- Még ha jeges is, a kávékoffein tartalma nem segít lehűteni magunkat, sőt, ellenkezőleg!
- Milyen ételek és italok azok, amiktől csak még jobban izzadunk?
- Ezeket az ételeket és italokat jobb elkerülnünk a melegben, ha nem akarunk folyton verejtékben úszni.
Nem foghatjuk csak a hőségre az izzadást még nyáron sem. Több olyan étel és ital is van, melyek fokozzák a verejtékezést. „Egyéntől függ, mennyire izzadunk evés vagy ivás után. Ez a fajta verejtékezés általában az arcon, nyakon, homlokon a legintenzívebb – magyarázta Yasi Ansari dietetikus. – Az ember azért izzad, hogy hűtse a testét, a hőszabályozásunk eszköze.”
A különböző ételek és italok mindenkinél más hatást váltanak ki, vannak, akik hajlamosabbak jobban izzadni bizonyos ételek elfogyasztása után. De melyek ezek pontosan, mi az, amitől a legnagyobb valószínűséggel ver ki minket a víz, még akkor is, ha nagyon finom volt?
Ezek az ételek és italok fokozzák az izzadást
1. Fűszeres ételek
A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin hatására az agyunk olyan ingereket kap, amit úgy fordít le, hogy nagyon meleg van, ezért elkezdi hűteni magát a szervezetünk. „Magyarul izzadni kezdünk – mondta Amy Kimberlain dietetikus. – Az emberek máshogy reagálnak a kapszaicinre és fűszeres ételekre, vannak, akik érzékenyebbek, ők jobban izzadnak az elfogyasztása után.”
2. Meleg ételek és italok
A dietetikus szerint melegben a leghűsítőbb étel a meleg leves lehet, mivel ez a belső hőt fokozza. Emiatt a szervezetünk elkezdi hűteni magát azzal, hogy megizzadunk.
3. Alkohol
Valószínűleg láttuk már, ahogy valakinek kipirul az arca sör, bor vagy koktél fogyasztása után. Az alkohol megemeli ugyanis a pulzust és tágítja az ereket, ami az arcunkon különösen szembetűnő. Emiatt izzadni is elkezdünk, ám ez nem az a fajta verejtékezés, ami hűti a testünket a meleg időben, mivel a vércukorszint is megugrik az alkoholfogyasztással.
4. Koffein
A fekete tea, kávé, energiaitalok, tehát a koffeintartalmú italok stimulálják a központi idegrendszert, ami aktiválja a verejétkmirigyeket. A meleg kávé a hőhatás miatt lehet hűsítő hatású, ám a jeges kávé becsapós, ez inkább megizzaszt, minthogy csökkentené a hőérzetünket.
5. Hús
Feltűnt már, hogy melegben nem kívánjuk annyira a húst? Ennek egyik oka, hogy a fehérjében gazdag húsok megemésztése sokkal nagyobb energiát emészt fel és tovább tart, így jobban meg is izzadunk tőle. Már a tudomány is igazolta, hogy a húsizzadás létezik, ám a pontos folyamat megértéséhez további kutatások kellenek.
Ezek az ételek csökkentik az izzadást
A dietetikus szerint a kiegyensúlyozott étrend mindenképp jótékony hatású az izzadás szempontjából. De a leglényegesebb a megfelelő hidratáltság. Meglepő, de akkor izzadunk kevesebbet, ha többet iszunk. Ilyenkor a szervezetünk nem érzi úgy, hogy túlhevülne és hűtenie kell magát. De a víziváson kívül vannak olyan ételek is, amik segítenek kevesebbet izzadnunk.
- A nagy víztartalmú zöldségek, mint a görögdinnye, uborka, saláta csökkentik az izzadást.
- A natúr joghurt, tej, sajt és más, kalciumban gazdag ételek hozzájárulnak, hogy csökkenjen az izzadtság mennyisége, mivel segítik a hőszabályozást.
- A magas rosttartalmú ételek – teljes értékű gabona, zabpehely, gyümölcsök, zöldségek, babfélék, hüvelyesek – segítik az emésztést, ezáltal csökkentik az izzadást, mivel nem olyan megerőltető a szervezetünk számára a feldolgozás folyamata.
Mivel mindenki más máshogy reagál a különböző ételekre és italokra, ezért fontos, hogy kitapasztaljuk, számunkra melyek azok az ételek, amik legjobban fokozzák az izzadást, vagy éppen segítenek a verejtékezés csökkentésében.
Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash