Mennyi ideig hagyhatunk egyedül egy macskát?

2024. július 17.
Eláruljuk: nem is olyan hosszú ideig, mint gondolnánk. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a macska független, és valószínűleg fel sem tűnik neki, ha elmegyünk nyaralni. Egy munkanap azért valószínűleg egy kifejlett, egészséges macskának a gazdája nélkül nem árt meg.
Mennyi ideig hagyhatjuk egyedül otthon a macskát?
  • Mit kell tudnunk, mielőtt egyedül hagyjuk a macskánkat?
  • Egy macskának is lehet szeparációs szorongása, ha egyedül hagyjuk.
  • Elég csúnya dolgokat csinálnak a macskák, ha mérgesek, mert egyedül hagytuk őket.

Tény, hogy a macska sokkal függetlenebb, mint más háziállatok – például egy kutya –, ez nem azt jelenti, hogy nem hiányzik neki a gazdája, ha egyedül hagyják. Ha egy kézhez szokott macskát túl hosszú ideig hagy egyedül a gazdája, nála is kialakul a szeparációs szorongás, sőt, más egészségügyi problémák is jelentkezhetnek annak következményeként, hogy a fizikai szükségleteit nem elégítik ki. 

Otthon hagyhatjuk a macskát egyedül, ha dolgozni megyünk?

A jó hír az, hogy egy átlagos, kifejlett macska jól érzi magát, ha egy munkanapra egyedül marad. Ezt azt jelenti, hogy a legtöbb esetben nem kell rendszeresen macskaszittert hívnunk, se bűntudatunknak nem kell lennie. A macska szeret aludni, akár 18 órát is egy nap, így ellesz a cica a kanapén, míg mi dolgozunk.

Éjszakai műszakban dolgozunk? A macskánk valószínűleg ezt is minden további nélkül átvészeli egyedül. Mindaddig, amíg egy napon belül bizonyos időt töltünk a macskánkkal, a kedvencünk elégedett lesz. De mi a helyzet, ha kicsit hosszabb időre kell magára hagynunk a macskánkat, mert elutazunk nyaralni például?

Jó ha tudjuk, mielőtt egyedül hagynánk a macskánkat nyaralás alatt

Az első és legfontosabb dolog, ha egyedül hagynánk a macskánkat hosszabb időre – például nyaralás alatt –, az etetése. Mindenképp célszerű önetetőt beállítanunk a megfelelő mennyiségű eledellel, ahogy vizet is. Mindig teljesen tiszta alommal hagyjuk csak otthon a macskát.

A macska érzelmi szükségletei az egyedüllét alatt

A testi szükségleteken túl nagyon fontosak a macskánk érzelmi igényei is, ha egyedül hagyjuk. Nélkülünk ugyanis az otthonunk elég unalmas hely a cicánknak. Érdemes az elutazásunkat közvetlenül megelőző időben valamilyen új macskajátékot beállítanunk, ami legalább egy időre kellő szórakozást jelenthet a macskánknak.

A macska egészsége elutazás előtt

Érdemes elvinnünk állatorvoshoz egy kivizsgálásra is a macskánkat, mielőtt több napra egyedül hagynánk, nehogy pont akkor üsse fel a fejét valamilyen lappangó betegség. Még ha teljesen egészséges is, nem szabad azonban egyedül hagynunk még 24 órára sem a hat hónaposnál fiatalabb cicákat, vagy ha csak nemrég fogadtuk be a kedvencünket.

Mi a helyzet, ha hosszabb időre akarjuk egyedül hagyni a macskánkat?

Mindenki hallott már rémtörténeteket arról, mi történt, mikor a macskája dühös lett a gazdira, mert egyedül hagyta otthon

Mindenki hallott már rémtörténeteket arról, mi történt, mikor a macskája dühös lett a gazdira, mert egyedül hagyta otthon

Bár a legjobb, ha nem hagyjuk egy napig sem egyedül a macskát, a szakemberek három napnál húzzák meg azt a határt, ami még beleférhet. Ha ennél több időre akarjuk egyedül hagyni a macskánkat, mindenképp keressünk macskaszittert. 

Milyen kockázata lehet annak, ha egyedül hagyjuk otthon a macskánkat?

Valószínűleg mindenki hallott már rémtörténeteket arról, miket csináltak macskák, amikor egyedül hagyták otthon őket. Bizonyos óvintézkedéssel ezek jó része szerencsére elkerülhető.

1. Az alom

Az egészséges macskák egyszerűen nem hajlandók használni, ha már tele van. Helyette örömmel pisilnek a macskák a fapadlóra, vagy éppen egy halom ruhára. Ezért érdemes azzal kalkulálnunk, hogy macskaszitterre lehet szükség, ha túl sokáig kell egyedül hagynunk a macskát, hiszen ki kell cserélni az almot is.

2. Ha mérges lesz ránk a macska, mert egyedül hagytuk

A mérges macskák hajlamosak mindent össze-vissza pisilni, sőt, akár kakilni is. Emiatt nem csak nagyon büdös lesz az egész lakás, ha hazajövünk, de komoly egészségügyi kockázata is van. Érdemes macskabiztossá tennünk a helyiségeket ebből a szempontból is.

3. A macska egyedül hagyásának érzelmi hatásai

Ha hosszú ideig egyedül hagyjuk a macskánkat, még a leghiggadtabb jószágot is kiboríthatja. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját macskánk személyiségével, és ehhez igazítani azt, hogy mennyi időre hagyjuk egyedül, ha egyáltalán megtesszük ezt.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images, Unsplash