A naptej tényleg blokkolja a D-vitamin termelődését?

2024. július 14.
Sok helyen olvasni, hallani arról, hogy ne használjunk olyan magas védőfaktorú naptejet, mert meggátolja a D-vitamin termelődését a szervezetünkben. De valóban így van? És kialakulhat D-vitamin-hiány azért, mert naptejet használunk?
Naptej akadályozza a D-vitamin termelődését?
  • Az orvosszakértő tisztázza a kérdést, vajon megakadályozza-e a D-vitamin termelődését a testünkben a naptej használata.
  • Minek nagyobb az esélye: a bőrráknak, ha nem használunk naptejet, vagy a D-vitamin-hiánynak, ha használunk?
  • Tisztázzuk, vajon kell-e aggódnunk a D-vitamin-hiány miatt, ha naptejet használunk!

Nem véletlenül nevezik napfényvitaminnak is a D-vitamint. Ez ugyanis az egyetlen olyan létfontosságú vitaminunk, amit a testünk maga is elő tud állítani, csupán napfény kell hozzá. Nagyon fontos, hogy a D-vitamin szintje megfelelő legyen a szervezetünkben, hiszen hozzájárul az immunrendszer működésétől a mentális egészségen keresztül a kalciumtermelésig, így az erős csontok kialakításáig szinte mindenhez. 

De vajon a naptej használata nyáron megakadályozza, hogy elegendő D-vitamin termelődjön a szervezetünkben? Tényleg vitaminhiányunk lesz, ha naptejet használunk? 

Hogyan termelődik a D-vitamin a testünkben?

Egy felnőttnek átlagosan 5-30 percnyi időt kell védekezés nélkül a napon töltenie, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint állíthasson elő a szervezete. Ugyanakkor számos tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt kitesszük magunkat a tűző déli napsütésnek:

  • Milyen évszak van?
  • A napnak melyik szakában járunk?
  • Milyen a bőrünk árnyalata?
  • Felhős vagy napos az idő?
  • Mekkora a légszennyezés?

Ezek ugyanis mind befolyásolhatják a D-vitamin termelődésének mennyiségét. A szakértők szerint a legjobb, ha délelőtt 10 és délután 4 között vagyunk valamennyit a napon legalább hetente kétszer, és a napsugárzás éri az arcunkat, karjainkat és lábunkat.

Gátolja a naptej a D-vitamin termelődését?

Nagyon fontos az elegendő mennyiségű D-vitamin, a túl sok UV-sugárzás viszont nagyon erősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A bőrrákos esetek 80-90 százaléka köthető az erős napsugárzáshoz és ultraibolya sugárzásnak való kitettséghez. Egyetlen módon csökkenthetjük a bőrrák esélyét: rendszeresen használunk naptejet. De ez azt jelenti, hogy akkor a naptej meggátolja a D-vitamin termelődését a szervezetünkben? – adódik a kérdés.

Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a naptej miatt csökkenne a D-vitamin-szint a szervezetünkben. A szakértők szerint nem alakul ki D-vitamin-hiányunk, mert védekezünk az UV-sugárzás ellen. Emiatt tehát nem kell aggódnunk.

Másrészt valószínűleg nem is alkalmazzuk elég alaposan a naptejet, maradnak kihagyott bőrrészek és nem is kenjük újra minden két órában, ahogy azt a bőrgyógyászati irányelvek javasolják. Ez azt jelenti, hogy bőven jut elég napfény a bőrünkhöz ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin termelődjön a szervezetünkben.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images