Menstruáció és sport

A sportolók is menstruálnak – miért nem merünk beszélni róla?

2024. június 17.
Idén nyáron, a 2024-es párizsi olimpián fog először megvalósulni a teljes nemi egyenlőség, azaz azonos számban fognak a versenyeken részt venni férfi és női sportolók. Nagy lépés ez az újkori olimpiai játékok történetében, amire „csupán” 124 évet kellett várnunk. Vajon mennyi idő kell még ahhoz, hogy a sport világa a nők menstruációjáról is hajlandó legyen tudomást venni?

Mikaela Shiffrin amerikai alpesisíző megállíthatatlan volt 2023 telén. A 29 éves sportoló 14 világkupafutamot nyert meg, majd a szezont az összesített műlesiklás-, illetve óriás műlesiklás bajnoki címekkel zárta. Ha pedig ez nem lett volna elég, a tavalyi idényben a bűvös 88. győzelmét is megszerezte, amivel Mikaela Shiffrin lett minden idők legsikeresebb alpesisízője a világkupák történetében (a nőket és férfiakat is beleszámítva).

De Shiffrin nemcsak bámulatos rekordjával hívta fel magára a figyelmet 2023-ban. A síző a sport egyik legnagyobb tabuját is megtörte: nyíltan mert beszélni a menstruációs ciklusáról. Mikaela Shiffrin az egyik győzelmi sorozata után állt a kamerák elé, ahol a riporter az eredményeiről és a hogylétéről kérdezte.

Shiffrin az interjúban őszintén elmondta, mennyire kimerültnek érzi magát. Elmesélte, hogy nem aludt túl jól az elmúlt napokban, és egyébként sem érezte magát a topon a verseny előtt. „Sajnos pont most jött meg a havivérzésem” – csúszott ki a száján. Bár a síző nem félt a menstruációjáról beszélni, láthatóan kicsit zavarba jött, és a riport végén mentegetőzve ennyit mondott: „Valószínűleg nem kellene ilyesmiről beszélnem egy interjúban.”

A menstruációt a férfiak évszázadokon át arra használták fel, hogy a nőket távol tartsák a sportpályáktól. Az ókori görögök és rómaiak azt hangoztatták, hogy a fizikai aktivitás károsítja a nők reprodukciós képességeit. A 19. század végén Edward Clarke bostoni orvos a Nemek az oktatásban című könyvében úgy fogalmazott, hogy a nőknek tartózkodniuk kell a testmozgástól a menstruáció alatt, mivel ez a nem létfontosságú tevékenység elszívja a életenergiájukat, gyengévé teszi őket, és károsítja a nemi szerveiket.

Bár ezeket a légből kapott tévhiteket – vagy mondjuk ki, ostobaságokat – mostanra szerencsére magunk mögött tudtuk hagyni, a menstruáció a 21. században is egy titkolni való, szégyenletes dolognak számít a társadalom szemében.

A menstruáció a sport világában is óriási tabu

A menstruációt övező tabu – különösen a sporton belül – megdönthetetlenül tartja magát. A társadalom évszázadok óta azt sulykolja a nőkbe, hogy a menstruáció egy szégyenletes dolog, amiről még egymás között sem nagyon illik beszélni. A sportoló nőket ezenfelül még arra is kondicionálják, hogy a versenyképességük érdekében bagatellizálják el, vagy hagyják figyelmen kívül a havi ciklusukat – még úgy is, hogy felmérések szerint a 80 százalékuk rendszeresen küzdeni szokott a vérzéssel együtt járó tünetekkel. 

A menstruációval együtt járó olyan jellegzetes panaszok, mint a hasi görcsök, mellfájdalom, fáradtság, fejfájás és hangulatingadozások miatt gyakran kényszerülnek arra a nők, hogy megváltoztassák az edzésprogramjaikat, vagy akár kis is hagyjanak edzéseket, esetleg versenyeket. Ha pedig mégsem szeretnének lemaradni egy megmérettetésről, számolniuk kell a kockázattal, hogy a kellemetlen tüneteik miatt alul fognak teljesíteni.

Az olyan férfiak által dominált világban, mint az élsport – ahol még a legtöbb női sportolónak is férfi edzője van – a nőknek nincs sok választása. Bármilyen fájdalmat vagy diszkomfortérzetet is éljenek át a menstruációjuk, vagy az azt megelőző PMS időszaka alatt, a legtöbben inkább meghúzzák magukat és csendben szenvednek. Fájdalomcsillapítókkal és melegítőpárával a hasukon próbálnak túlélni.

Kozák Luca nem fél beszélni róla

Kozák Luca gátfutó olimpikon, az Always menstruációs márka nagykövete őszintén mesélte el egy néhány hete tartott sajtóeseményen, mennyire rá tudja nyomni a bélyegét a teljesítményére a menstruációja. Mint Luca mondta, az ő esetében általában a PMS időszaka, illetve a menstruációja első két napja számít a legproblémásabbnak, ezért mindig nagyon szokott izgulni, hogy ezek a napok ne essenek egybe a versenyek időpontjával. „A menstruáció és a PMS alatt szinte az összes tünetet szoktam produkálni” – mondta nevetve, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nagyon erős hasfájás, fejfájás, vagy éppen hangulatingadozások közepette kell a teljesítménye maximumát nyújtania.

