Miből vehetjük észre, ha D-vitamin-hiányunk van?

2023. november 30.
Létfontosságú vitamin a szervezetünk számára a D-vitamin. Nyáron a napfényből a saját testünk is képes előállítani, ám korántsem biztos, hogy ez elegendő a téli hónapokra. Mutatjuk, mik a tünetei a D-vitamin-hiánynak az orvosok szerint.
D-vitamin hiány tünet
  • Magyarországon a statisztikák szerint a téli időszak végére szinte mindenki D-vitamin-hiányban szenved.
  • Felnőttek esetében, ha nincs eleve D-vitamin-hiány, 2000 NE elegendő vitaminpótlás ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány a napsütéses időszak kezdetéig.
  • Az orvosok szerint az októbertől márciusig tartó időszakban szükséges táplálékkiegészítővel a D-vitamin pótlása.

Valószínűleg mára mindenki tudja, hogy a napfény a legfontosabb D-vitamin forrás az ember számára. Adódik a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy elegendő D-vitamin termelődött a szervezetünkben a nyári időszakban? Esetleg D-vitamin-hiányunk van ősszel és télen? Az orvos elmondta, mik a legnyilvánvalóbb tünetei a D-vitamin-hiánynak.

Ezért kell télen is kimenni

Mit teszünk legszívesebben télen? Puha, meleg takaróba burkolózva ülünk a meleg otthonunkban, egy csésze meleg teával a kezünkben. Nem túl hívogató a hideg szürkeség. Pedig nagyon fontos lenne rávenni magunkat ilyenkor is, hogy minél többet legyünk odakint. A szabad levegőn eltöltött 15 perc nap mint nap még a szürke, felhős, hideg időszakban is fontos a szervezetünk saját D-vitamin-termelése szempontjából.

Bár ahhoz nem képes elegendő mennyiséget előállítani a testünk, hogy D-vitamin-hiány ne alakuljon ki, de ez is szükséges ahhoz, hogy a táplálékkiegészítővel együtt ne szenvedjen hiányt a szervezetünk a létfontosságú vitaminból.

Ebből látszik, ha D-vitamin-hiányunk van

A D-vitamin hiány tüneteinek megelőzésére télen muszáj táplálékkiegészítőt szednünk

A D-vitamin-hiány tüneteinek megelőzésére télen muszáj táplálékkiegészítőt szednünk

A D-vitamin számos folyamatban játszik nagyon fontos szerepet a szervezetünkben. Nem csak az immunrendszerünk számára szükséges, de az erős csontok és fogak felépítéséhez is. A D-vitamin-hiány tünetei is szerteágazók lehetnek:

  • A D-vitamin-hiány növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét hosszú távon.
  • Az izmok megfelelő működéséhez is szükséges a D-vitamin. 
  • A gyakori légúti fertőzések, a náthából való nehéz kilábalás is jelezheti a D-vitamin-hiányt.

Hogyan előzhetjük meg a D-vitamin-hiányt?

A D-vitamint alapvetően a szervezetünk is képes előállítani a napfény segítségével. Ám télen nagyon ritkán jutunk elegendő napfényhez, hogy ez megtörténjen. Emiatt elengedhetetlen, hogy a D-vitamint táplálékkiegészítő formájában is a szervezetünkbe juttassuk októbertől márciusig. Az orvos szerint érdemes D3-vitamin-készítményt választani, mivel ennek felszívódása jobb.

Ételekből is vihetünk be a szervezetünkbe D-vitamint, ezzel is csökkentve a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát. Legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak és magvak tartalmaznak D-vitamint. Ám ebből sem tudunk annyit fogyasztani, hogy azzal megelőzzük a D-vitamin-hiányt, így a táplálékkiegészítőket a D-vitaminban gazdag táplálkozás mellett sem hanyagolhatjuk el télen.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash