Minden, amit az edzéspiruláról eddig tudunk

2022. július 26.
Mi lenne, ha egy tablettában bevehetnénk a testmozgás minden jótékony hatását? A tudósok közelebb vannak a kifejlesztéséhez, mint gondolnánk. Sikerült megtalálniuk ugyanis azt a molekulát, ami utánozza az edzés egészséges hatásait.

Nem volnánk emberek, ha nem szeretnénk a könnyebb végét megfogni a kemény munkának, és az izzadtságos testmozgás helyett inkább csak bevennénk egy pirulában az edzés jótékony hatásait. A Baylor’s Orvostudományi Főiskola és a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói megtették az első nagy lépést afelé, hogy ez valósággá váljon.

Miután számos elemzést lefuttattak egerek vérplazmáján, a tudósok azonosították azt az egyetlen – Lac-Phe nevű – molekulát a vérben, ami a legjelentősebb emelkedést mutatta, miután az egerek intenzív futóedzést végeztek a mókuskerékben. A Lac-Phe a tejsavból keletkezik, a tejsav pedig a megerőltető testmozgás mellékterméke, ennek köszönhető az égő érzés az izmokban, miközben sportolunk. A Lac-Phe előállításában részt vesz még a fenilalanin nevű aminosav, ami a fehérje építőköve. 

edzes-pirula

De miért jó ez?

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arra is rámutatott, hogy a helytelen táplálkozás miatt elhízott egereknek, ha nagy dózisú Lac-Phe-t adtak, felére csökkent az étvágyuk – és így a táplálékbevitelük -, emellett javult a glükóztoleranciájuk a tíz napos vizsgálati periódus alatt. 

Az embereknél is megfigyelték, hogy a fizikai aktivitás hatására megemelkedik a vérplazmában a Lac-Phe szintje, különösen a sprintelés vált ki drámai növekedést például a változó intenzitású edzésprogramok során

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a Lac-Phe egy olyan ősi evolúciós rendszer része, amely szabályozza az étvágyat és összefüggésben van a fizikai aktivitással több állatfajnál is – mondta Dr. Jonathan Long, a tanulmány társszerzője. „A rendszeres sport segíti az ideális testsúly elérését és megtartását, szabályozza az étvágyat és javítja az anyagcserét, különösen az elhízott és túlsúlyos embereknél – tette hozzá Dr. Yong Xu, a kutatás másik szerzője, a Baylor molekuláris és sejtbiológia professzora. – Ha megértjük azt a mechanizmust, ami kiváltja a jótékony hatásokat sportolás közben, közelebb jutunk ahhoz, hogy segítsünk az embereknek javítani az egészségi állapotukon.”

Hogyan tovább?

Bár a Lac-Phe nincs jelen a sport minden jótékony hatásában, nagy lépés tudományos szempontból, bár még kétségtelenül sok megválaszolatlan kérdés maradt. Például az, hogy vékony, egészséges egerek esetében is jelentkeznek-e a jótékony hatások?

A Lac-Phe ráadásul egyelőre hatástalannak bizonyult szájon át szedve, az egerek injekciókat kaptak. A természetes módon termelődő Lac-Phe esetében a mennyiség nagyban függ más testi folyamatoktól. A kutatók felfedezték, hogy a CNDP2 nevű enzim például befolyásolja a termelődését: azoknál az egereknél, amelyeknél hiányzott ez az enzim, nem tapasztalták az edzés jótékony hatásait olyan nagy mértékben ugyanolyan edzésterv mellett. Sőt! Többet ettek és inkább híztak edzés után. 

Dr. Long és kutatótársai abban reménykednek, hogy sikerült többet megtudniuk arról, milyen hatással van a Lac-Phe a testre és az az emberi agyra. „Például idősebb embereknél vagy sérülésre hajlamosabb személyeknél, akik nem tudnak eleget edzeni, egy nap talán egy egyszerű pirula formájában segíthetünk a csontritkulás, szívbetegségek vagy más problémák hatásainak mérséklésében” – mondta a kutató.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!