Átlagon felüli észjárásúnak kell lenned, hogy megmondd, ki tetteti magát gazdagnak

2023. december 11.
Az intelligenciánkat és megfigyelőképességünket tehetjük próbára ezzel a trükkös fejtörővel. Kiderítjük 10 másodperc alatt, hogy melyik utas tetteti magát gazdagnak?
  • Ismét egy nyomozós feladvány borzolja az internetezők kedélyeit.
  • A feladatunk az, hogy rájöjjünk, a képen látható három utas közül ki nem gazdag.
  • A legjobb nyomozóknak elég 10 másodperc, hogy megmondják a megoldást.

A nyomozós feladványok a legizgalmasabbak közé tartoznak az internetes fejtörők között. Próbáltunk már rájönni, melyik levest mérgezhették meg, vagy éppen az volt a feladat, hogy kitaláljuk, vajon a szakácsnő vagy a kertész volt-e a tolvaj. Ezúttal az a feladat, hogy kinyomozzuk, a képen látható három utas közül ki nem gazdag valójában.

Átlagon felüli észjárásúnak kell lenned, hogy megmondd, ki tetteti magát gazdagnak

Átlagon felüli észjárásúnak kell lenned, hogy megmondd, ki tetteti magát gazdagnak

Hogyan deríthetjük ki, melyikőjük nem gazdag valójában?

Egy repülőgép utasterét látjuk, benne három utassal. Nem a turistaosztályon utaznak, és elsőre úgy tűnik, mindhárman nagyon jó anyagi helyzetűek. Az egyikőjük azonban egy imposztor: a hármójuk közül valaki csak megjátssza, hogy gazdag. De vajon ki lehet az imposztor? Melyikőjük nem gazdag? És hogyan deríthetjük ezt ki?

nyomozós feladvány ezúttal is feladja a leckét. Első ránézésre nincs sok nyom, amin elindulhatnánk annak kiderítésére, melyikőjük nem gazdag valójában. Ám ha jobban megnézzük, felfedezhetünk egy apróságot.

Nem könnyű rájönni a megoldásra. Amit jól mutat az is, hogy a legtöbb embernek akár fél percre is szüksége lehet, hogy kiderítse, melyik utas nem gazdag. Ám ha 10 másodpercen belül sikerül rájönnünk, a rekorderek közé tartozunk mi is. Minél többet gyakorolsz hasonló feladványokkal, annál jobban ráhangolhatod az agyad ezeknek a rejtvényeknek a megoldására. 

Apró nyom vezet el a megoldáshoz

Annyit segíthetünk, hogy a három utas ruházatát érdemes tüzetesebben megvizsgálnunk ahhoz, hogy ebben a nyomozós fejtörőben rájöjjünk, melyikük nem is gazdag valójában. Ám ha még így sem sikerült rájönni a feladvány megoldására, néhány sorral lejjebb megmutatjuk. Addig is gyakoroljunk más, hasonló feladványokkal. Nyomozzuk ki, melyik házban lakik a tolvaj! Vagy jöjjünk rá, melyik születésnapi ajándéknak nem örült az ünnepelt.

Ha végképp nem sikerült megoldani a feladványt, most leleplezzük: a bal oldali férfi nem gazdag valójában, mert az ő zakója olcsó poliészterből készült.

Átlagon felüli észjárásúnak kell lenned, hogy megmondd, ki tetteti magát gazdagnak

Sikerült?

Forrás: Brightside