Tudományosan igazolt tény, hogy a nők okosabbak a menstruáció alatt

2024. június 28.
A kutatás során azt figyelték meg, hogy a menstruáló nők reakcióideje sokkal gyorsabb volt és kevesebbet hibáztak. Tehát kijelenthetjük: a menstruáció okosabbá tesz.
Menstruáció alatt a szellemi képességek jobbak
  • A közhiedelem szerint a menstruáció miatt a nők elviselhetetlenek és képtelenek koncentrálni.
  • Valójában – egy friss kutatás eredményei szerint – ennek pont az ellenkezője igaz.
  • A Neuropsychologia című tudományos folyóiratban jelent meg a tanulmány a menstruáció kognitív képességekre gyakorolt hatásáról.

Lehet, hogy morcosabbak vagyunk, amikor menstruálunk, viszont egy friss kutatásból egy egészen meglepő dolog is kiderült: okosabbak is a nők a menstruáció alatt. A kutatók egy a vizsgálatban önkéntesen résztvevő nők szellemi képességeit vizsgálták különböző tesztekkel 14 nap különbséggel. Arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a menstruáció az agy működésére

Azt figyelték meg, hogy a menstruáció alatt a nők reakcióideje gyorsabb és kevesebbet hibáznak, még akkor is, ha egyébként a közérzetük nem jó. 

Miért teljesítenek jobban a nők a menstruáció alatt?

Azt még nem sikerült tisztáznia a kutatóknak, miért végeznek jobb munkát a nők, amikor menstruálnak. „A menstruációban számos hormon szerepet játszik – magyarázta Dr. Flaminia Ronca, a University College London pszichológiaprofesszora, a kutatás vezető szerzője. – Ezen hormonok egyike a progeszteron, ami a menstruációs ciklus második felében, az ovuláció után és a vérzés előtti szakaszban van a csúcson, és a menstruáció alatt kezd csökkenni a szintje.”

A progeszteron hatással lehet az agykéreg működésére, ami a központi idegrendszer legfelsőbb szintje. Kulcsszerepe van a memória működésében, tanulásban, gondolkodásban, problémamegoldásban, érvelésben, érzelmekben és tudatosságban. „Ez a legvalószínűbb magyarázat arra, miért tapasztaljuk a reakcióidő lassulását az ovuláció utáni időszakban, és javulását a menstruáció alatt, amikor a progeszteron szintje lecsökken” – fejtette ki Dr. Ronca.

Lehet, hogy úgy érezzük, nem vagyunk a topon a menstruáció alatt, valójában a szellemi képessigeink szárnyalnak

Lehet, hogy úgy érezzük, nem vagyunk a topon a menstruáció alatt, valójában a szellemi képességeink szárnyalnak

Miért hajlamosabbak a sérülésekre a nők a menstruációt megelőző időszakban?

A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők esetében a sérülésveszéllyel is összefügg a menstruációs ciklus. A luteális szakaszban, az ovuláció és a menstruáció között, amikor magas a progeszteron hormon szintje, sokkal nagyobb az esély arra, hogy például sportolás közben sérülést szenvedjünk.

„Nagyon fontos az időzítés a különböző sportok esetén. A menstruációt megelőző két hétben pontatlanabbak lehetünk, ami növelheti sport közben a sérülések kockázatát, a háztartási balesetek esélyét” – mondta a kutatás vezető szerzője.

Mit tanulhatunk a kutatásból?

A legfontosabb tanulsága a menstruáció és agyműködés kapcsolatát vizsgáló kutatásnak, hogy legyünk büszkék arra, hogy menstruálunk, hiszen okosabbak vagyunk tőle! 

Ugyanakkor a balesetveszélyre nem árt odafigyelnünk, hiszen a menstruációt megelőző hetekben fokozott sérülésveszélyre számíthatunk. „A közérzetünk nem feltétlenül mutatja jól, milyen a teljesítményünk, legalábbis ami az agyműködésünket illeti a menstruáció alatt” – jelentette ki Dr. Roca.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images, Unsplash