- A kollagén – bár leginkább ezért tartjuk számon az utóbbi években – valójában nem csak a bőr feszességét segít megőrizni.
- Elengedhetetlenül fontos a kollagén a csontok, az izmok, a fogak és a szem egészségéhez is.
- A korral évente átlagosan 1,5 százalékkal csökken a kollagéntermelésünk, a nőknél a menopauza beállta után a zuhanás még meredekebb.
A kollagén szintjének csökkenése a szervezetünkben természetes, bár nehéz elfogadnunk a nyomában bekövetkező változásokat. Szinte az egész testünkre hatással van a csökkenő mennyiségű kollagén, nem csak a bőrünkre. A haj vékonyodásától a bőr megereszkedésén át a körmök töredezéséig és az izmok lassabb regenerációjáig, minden a kevesebb kollagén miatt van.
Sajnos nem szent grál a kollagénpótló táplálékkiegészítő sem. A szakemberek szerint ugyanis a bevitt kollagén nem hasznosul olyan mértékben, mint az, amit a szervezetünk saját maga állít elő. Sokkal hatásosabb tehát, ha a testünk saját kollagéntermelését ösztönözzük.
Sonia Wahlroos tápanyagszakértő elmondta, milyen ételekkel javíthatjuk a kollagén felszívódását és a szervezetünk saját kollagéntermelését többek között a szebb és egészségesebb arcbőrért például.
1. C-vitamin és kollagén
Természetes módja a szervezet kollagénszintjének növelésére, ha mindennap szedünk C-vitamint. A kutatások szerint ugyanis a C-vitamin elengedhetetlen a kollagén felszívódásához. A szakember azt javasolja, fogyasszunk citrusféléket, narancsszínű zöldségeket – sütőtököt, édesburgonyát –, ezek ugyanis a téli időszakban is remek C-vitamin-források, így hozzájárulnak a szervezetünkben a kollagén jobb hasznosulásához. Az arcbőrünk biztosan örül majd neki!
2. Csirkehúsleves
Valóban igaz, hogy a csirke csontjában és bőrében található kollagén növelheti a szervezetünkben a kollagénszintet, így az arcbőrünk minőségét is javíthatja. Ehhez azonban naponta legalább 2,5 decilitert el kell fogyasztanunk belőle. Még jobb, ha ehhez magas C-vitamin-tartalmú zöldségeket eszünk, így a kollagén felszívódását is fokozhatjuk a húslevesből.
Tegyünk a levesbe szárzellert, sárgarépát, paprikát a csirkehúson kívül, így nem csak ízletesebb, de a kollagén szempontjából még optimálisabb lesz az ételünk.
3. A tojás is jó a kollagénszintnek
A kollagéntermelés és kollagénszint növelésére a tojásfehérje is remek forrás. Ha némi leveles zölddel és paprikával fogyasztjuk, nem csak a bőrünk számára nélkülözhetetlen fehérjét, de C-vitamint is viszünk be a szervezetünkbe.
4. Kerüljük a cukrot
Nem csak az fontos a kollagén szempontjából, mit eszünk, hanem az is, mit nem. A cukor az egyik legnagyobb ellensége a kollagénnek ugyanis. Egy 1992-ben végzett klinikai vizsgálatból kiderült, hogy a finomított cukor hatására csökkent a kollagén szintje és rugalmassága. A kollagénrostok sokkal törékenyebbé váltak, elvesztették az erejüket és ellenállásukat.
A cukor tehát gyorsítja a bőr öregedését. Egy ideális világban nem is szabadna másfajta cukrot bevinnünk a szervezetünkbe, csak zöldségekben és gyümölcsökben természetesen jelenlévő gyümölcscukrot. Egyébre a kollagénnek sincs szüksége a bőrünkben.
5. Az alkohol sem a kollagén barátja
Nem árt a mértékletesség az alkoholfogyasztásban sem, ha meg akarjuk őrizni a bőrünkben a kollagén mennyiségét. Egy kutatás szerint az alkohol ugyanis csökkenti a szervezetben a kollagén hasznosulását. Minél több alkoholt iszunk, annál erősebb ez a hatás.
De ugyanez igaz egyébként a magas kortizol hormon szintre is, ami például a tartós stresszhelyzetekben termelődik szervezetünkben. A kollagénnek tehát nem csak bizonyos ételekre és tápanyagokra van szüksége, hogy a bőrünk tovább megőrizze feszességét, de arra is, hogy bizonyos dolgokat inkább kerüljünk.
Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash