Ezzel a trükkel nem fehérlik majd az arcod az ásványi fényvédőtől sem

2023. július 23.
Az ásványi fényvédőket is tartalmazó naptejeknek megvan az a rossz szokásuk, hogy nehezen oszlanak el a bőrön. Sokáig látszik még a felkenés után fehér réteg a nyomukban. Van olyan módszer, amivel ezt megelőzhetjük? Hogyan vihetjük úgy fel, hogy ne tűnjünk kísértetnek utána?
Ezzel a trükkel nem fehérlik majd az arcod az ásványi fényvédőtől sem
  • Ha több egymás utáni vékony rétegben visszük fel az ásványi fényvédőt a bőrünkre, észrevehetően kevésbé hagy fehér nyomot maga után.
  • Az ásványi fényvédők cink-oxidot tartalmaznak, ezzel szűrik ki a káros UV-sugarakat. 
  • Vannak olyan naptejek, melyek egyaránt tartalmaznak ásványi és kémiai fényvédőket is.

A szintetikus, kémiai fényvédőket tartalmazó naptejek általában könnyebb, folyékonyabb textúrájúak, emiatt a bőrbe is gyorsabban beszívódnak, hamarabb eloszlathatjuk. Az ásványi fényvédőket tartalmazó naptejek nyomán viszont még sokáig fehér réteg maradhat a bőrön, ami különösen sötétebb bőrtónus esetén látványos. Szerencsére egy okos trükkel elkerülhetjük, hogy a naptejezés után még egy jó ideig olyan fehér legyen a bőrünk, mint egy kísértetnek.

Miért hagy fehér nyomot az ásványi fényvédő?

Az ásványi fényvédőben található cink-oxid tulajdonképpen fehér pigment. Minél nagyobb a koncentrációja, vagy minél többet kenünk magunkra, annál fehérebb réteg keletkezik a bőrünkön. 

Vannak olyan esetek, amikor valaki nem használhat kémiai fényvédőt, mert nagyon érzékeny a bőre vagy hajlamos a napfoltok (melasma) kialakulására. De a széles spektrumú, fizikai és kémiai fényvédőt egyaránt tartalmazó naptejek is hagynak fehér réteget a bőrön.

Hogyan kenjük fel az ásványi fényvédőt?

A sötét tónusú bőrön még feltűnőbb a fehérség az ásványi fényvédő nyomán

A sötét tónusú bőrön még feltűnőbb a fehérség az ásványi fényvédő nyomán

Az ásványi fényvédő sokkal szebben felvihető, ha nem egyben kenjük fel a szükséges mennyiséget, hanem egymás után, több vékony rétegben. Ilyenkor eldolgozzuk az első vékony réteget, majd erre kenjük a maradék mennyiséget, ha az első már beszívódott a bőrbe. 

Nagyon fontos, hogy az ásványi fényvédőket legalább 15 perccel azelőtt fel kell kennünk a bőrünkre, mielőtt kilépnénk a napra. Ezért ne hagyjuk az utolsó percre az alkalmazását.

Sok színezett ásványi fényvédő létezik. Ám a legtöbb inkább világosabb bőrszínhez passzol. Ha sminkelünk, valószínűleg az a jobb megoldás, ha egy színtelen naptej fölé visszük fel a sminket, mintha a színezett naptejet használnánk alapozó helyett.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash