5 ok, amiért gyakran böfögsz

2023. június 24.
A gyomorban képződő gáz nem feltétlenül rossz. Ám ha túltermelődik, roppant kellemetlen érzés lehet, és kellemetlen helyzeteket okozhat. Ráadásul arra is utalhat, hogy valamilyen más egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben.
5 ok, amiért gyakran böfögsz
  • A böfögés általában ártalmatlan jelenség, ám néha más egészségügyi probléma tünete.
  • Vannak olyan társadalmak, ahol az evés utáni böfögés a legnagyobb dicséret a szakácsnak, mint Kínában például.
  • Egy apró, gyors és fájdalommentes böfögés teljesen természetes velejárója az emésztésnek, ám jelezhet étel intoleranciát, sőt, szorongást is.

Míg nálunk inkább ciki, ha böfögünk evés után, Kínában kifejezetten hálás érte a szakács, hiszen azt mutatja, szerettük a főztjét és jól belaktunk belőle. 

Egy apró, gyors és fájdalommentes böfögés teljesen természetes velejárója az emésztésnek, ám jelezhet étel intoleranciát, sőt, szorongást is. Ám bármi is legyen a böfögés hátterében, „minden esetben az a célja, hogy a szervezetünk megszabaduljon a gyomor belsejébe szorult levegőtől”, mondta Dr. Brooks Cash gasztroenterológus. De mi okozhatja a túl gyakori böfögést és mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Túl sok levegőt nyeltünk

A böfögés leggyakoribb oka, hogy túl sok levegőt nyeltünk. Ez megeshet akkor is, ha túl gyorsan beszélünk, eszünk vagy iszunk, de dohányzás vagy rágógumizás közben is. Sőt, akár a szorongás velejárója is lehet. 

A levegőnyelést elkerülhetjük, ha lassabban eszünk és iszunk, jól megrágjuk az ételt. Ha azt gyanítjuk, hogy a szorongás állhat a gyakori böfögés mögött, légzőgyakorlatokkal megpróbálhatjuk csökkenteni a levegőnyelést. „Amikor szorong valaki, hiperventillálhat és sok levegőt nyel. A mindfulness megnyugtat, lassítja a légzést” – mondta a szakember.

Bizonyos ételek és italok is kiválthatják a böfögést

Vannak olyan ételek és italok, amik hajlamosítanak a gázképződésre. Általánosságban kijelenthető, hogy a szénhidrátban gazdagabb ételek emésztése során több gáz képződik, míg a zsír és fehérje kevésbé serkenti a gáztermelést.

Bizonyos ételek is kiválthatják a böfögést, például a bab

Bizonyos ételek is kiválthatják a böfögést, például a bab

A Mayo Klinika tájékoztatója szerint a bab, borsó, lencse és káposzta a felelősek leggyakrabban a túlzott gázképződésért. A hüvelyesek rengeteg rostot és keményítőt tartalmaznak, amit nehéz munka lebontania a szervezetünknek. Ilyenkor az emésztőrendszerünkben élő jó baktériumok tulajdonképpen fermentálják ezeket az élelmiszereket, ami fokozott gázképződéssel jár, így jó eséllyel többet böfögünk ezek fogyasztása után. 

A reflux is hajlamosíthat a böfögésre

Ha refluxban szenvedünk, a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, megnehezíti a nyelést és mellkasi fájdalmat okoz. Ösztönösen próbálunk nyelni, hogy megtisztítsuk a nyelőcsövet. Ezzel levegő kerül a gyomorba. „A gyomorégés, mellkasi fájdalom mellett a reflux gyakori tünete a levegőnyelés és fokozott böfögés” – mondta a gasztroenterológus.

Ha gyanítjuk, hogy refluxban szenvedünk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert kezelés nélkül komoly szövődményekhez vezethet a betegség. 

A gyomor ürülési zavara állhat fenn

A gasztroparézis, vagyis a gyomor ürülési zavar is állhat a gyakori böfögés hátterében. „Ez a leggyakoribb ok” – jelentette ki Dr. Cash. 

Akinél fennáll a probléma, az egész emésztőtraktus működése lelassult. Az étel túl hosszú ideig marad a gyomorban. Még egészen kis mennyiségű étel elfogyasztása után is úgy érezhetjük, hogy tele vagyunk és böfögnünk kell. „Ha tele van a gyomor, a megnövekedett nyomás arra késztethet, hogy kiengedjük a levegőt” – magyarázta a szakember.

Az életmódbeli változások, rendszeres testmozgás, megfelelő étrend csökkentheti a tüneteket. Súlyos esetekben, ha nem kezelik a problémát, gyógyszer szedésére, végső esetben műtétre lehet szükség.

Ételintolerancia is okozhatja

Gyakori tünet ételintolerancia esetén is a böfögés. Különösen a laktóz-, gluténintolerancia és a fruktóz felszívódási zavarai esetén figyelhető meg. Bármelyikről is legyen szó, bizonyos összetevőket képtelen a szervezet lebontani megfelelően, ezek emésztetlenül maradnak a gyomorban. Emiatt számos kellemetlen tünet léphet fel, alhasi fájdalom, hányinger, fokozott gázképződés és böfögés jelentkezhet. „Például glutén vagy laktózintolerancia esetén az emésztetlen cukor fermentálódni kezd a szervezetünkben, ami fokozott gázképződéssel jár” – mondta a gasztroenterológus. 

Ha nem tudjuk kideríteni, mi okozza a böfögést, ám a probléma már hatással van a mindennapi életünkre, érdemes bejelentkeznünk a gasztroenterológushoz. A szakember kizárhat bizonyos problémákat és  javasolhat olyan életmódbeli változtatásokat, kezeléseket, melyek csökkenthetik a gázképződést és az ezzel járó zavaró böfögést.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash