Ez a legjobb módszer, hogy megelőzd a haj elvékonyodását

2024. február 27.
Nem kell beletörődnünk, hogy a hajunk elveszíti tartását, elvékonyodik és élettelenné válik. A szakember hét olyan tippet és trükköt is mondott, ami segít megelőzni vagy visszafordítani a problémát. Visszaszerezhetjük a hajunk egészségét!
Haj elvékonyodás
  • A kor előrehaladtával a haj elvékonyodik, élettelenné válhat.
  • Számos módon lassíthatjuk a haj öregedését és elvékonyodását, ráadásul ezek többsége nagyon egyszerű dolog.
  • Mutatjuk, mik a szakember bevált trükkjei a haj elvékonyodása ellen!

Nem mindenki nyer a genetikai lottón dús és vastag szálú hajat. De még ha szerencsések is voltunk, a kor előrehaladtával a hajszálaink akkor is veszítenek tartásukból, vastagságukból. Ahogy a bőrünk, körmünk, szemünk, úgy a hajunk is öregszik, elvékonyodik. 

Szerencsére nem kell beletörődnünk, hogy elveszítjük a hajunk ragyogását és tartását. A szakember hét egyszerű tippet és trükköt is elárult a haj elvékonyodása ellen!

1. Ne hordjuk túl gyakran szoros lófarokban a hajat

Túl egyszerű csak összefogni lófarokba a hajat. Viszont a hajszálaink számára nem túl jó, ha gyakran viseljük így a frizuránkat. Nagyon erős húzóerő hat a szoros lófarok esetén a fejbőrre, ami oda vezethet, hogy a hajszálak sokkal hamarabb kihullanak, mint az élettanilag megtörténne. Emellett a hajvonal mentén gyakran el is vékonyodnak a hajszálak. 

Ha nagyon ragaszkodunk a szoros lófarokhoz, legalább edzés közben találjunk más megoldást a hajunk összefogására. Ilyenkor még fokozottabban érvényesülnek azok a hatások, amik a haj elvékonyodását okozzák.

2. Együnk több fehérjét, hogy ne vékonyodjon el a hajunk

Jó hír, ha szeretjük a halat vagy a tojást! Ha szeretnénk megelőzni a hajszálak elvékonyodását, szüksége van a szervezetünknek a nagyobb mennyiségű protein bevitelére. Az alábbi élelmiszerek segíthetnek, ha túlságosan elvékonyodott a haj:

  • Tojás
  • Olajos halak: lazac, makréla, szardínia, hering
  • Tejtermékek
  • Tofu
  • Hüvelyes növények: borsó, bab, lencse stb.

3. Tegyünk az egészséges fejbőrért

A fejbőrben találhatók a hajhagymák. Ha azt tapasztaljuk, hogy kiszáradt a fejbőrünk, érdemes kipróbálni a kókuszolajos hajpakolást éjszakára. Ezt reggel alaposan öblítsük le, de ne mossuk szárító samponnal a hajat. A rendszeres olajos ápolás segíthet megelőzni a hajszálak elvékonyodását, ami a hajhagymák sérülése miatt következhet be.

4. Mindig használjunk hajkondicionálót

Ha sampont használunk, hajkondicionálót miért nem? Ha attól tartunk, hogy zsírossá válik tőle a hajunk, ne alkalmazzuk a hajtőnél, fejbőrön, csak a hajszálak végénél. Ez segíthet, hogy ne száradjon ki és ne vékonyodjon el a hajunk.

Haj elvékonyodás hajkondicionáló

Haj elvékonyodás hajkondicionáló

5. Egészséges életmód a hajszálak elvékonyodása ellen

Nem csak kívülről kell táplálnunk a hajunkat, ha meg akarjuk előzni a hajszálak elvékonyodását. Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrenddel belülről is támogassuk a hajunk egészségét. Így a haj nem hullik ki olyan gyorsan, ráadásul erősebb is lesz.

6. Váltogassuk a választékunk helyét

Ha időnként megváltoztatjuk a választékunk helyét, sokat tehetünk azért, hogy a hajunk fellélegezzen. Megtörnek és elnehezednek a hajszálak azon a területen, ahol sokáig van elválasztva a haj. Ez a hajszálak elvékonyodásához, a haj töredezetté válásához vezethet. Ezért is olyan gyakori, hogy apró babahaj nő a választék körül.

7. Tartsuk távolabb a hajszárítót a hajunktól

Legalább 5 centiméterre kellene tartanunk a hajszárítót a hajunktól (és a hajkefétől). Ha túl közelről szárítjuk a hajat, gyengítheti a haj szerkezetét, ami elvékonyodáshoz és hajhulláshoz vezet. 

Amikor szárítjuk a hajunkat, először az ujjainkat futtassuk végig a hajon, és a fej tetejénél kezdjük a szárítást, ezután haladjunk a hajvégek felé. Szárítsuk meg nagyjából 80 százalékig a hajunkat. Csak ezután formázzuk és használjunk hajkefét a haj beszárításához, mivel ilyenkor már nem sérül olyan könnyen a haj szerkezete és vékonyodik el, mint teljesen vizesen.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Getty Images