A 7 legszebb teraszdekoráció, amit idén láttunk

2023. június 07.
Az Etsy 2023-as nyári trendriportjából kiderült, mik lesznek az idei év slágerei a teraszok és balkonok dekorálásában. Sötét fa, párizsi hangulat, finom fények és látványos szőnyegek határozzák meg a kertünk hangulatát, ha követjük a trendeket.
Terasz lakberendezési trendek 2023 nyarán
  • Dayna Isom Johnson, az Etsy trendszakértője foglalta össze, mi lesz az idei év slágere a teraszunk dekorálásában.
  • Ha figyelmesen megnézzük, észrevehetjük, hogy olyan dekorációs elemek uralják majd a kinti tereket, amik bentre is ugyanúgy használhatók és érvényesek.
  • Sötét fa, párizsi hangulat, finom fények és látványos szőnyegek határozzák meg a kertünk hangulatát, ha követjük a trendeket.

Végre alakul a jó idő, egyre több időt tölthetünk a szabadban. Lassan van értelme kialakítanunk a balkonunk, teraszunk és kertünk idei dekorációját. Az Etsy trendszakértője, Dayna Isom Johnson elárulta, mik lesznek a legnagyobb trendek a kinti terek kialakításánál 2023-ban. 

Sötét fa

Idén nyáron több mint háromszorosára nőtt az érdeklődés a sötét diófa bútorok és kiegészítők iránt

Idén nyáron több mint háromszorosára nőtt az érdeklődés a sötét diófa bútorok és kiegészítők iránt

Egyértelműen a világosabb fatípusok és a mézszínű skandináv pácok határozták meg az elmúlt éveket a teraszok dekorációjában és berendezésében. Az Etsy statisztikái szerint viszont idén nyáron több mint háromszorosára nőtt az érdeklődés a sötét diófa bútorok és kiegészítők iránt.

Az emberek tehát sokkal inkább a csokoládés árnyalatokat, mélyebb tónusokat keresik, ami passzol a nosztalgikus építészeti irányzatokhoz. Nem kell persze azonnal az egész teraszunkat átalakítanunk és újraburkolnunk. Szerezzünk be gyertyatartókat, tálalódeszkákat az erősebb tónusú fából. Ne féljünk ezekkel dekorálni a világosabb fa tereket sem!

Édes párizsi erkély

A francia stílus a régi korok báját idézi, ami fantasztikus romantikus hangulatot teremt a teraszunkon

A francia stílus a régi korok báját idézi, ami fantasztikus romantikus hangulatot teremt a teraszunkon

A francia stílus a régi korok báját idézi, ami fantasztikus romantikus hangulatot teremt a teraszunkon. Gondoljunk csak az arany díszítésű tükrökre, gyertyatartókra, (mű)márvány asztalkára, lenvászon terítőre és huzatokra, esetleg fodrokkal a szélén. Fontos ezeknek az anyagoknak a jó arányban való használata és elhelyezése. 

A tükör lesz az idei év legnagyobb slágere a terasz dekorálásában, az Etsyn is kétszeresére nőtt az érdeklődés a nagy fali tükrök iránt. De a márvány mosogatókat és az impresszionista stílusban készült festményeket, nyomatokat is többen keresik, mint tavaly ilyenkor. 

Hableány stílus a teraszon

Mermaidcore a teraszunkon

Mermaidcore a teraszunkon

Ha tiktokozunk, biztos, hogy találkoztunk már a mermaidcore-ral, azaz a hableány stílussal, ami egyre meghatározóbb a lakberendezésben is. Ezt támasztja alá, hogy az Etsyn is 125 százalékkal többen keresnek a kagylóval díszített terítőkre, gyönggyel kirakott tálcákra és buborékos függőkre. 

A lakberendezésben a hableány stílust a türkiz színekkel, tengerifű kiegészítőkkel és bútorokkal, kagylós nyomatokkal és mintákkal teremthetjük meg a teraszunkon is akár.

Papírlámpások

Reneszánszát éli a papírlámpás, a teraszunkon is

Reneszánszát éli a papírlámpás, a teraszunkon is

A lágy hangulatvilágítás elengedhetetlen egy kerti partin, vagy akár a romantikus összebújáshoz a teraszon. Ehhez tökéletes a papírlámpás, ami reneszánszát éli. A rizspapírból készült kisebb-nagyobb lámpabúrák a fákra, kandeláberekre akasztva olyan hangulatot árasztanak, amikor sötétedés után felkapcsoljuk, mintha a csillagok világítanák meg a kertünket.

Kettősség a tervezésben

Sokkal élhetőbb, ha az új trendeket hozzáillesztjük a régebbi, már meglévő lakásdekorációnkhoz

Sokkal élhetőbb, ha az új trendeket hozzáillesztjük a régebbi, már meglévő lakásdekorációnkhoz

„A divat iszonyatosan gyorsan változik. Egyáltalán nem fenntartható, ha folyton követni akarjuk, és mindig lecseréljük újra az egész berendezésünket – mondta Johnson. – Sokkal élhetőbb, ha az új trendeket hozzáillesztjük a régebbi, már meglévő lakásdekorációnkhoz. Így egyfajta kettősség alakul ki a tereink tervezésében, ami megteremti az időtlenség érzetét.”

Így jöhet létre az, hogy egymás mellett van jelen a teraszunkon például a hableány lakberendezési trend, miközben egy csöppnyi párizsi hangulatú erkélyen állunk, sötét fa bútorokra támaszkodva. Ha a megfelelő darabokat választjuk a megfelelő helyre, mintegy varázsütésre, működik majd ez az eklektikus, mégis kifejező stíluskavalkád.

Szőnyegek a teraszunkon

Idén minden eddiginél népszerűbb lesz a teraszunkat szőnyeggel tenni otthonosabbá

Idén minden eddiginél népszerűbb lesz a teraszunkat szőnyeggel tenni otthonosabbá

A trend Harry és Meghan Oprah Winfrey-nek adott interjújával indult. Azóta meghódította a világot a szabadtéri szőnyeg. Idén minden eddiginél népszerűbb lesz a teraszunkat szőnyeggel tenni otthonosabbá. Ne féljünk a színektől, karakteres formáktól, mintáktól sem!

Nappali a teraszon

Biofil tervezés és sok növény a nappaliszerű teraszon

Biofil tervezés és sok növény a nappaliszerű teraszon

„A másik nagy trend, ami talán össze is kapcsolódik valamelyest a teraszon használt szőnyeggel, a terasz kialakítása, mintha a nappalink lenne – jelentette ki a trend szakértő. – A biofil tervezés jegyében az emberek több növényt, csodaszép, természetes mintákat, formákat és alapanyagokat akarnak maguk körül. A trópusi motívumok továbbra is nagyon népszerűek.”

Ha már úgy érezzük, nem fér el több növény a teraszunkon, Johnson azt javasolja, tegyük többszintessé a virágültetést, és egy-két futónövénnyel inkább felfelé terjeszkedjünk a terasz falán.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash, Getty Images