Milyen élményeket keresünk a nyaraláson? Ettől lesz jó az utazás!

2024. július 20.
Kevés dolog van, amit alaposabban tervezgetnénk, mint a nyaralás. Az emberek gyakran improvizálnak, de sokan szeretik alaposan megfontolni, hogy milyen élményekkel gazdagodjanak az adott évben éppen. Az igazi nyaralás fogalma persze nagyon szubjektív, hiszen mindenki számára mást jelent ez a szó. Sokan úgy vélik, hogy a nyaralás akkor válik valódi élménnyé, ha sikerül kiszakadnunk a mindennapi rutinból és új dolgokat tapasztalunk meg. Ők azt vallják, hogy a komfortzónából való kilépés lehetőséget ad arra, hogy bővítsük látókörünket és személyesen fejlődjünk.
Milyen élményeket keresünk a nyaraláson? Ettől lesz jó az utazás!

Vannak olyan filmek (mint például Az élet habzsolva jó vagy az Ízek, imák, szerelmek), amelyek jól példázzák, hogyan képes egy utazás arra, hogy a főhős kilépjen a megszokott életéből, új kihívásokkal és tapasztalatokkal gazdagodjon, és végül személyes fejlődést érjen el.

Nem kell messzire menni

Persze az életben nem kell rögtön egy halálos betegség vagy valami óriási krízis ahhoz, hogy valami a mindennapok rendjétől eltérő dolog történjen! Sőt, néha tényleg elég, ha csak a szomszéd bokorig megyünk, mondjuk ki a városból egy közeli tanyára. A lényeg, hogy lehetőséget teremtsünk az itt és mostba való megérkezésre a sok hűha-mennyi-dolgom-van jellegű hétköznap után.

„Gyakran előfordul, hogy egy családi nyaralás során valaki a családtagok közül több felelősséget vállal, vagy engedményeket tesz a többiek kedvéért” – mondja Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője.

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy jó élményben legyen részünk

„Ez az önfeláldozás természetes lehet egy szülő részéről, aki a gyerekek boldogságát és jólétét helyezi előtérbe. Azonban fontos, hogy ez az egyensúly ne váljon egyoldalúvá, hiszen a nyaralás mindenkiről szól. Egy jól megtervezett nyaralás során a családtagok kommunikációja és közös döntéshozatala biztosíthatja, hogy mindenki élvezhesse az időtöltést.

Egyeztessük az igényeinket

Ezért érdemes előre megbeszélni, kinek milyen igényei vannak, és igyekezni úgy alakítani a programot, hogy mindenki megtalálja benne a számára fontos elemeket. A tökéletes összhang persze ritkán valósul meg, és nem is feltétlenül szükséges. Inkább a kompromisszumkészség és az empátia az, ami fontos.”

Az empátia lényegében azt jelenti, hogy egy részünk képes valahogy kapcsolódni a másik érzéséhez, nézőpontjához, megéléséhez. Ez segít abban, hogy döntéshelyzetekben figyelembe tudjuk venni az ő szükségleteiket és vágyaikat, hiszen egy részüket ismerjük, egy részükre pedig mintegy ráérzünk.

Például tudjuk, hogy anya a vidámparkban a legtöbb attrakciótól fél, de örömet okoz számára a fényképezés, hiszen minden évben albumot készít a legviccesebb pillanatokból. Erre gondolva kimondhatóvá válik, hogy mi, többiek igenis szeretnénk vidámparkba menni, ahol semmi sem lesz kötelező anyának, és akiről feltételezzük, hogy valami örömöt ő is talál, sőt ki tudja, talán fel is ül velünk valamire.

Fontos, hogy útitársaink igényeire is odafigyeljünk

„Végül is ez is egy fajta kilépés abból a bizonyos komfortzónából, de értelemszerűen nem mindegy, hogy kikényszerítenek onnan, vagy kedvesen kiinvitálnak” – folytatja a pszichológus.

„A kompromisszumkészség pedig arra utal, hogy hajlandóak vagyunk rugalmasak lenni, és megkeresni az egyensúlyt mások igényei és saját vágyaink között. Ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenkinek mindenben engednünk kell, hanem inkább azt, hogy képesek vagyunk tárgyalni, megtalálni a középutat és olyan megoldásokat keresni, amik elfogadhatóak minden fél számára.”

Figyeljünk oda a gyerekekre

Pollák Éva ajánlása szerint a gyerekek jóllétének biztosítása érdekében a szülőknek érdemes figyelembe venniük a gyerekek érdeklődési körét és szükségleteit a nyaralás tervezésekor. Például, ha a gyerekek szeretik az állatokat, egy állatkert vagy akvárium látogatása izgalmas élményt nyújthat számukra. Emellett fontos, hogy a nyaralás során elegendő szabadidőt és pihenést biztosítsanak a gyerekeknek, hogy ne legyenek túlterheltek.

Nem kell halmozni az élményeket, néha az üresjáratból születnek a legcsodásabb, legemlékezetesebb pillanatok. No és érdemes helyet hagynunk a meglepetéseknek is. Tehát érdemes ‘majd meglátjuk, mihez lesz épp kedvünk’ napokat vagy legalábbis napszakokat hagynunk. A szülőknek érdemes rugalmasnak lenniük és figyelniük a gyerekek jelzéseire: ki mikor éhes, mikor fáradt el, mikor van szüksége egy kis elvonulásra, hogy a nyaralás valóban élvezetes legyen számukra.

Arra a kérdésre, hogy fontos-e, hogy különleges élményeket gyűjtsünk, vagy elég a környezetváltozás, a Mindwell szakértője így válaszol: „Mindkettőnek megvan a maga előnye. A különleges élmények, mint egy vidámpark meglátogatása, vagy egy vízibiciklizés, vízisíelés maradandó emlékeket nyújthatnak. Ugyanakkor már maga a környezetváltozás, még ha nem is jár különleges programokkal, segíthet a mindennapi stressz oldásában és a mentális feltöltődésben.”

Nem kell halmozni az élményeket, néha az üresjáratból születnek a legcsodásabb pillanatok

Gyakran előfordul, hogy a közösségi médiában látott képek vagy barátaink beszámolói alapján döntünk egy-egy nyaralási helyszín mellett. Az emberek természetüknél fogva hajlamosak másokat utánozni és követni a trendeket. Azonban fontos, hogy ezek a döntések összhangban legyenek saját érdeklődési körünkkel és igényeinkkel.

„Egy Carl Jung-idézet jut eszembe: „Aki kifelé néz, álmodozik; aki befelé néz, az ébren van” – mondja végül Pollák Éva. „Azaz az igazi ébredés, fejlődés és önreflexió belső utazások során történik, amikor mélyebben megvizsgáljuk és megértjük önmagunkat, belső világunkat és motivációinkat. Erre tulajdonképpen bármilyen rövid, hosszú, izgalmas, unalmas, élménydús vagy épp egyhangúra sikerült utazás, nyaralás alkalmas lehet.”

Forrás: Arteregó