Ez a 3 dolog kell, hogy fiatalító zen hálószobád legyen

2023. augusztus 25.
Még hogy a hálószobának nem lehet anti-aging hatása! Ha a stresszt sikerül kizárnunk otthonunknak ebből a helyiségéből, garantáltan kisimulnak a vonásaink. Mutatjuk, hogyan dekoráljuk és rendezzük be úgy a hálószobát, hogy zenbe kerüljünk, ha belépünk!
Fiatalító zen hálószoba
  • A hálószobának igazi szentélynek kell lennie. 
  • A színekkel, bútorok elrendezésével, dekorációval elérhetjük, hogy kizárjuk a stresszt a hálószobából.
  • Mutatjuk, mi kell az igazi zen hálószobához!

Kényelmes, megnyugtató hely a hálószoba, ahol töltekezhetünk egy nehéz nap után. A hálószobának igazi szentélynek kell lennie, hogy a hétköznapok stresszét távol tartsa tőlünk. 

Az igazi zen hálószoba kialakításához mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan játszhatunk a színekkel, bútorok elrendezésével és a dekorációval. A legjobb, hogy általában ezeknek a beépítése a saját hálónkba nem kerül semmibe. Csupán egy kis átrendezésre van szükség.

1. Színterápia a zen hálószobáért

A zen hálószoba kiindulópontja a fehér színpaletta

A zen hálószoba kiindulópontja a fehér színpaletta

A megfelelő szín megválasztása a lakás bármely helyiségében nagyon fontos. Különösen érvényes azonban a hálószobánál. Ha azt szeretnénk, hogy igazi megnyugtató környezetben pihenhessünk, a vibráló, erős színekről inkább mondjunk le. A pasztell árnyalatok és semleges színek hozzák el a pihentető zent a hálószobában.

Ha biztosra akarunk menni és valóban tiszta, pihentető aurát akarunk teremteni, tiszta fehér színpalettából válasszunk. Ez automatikusan segíti a zen áramlását a hálószobában.

Nem árt persze egy kis szín, ha a biztos, tiszta alapok rendben vannak. A semleges tónusú falak és padló mellett például az ágyneművel vihetünk egy kis csavart, személyiséget a zen hálószobába.

2. A stresszmentes hálószoba elrendezése

A szimmetria fontos rendezőelve a zen hálószobának

A szimmetria fontos rendezőelve a zen hálószobának

Fontosak a színek és a dekoráció, de pihentető, megnyugtató tér csak a bútorok elrendezésével érhető el. Már az befolyásolja, hogyan tudunk pihenni a hálószobában, mennyi bútort zsúfolunk a helyiségbe. Törekedjünk a minél szellősebb elrendezésre, inkább kevesebb bútor legyen a szobában. 

A kínai térrendezés, a feng shui művészetét is segítségül hívhatjuk a zen hálószoba kialakításához. Néhány elvet kell csak betartanunk ahhoz, hogy ideális legyen az alváshoz és stresszoldáshoz az energiaáramlás a helyiségben:

  1. Az ágy fejrésze érjen egy biztos falhoz.
  2. Legyen ágytámla az ágy végében.
  3. Bár ajtó felé nézzen az ágy, de ne az ajtó vonalában legyen.

A szimmetria is nagyon fontos a hálószoba elrendezésében. Az emberi agy számára ugyanis sokkal megnyugtatóbb az olyan környezet, ahol párosan, szimmetrikusan vannak elrendezve a tárgyak. Legyen az ágy mindkét felén éjjeliszekrény, egyforma lámpákat helyezzünk el a két oldalon.

3. Dekoráció és zen a hálószobában

A hálószoba ne legyen zsúfolt, helyezzünk el növényt benne, és a zen hálószoba lényege, hogy kihasználjuk a természetes fényt

A hálószoba ne legyen zsúfolt, helyezzünk el növényt benne, és a zen hálószoba lényege, hogy kihasználjuk a természetes fényt

Ha sikerült elrendeznünk a hálószobát, már csak meg kell tartanunk a rendet. Ha zsúfolttá válik a helyiség, az további stresszt jelent az ember számára, ahelyett, hogy pont ellenkezőleg, oldaná az egész nap bennünk keletkezett feszültséget.

A kényelem is nagyon fontos. Érdemes szőnyegeket elhelyezni az ágy mellett – lehetőleg szimmetrikusan –, hogy minél kényelmesebb, melegebb, kuckósabb érzés legyen a hálószobánkban.

A növények egy szeletke természetet hoznak a hálószobába. Nem csak a levegőt tisztítják, de jobb kedvre is derítenek, oldják a stresszt a szobanövények. Érdemes a biofil tervezés és lakberendezés alapelveit is figyelembe vennünk a hálószobánk kialakításáért. Nem kell persze egy zen kertet telepítenünk az ágyunk köré, de érdemes néhány zöld növényt elhelyeznünk a szobában, ahogy a természet motívumaival díszített textilek, természetes anyagok is hozzájárulhatnak a jó közérzetünkhöz  a hálószobában.

Forrás: HGTV, fotó: Unsplash