Így kerüld el a legbanálisabb hibát a mediterrán diétában

2024. január 22.
Messze túlmutat a mediterrán étrend az olasz ételsztereotípiákon. Bőven beletartozik akár az észak-afrikai vagy közel-keleti arab gasztronómia is. Ne kövessük el azt a hibát, hogy leszűkítjük a lehetőségeinket a diétában!
Mediterrán diéta hiba
  • Amikor azt halljuk, mediterrán diéta, a legtöbb ember a görög és olasz étkezési kultúrára gondol első sorban. 
  • Jó, ha tudjuk, hogy a Mediterráneum több mint 20 országot foglal magába, melyek roppant szerteágazó és sokrétű gasztronómiával rendelkeznek.
  • Ne kövessük el azt a hibát a mediterrán diétában, hogy leszűkítjük a lehetőségeinket!

Nem véletlenül olyan népszerű a mediterrán diéta. Évek óta sorozatban ezt az étrendet nevezik meg a szakértők a legegészségesebb életmódnak. Ám a legtöbben, akik szeretnék a mediterrán diéta alapelveire építeni a saját étrendjüket, elkövetnek egy hatalmas hibát.

Ez a közkeletű tévedés jelentősen leszűkíti a lehetőségeinket a mediterrán diétában. Ráadásul közel sem tudjuk annyira kiélvezni és annyit kihozni belőle, mint amennyit lehetne. 

Mi a legnagyobb félreértés a mediterrán diétával kapcsolatban?

„A legnagyobb tévhit a mediterrán diétával kapcsolatban, hogy a legtöbb ember azt gondolja, csupán Dél-Európa gasztronómiája tartozik bele” – mondta Suzy Karadsheh, a mediterrán konyha szakértője. 

Holott a Mediterráneum mint régió több mint 20 országot foglal magába, beleértve Észak-Afrika térségét és a Közel-Keletet is. Így például Marokkó, Törökország és Libanon gasztronómiája is abszolút része a mediterrán étkezésnek. 

Persze a görög, olasz és spanyol konyha is roppant finom és tápláló, mégis érdemes a mediterrán diéta változatosságát kihasználnunk a maga teljességében ahhoz, hogy még többet kihozhassunk mind élvezeti értékben, mind egészségre gyakorolt hatásában az étrendből.

A mediterrán étrend túlmutat az olasz konyhán

Nem véletlenül olyan egészséges az olasz és görög étrend, és tartoznak a Kék Zónához az országok egyes területei, ahol a népesség arányaihoz képest sokan élnek 100 évnél tovább, egészségben. Ez nagyban köszönhető az itteni emberek táplálkozásának, amit mediterrán diétaként ismerünk.

„Ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy a tipikusan olasznak tartott ételek – rengeteg tészta, parmezán, mozzarella és a bor – azok, amik segítenek tovább élni” – figyelmeztetett Karadsheh. 

A sajt ugyan része a mediterrán étrendnek, ám inkább a zöldségek, fűszerek, citrusfélék és a rengeteg hüvelyes az, ami sokkal egészségesebbé teszi más diétáknál. 

A mediterrán diéta fókuszában a friss, jó minőségű alapanyagok, feldolgozatlan élelmiszerek és az ételek élvezete és közös elfogyasztása áll. „Úgy érzem, az emberek a lényegét tévesztik el a mediterrán diétának. Nem látják át, hogy az összetevők sokszínűsége, elkészítési módjai és a hagyományok azok, amik a mediterrán régió országainak étrendjét különlegessé teszik” – mutatott rá a szakértő.

Gyakori hiba, hogy a mediterrán diétát kizárólag az olasz konyhával azonosítják

Gyakori hiba, hogy a mediterrán diétát kizárólag az olasz konyhával azonosítják

Egyszerű, friss – ez a mediterrán diéta kulcsa

A mediterrán diétában az alapanyagok frissek, egyszerűek és szezonálisak, minimálisan feldolgozottak csupán. Mivel a Földközi-tenger partvidékének országait értjük alatta, így bőségesen tartalmaz halat, olívát, melyek egészséges omega 3-zsírsav forrást jelentenek. 

Húst, sajtot és állati eredetű ételeket is fogyasztanak a mediterrán diétában, ám a fókusz inkább a növényi alapanyagokon van. A szezonális zöldségeket, gyümölcsöket kombinálják teljes értékű gabonával és rengeteg hüvelyessel. 

„Sokan úgy tartják, a babfélék gyakori fogyasztása a hosszú élet titka. Én ezzel csak egyetérteni tudok, és örülök, hogy végre valami olyan étel jön divatba, ami valóban egészséges. A mediterrán régióban már évszázadok óta fogyasztják” – magyarázta Karadsheh.

Attól függően, hogy a világ mely pontján élünk, a mediterrán diéta nem pont ugyanolyan, mint a Földközi-tenger térségében. Mielőtt belevágnánk, érdemes megnéznünk, a mi vidékünkön melyek a szezonális zöldségek, gyümölcsök, és ezeket összeolvasztani a mediterrán diéta hagyományaival.

Forrás: Insider Fotó: Unspalsh