Kozák Luca azonban azon kevés női sportolók közé tartozik, aki nem fél, és nyíltan mer beszélni a menstruációjáról – akár az edzőjével is. Mint mondta, szerencsésnek érzi magát, mert őszintén elmondhatja, ha bármilyen a menstruációval összefüggő problémája van, és bár nem biztos, hogy a panasza minden esetben megértésre talál, de mostanra már az edzője is elfogadta, hogy a női test működése ellen nincs mit tenni. Hozzátette: tapasztalatai szerint nagyon sokat számít, hogy egy adott férfi edzőnek van-e lánygyermeke. Ha ugyanis van, akkor megvan rá az esély, hogy sokkal empatikusabban fog állni a sportolóhoz, valamint hogy legyen némi fogalma a menstruációról és a vérzés alatt fellépő kellemetlenségekről. 

Kozák Luca őszintén mesélt a menstruáció okozta nehézségekről

Kozák Luca őszintén mesélt a menstruáció okozta nehézségekről

„Kétségtelen, hogy a menstruáció a női sportolói lét egészére hatással van. Mint minden nőnek a világon, a menstruációnak hatalmas szerepe van a sportolónők életében is, az edzéstervektől kezdve egészen a versenynapokig. A téma nyílt megbeszélésének támogatásával és a női sportolók fejlesztésében részt vevők menstruációs ismereteinek bővítésével segíthetünk a nőknek abban, hogy kényelmesebben és magabiztosabban érezzék magukat ebben az időszakban” – nyilatkozta Kozák Luca.

Kozák Luca tapasztalataival az Always megbízásából végzett friss kutatás eredményei is összecsengtek. Ebből a többi között kiderült, hogy a sportoló nők 71 százaléka érzi úgy, hogy a menstruációs ciklust és a nők igényeit nem veszik figyelembe a sport világában. A kutatásban részt vevők 67 százaléka ezenkívül azt nyilatkozta, hogy nem szívesen beszélnek a menstruáció okozta tüneteikről, mert attól félnek, hogy úgy tekintik, mintha kifogásokat keresnének a teljesítményük miatt. 75 százalékuk pedig arról is beszámolt, hogy a menstruáció időszaka nem teszi lehetővé számukra, hogy az edzésre koncentráljanak, és megfelelően motiválják magukat az edzésekre és a versenyekre.

Merjünk végre beszélni a menstruációról!

De a menstruáció nem csak a már aktívan sportoló nők eredményeit és teljesítményét tudja befolyásolni – a felmérések azt is kimutatták, hogy a havivérzés rengeteg fiatal lányt tántorít el a mozgás világától. Adatok szerint a lányok lényegesen nagyobb arányban hagyják abba a sportot a pubertáskorban, mint a fiúk. Az 51 százalékuk, mire eléri a 17 éves kort, lemond a sportról. Sokan közülük azért, mert félnek, hogy a ciklusuk akadályozná őket az aktív tevékenységükben.

Ha pedig mégis kitartanak, gyakran különféle praktikákat, vagy akár gyógyszereket vetnek be, hogy megpróbálják kontrollálni, vagy akár meg is szüntetni a ciklusukat. Azt gondolják ugyanis, hogy a vérzésük nélkül jobb sportoló válna belőlük.

A menstruációs ciklus a női test egyik legfontosabb biológiai folyamata. A hormonok ingadozása nem csak a petefészkekre és a méhre van hatással; befolyásolja az energiaszintet, az agyműködést, az izom- és csontnövekedést, az anyagcserét és még sok minden mást. Ezek a hatások pedig nagyban tudják befolyásolni például azt, hogy a nők hogyan érzik magukat a sport közben, és hogyan alkalmazkodik a szervezetük az edzéshez. Egészen érthetetlen, hogy ezeket a hatásokat és változásokat a sport világa miért próbálja még ma is figyelmen kívül hagyni? Folyamatosak a kutatások és az innovációk a sporttáplálkozás, a regenerálódás és a sérülések kezelése terén. A nők teljesen természetes biológiai működésével miért nem akar senki sem foglalkozni? Miért csinálunk úgy, mintha a menstruáció nem is létezne?

Az elmúlt években – Kozák Lucához hasonlóan – egyre több sportoló kezdte nyíltan felvállalni a menstruációját. Az Orlando Pride nevű amerikai női labdarúgóklub például a játékosok pályán viselt fehér rövidnadrágját cserélte le sötétre, meghallva a sportolók aggodalmát a menstruációjukkal és a meccs közbeni szivárgással kapcsolatban. A TikTokon a #cyclesyncingworkout hashtag (azaz a ciklussal összehangolt edzés) több mint 11,8 millió megtekintésnél tart, 2022-ben pedig a „cycle syncing workout” kifejezés a Google top trending keresései között volt. Mindez azt jelenti, hogy a nők többet szeretnének megtudni a ciklusukról, valamint arról, hogyan tudnak összehangoltan együtt dolgozni a testük változásaival.

Hogy ledöntsük végre a menstruációs ciklust övező tabukat, több és jobb kutatásra lenne szükségünk arról, hogy a ciklus hogyan befolyásolja a nők egészségét és jólétét – különösen a sportoló nőkét. A sportolókat, edzőket, szülőket és egészségügyi szolgáltatókat pedig fontos lenne edukálni arról, miként tudnák jobban támogatni a sportolni vágyó lányokat és nőket.

Végső soron a menstruációs ciklusról folytatott őszintébb beszélgetések esélyt adhatnának a nőknek arra, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak a jövőjükkel kapcsolatban – hogy képesek legyenek együtt dolgozni a testükkel –, ne pedig harcolni akarjanak a természetes biológiai folyamataik ellen.

Fotó: Getty Images, Always