Milyen sokáig hagyhatjuk egyedül a kutyánkat? A válasz meglepő!

2024. július 23.
Valószínűleg nincs az a kutya, amelyik el lenne ragadtatva tőle, mikor rájön, hogy a gazdi elmegy otthonról és egyedül marad otthon. De mennyi időre hagyhatjuk otthon egyedül a kutyát? Mit mond a szakértő?
Kutya mennyi ideig lehet egyedül otthon?
  • Hogyan könnyíthetjük meg a kutyánknak az otthon egyedül töltött időt?
  • Függ a kutyánk életkorától, egészségi állapotától, személyiségétől, múltjától, mennyi ideig képes egyedül otthon maradni.
  • A szakértők általánosságban azt mondják, négy óránál többet ne töltsön egyedül otthon a kutya.

Minden kutya szíve megszakad kicsit, mikor a gazdi egyedül hagyja otthon. De néha nincs más választásunk, mert például munkába kell mennünk. Ha egyedül kell hagynunk, a szakértők általában azt mondják, négy óránál hosszabb ideig ne maradjon magában a kedvencünk. 

De az, hogy mennyi időt képes egyedül otthon tölteni a kutya, számos más tényezőtől függ: a kutya életkora, egészségi állapota, viselkedése és személyisége. Egy olyan kiskutyát, amelyik még most tanulja a szobatisztaságot, és egy idős kutyát, aki átalussza az egész délutánt és jobban szereti, ha nem háborgatják ebben, teljesen másképp kezelhetünk az egyedüllét szempontjából.

Milyen sokáig hagyhatjuk egyedül a kutyát?

A szakemberek szerint rendszeresen négy óránál hosszabb ideig nem szabad egyedül hagynunk a kutyánkat. De az, hogy mennyi ideig tud egyedül maradni a kutyánk, sok tényező függvénye. 

  • Figyelembe kell vennünk a kutya fajtáját, méretét, korát, napi rutinját, iskolázottságát és egészségi állapotát is, amikor egyedül akarjuk hagyni. (Például egy ausztrál pásztorkutyát vagy szibériai huskyt ha úgy hagyunk egyedül otthon, hogy nem mozgattuk le előtte alaposan, végezhetnek nagy rombolást a fölös energiáik levezetéseképpen. Az energikusabb kutyafajtáknak már két óra is sok lehet egyedül, míg egy nyugodtabb basset hound több időt is képes egyedül otthon lenni.)
  • A kölyökkutyákat nem hagyhatjuk otthon egyedül 10 hetes kor alatt egy óránál tovább. 12 hetes korban tornázhatjuk ezt fel 2 órára. Nagyjából 6 hónapos kortól képesek már 6 órán át tartani a vizeletüket a kutyák. 
  • Idős kutyák esetén is gyakrabban kell levinni megpisiltetni a kedvencünket, így ebben a korban sem hagyhatjuk már sokáig egyedül a kutyánkat, hiába szunyókálnak többet, mint egy kölyök.

Kortól és fajtától függetlenül kialakulhat súlyos szeparációs szorongás a kutyánknál, ha túl sokáig hagyjuk egyedül kedvencünket. Ezt abból láthatjuk, hogy ha egyedül hagyjuk, folyamatosan ugat, rombol, bepisil, bekakil és önbántó viselkedést is megfigyelhetünk náluk. Érdemes ilyenkor szakemberrel megvitatnunk, hogyan segíthetünk kedvencünknek!

Az egyedüllét fontossága a kutyánknál

A kutya napjának legszebb pillanata, amire akár az asztal tetején ülve vár, mikor a gazdája hazaér végre és nem kell már egyedül otthon lennie

A kutya napjának legszebb pillanata, amire akár az asztal tetején ülve vár, mikor a gazdája hazaér végre és nem kell már egyedül otthon lennie

Az, hogy legyen egyedül töltött ideje a kutyánknak, nagyon fontos. Ilyenkor épülhet fel a kutyánk magabiztossága, és javíthatja a mentális jóllétét is. Ám nem szabad azzal kezdenünk, hogy több órára magára hagyjuk a kutyát.

Fokozatosan, tízpercenként építsük fel a kutya egyedül töltött idejét, miközben figyelünk a reakciókra. Ezt a tréninget érdemes elkezdenünk még azelőtt, hogy elérné a kutyánk a felnőttkort, hogy beépüljön a rutinjába.

Hogyan segíthetjük a kutyánkat az egyedül maradásban?

Fontos, hogy tegyük vonzóvá a kutyánk számára azt, hogy egyedül marad otthon. Ilyenkor a lényeg az, hogy összekapcsolódjon a gazda otthonról való távozása valamilyen pozitív élménnyel. 

  • Adjunk távozáskor a kutyánknak valamilyen rágójátékot, amiben jutifalatokat vagy kutya-mogyoróvajat rejtünk el.
  • Interaktív játékok leköthetik a kutyát, míg egyedül maradnak otthon.
  • A speciális szilikontál, melyről lenyalhatja a magas értékű jutalomfalatot (májkrémet, vajkrémet, mogyoróvajat), pozitív élménnyel köti össze azt, hogy egyedül marad otthon a kutya.
  • Súlyozott takaró nyugtathatja meg a kutyát.
  • Ritkán kapott jutalomfalat, szárított pacal, nyúlfül pozitív eseménnyé teszi az egyedüllétet.
  • Ha hajlamos a kutyánk a szeparációs szorongásra, nyugtató készítményekkel segíthetünk neki.

Ha tudjuk, hogy a kutyánkat annál tovább kell egyedül hagynunk, mint amennyi fizikailag kibírna például pisilés nélkül, hívjunk kutyasétáltatót. Ilyenkor napközben is lemozoghatja magát, más kutyák társaságában lehet, így nem a kanapénkon vezeti le az energiáit kedvencünk. Ráadásul a kutyánk boldogabb is lesz!

Forrás: PureWow, fotó: Unsplash, Getty Images