Unod a karácsonyi zenéket? Hallgass helyetti ünnepi ASMR-hangokat!

2023. december 13.
2023 karácsonyán Mariah Carey komolyan aggódhat a trónjáért. A TikTokon ugyanis roppant népszerűek az ünnepi időszakhoz és a télhez kapcsolódó ASMR-videók. Ezek a hihetetlenül megnyugtató zajok és hangok kisimítják a lelkünket a decemberi őrületben.
ASMR karácsony
  • Vannak olyan hangok, amik azonnal örömérzetet váltanak ki az agyban. 
  • Az ASMR-élmény megnyugtatja, jó érzéssel tölti el az embert.
  • Ha elegünk van már a karácsonyi zenékből, hallgassunk helyette ASMR-hangokat idén!

Az ASMR (autonomous sensory meridian response) az agyunk azonnali válasza egy bizonyos ingerre. „Az ASMR élményt kiválthatja finom hang, érintés, vagy egy kellemes élmény elképzelése is – mondta Dr. Zoe Martinez pszichiáter-neurológus. – Gyakran úgy írják le az ASMR-t, mint amikor végigfut rajtunk a kellemes bizsergés a tarkónktól a lábujjakig a gerincen. Megnyugtat és felvillanyoz egyszerre. Ha egyszer érezzük, tudni fogjuk, hogy ez az!”

Nem mindenki érzi egyformán az ASMR-t

Rossz hír, hogy nem mindenki érzékeny egyformán az ASMR-ingerekre. Egy 2022-es kutatás szerint azonban a negatív érzelmi állapotban lévő emberek és a szorongásos zavarban szenvedők roppant fogékonyak rá. Az ASMR videók csökkentik a szorongásukat, a stresszt. 

Erre karácsony környékén nagy szükségünk van nekünk is. Ha már elegünk van Mariah Carey-ből vagy a Last Christmas-ből, érdemes kipróbálnunk a TikTokon gombamód szaporodó ünnepi ASMR-videókat. Lehet, hogy ezek segítenek hozzá az ünnepi hangulathoz?

1. A csizma alatt csikorgó hó

@breannaangellicamarie

Oddly satisfying 🫶🏻 #snow #crunch #satisfying #drink #titos #winter #boots #crispy #cold #fyp #foryoupage

♬ original sound – Breanna 👑🩺💖

Fehér karácsonyunk nagy valószínűséggel nem lesz, hiába várjuk. Viszont ettől még hallgathatjuk a csizmatalp alatt ropogó, csikorgó hó hangját az igazán ünnepi hangulatért például ebben az ASMR-videóban.

2. Ropogó tűz

@alluringasmr

Wood burning crackling asmr #asmr #fire #crackling #relax

♬ original sound – ✨🌔ALLURING ASMR🌖✨

A csikorgó hó mellett a ropogó tűz az a téli élmény, ami nem csak megnyugtatja az embert, de igazán felmelegíti a lelkünket. Átélhetjük az ASMR-videó hatására azt az otthonos, békés hangulatot, amire szükségünk van karácsony előtt.

3. Az ajándékok csomagolása

@vtothaizza

#asmr #christiantiktok #holidaytiktok

♬ original sound – vanessa

Ha becsukjuk a szemünket, magunk elé tudjuk idézni, milyen hangja van, amikor a papírba csomagoljuk az ajándékokat? Az olló suhanása, halk surrogása, a papír hajtása, a ragasztószalag eltépése – az ASMR-videó minden ezzel kapcsolatos gyerekkori jó gyerekkori emlékünket felszínre hozza.

4. Karácsonyi ASMR süteménysütés

@chocolate_cacao

Delicious chocolate cake #chocolatecake #cooking #tiktokfood #asmr

♬ オリジナル楽曲 – YouTuber チョコレートカカオ – YouTuber チョコレートカカオ

Nincs karácsony sütemények nélkül. A sütés látványa és hangja együtt teljesen zen állapotba hozza az embert az ünnepek előtt ebben az ASMR videóban. Szinte érezzük az otthonunkat betöltő fahéjas illatokat is.

5. Korcsolyázás ASMR

@yuzuru.babyfanyu

ASMR -Free therapy #yuzuruhanyu #羽生結弦 #figureskating #figureskatingedit #hanyuYuzuru #iceskating #figureskatingtiktok #yuzuruhanyutiktok #hanyu #yuzuru #iceskater

♬ original sound – babyfanyu – babyfanyu

Hallgattunk már valaha a korcsolyázást zene nélkül? Elképesztően megnyugtató és a lelkünket simogató hangja van annak, ahogy a korcsolya suhan és serceg a jégen! Ha szeretnénk kicsit lelassulni és megállni, mindenképp hallgassuk meg karácsonykor ezt az ASMR videót is!

Fotó: Unsplash