ezelőtt hasonló kulcsokkal. De az öt kulcslyuk közül vajon melyikbe illik a fejtörőn látható kulcs?

Mennyi idő alatt találjuk meg, melyik zárba illik a kulcs?

A feladat azért sem könnyű, mert nagyon apró eltérés van csak a kulcslyukak között. Így nagyon jó megfigyelőnek kell lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk a megoldásra. Nem csoda, hogy a leggyorsabb megfejtőknek is 14 másodperc kellett ahhoz, hogy kitalálják, melyik zárba illeszkedik a feladványban látható kulcs.

Az emberek többségének – a próbálkozók 97 százalékának – még ennél is több időre, átlagosan 32 másodpercre volt szüksége ahhoz, és sokszor egy kis segítségre is, hogy megfejtsék a fejtörőt és rájöjjenek, melyik zárat nyitja a kulcs.

Hogyan jöjjünk rá, melyik zárat nyitja a kulcs?

Ha elakadtunk a feladvánnyal, adunk egy kis segítséget a megoldáshoz. A kulcs tollán található apró bütykök vezethetnek el a helyes megfejtéshez. Ne csak az alján, hanem az oldalán kiálló kis recéket is vegyük számításba, amikor azt keressük, melyik zárhoz való a kulcs. Ne keseredjünk el akkor sem, ha még ezek után sem sikerült válaszolnunk a kérdésre. Néhány sorral lejjebb eláruljuk a feladvány megfejtését.

Próbálkozzunk más hasonló fejtörőkkel is. Keressük meg, vajon a labirintusból melyik úton juthat ki a kutya. Vagy használjuk a logikánkat és válaszoljunk a híres házasság fejtörőre!

Forrás: GenialGuru