Ez a rák 5 korai jele a kutyáknál

2024. augusztus 03.
Jó, ha ismerjük ezeket a jeleket, mert ha a rákot időben észleljük a kutyánknál, nagyobb eséllyel menthetjük meg az életét. Milyen tünetek esetén vigyük azonnal az állatorvoshoz kedvencünket?
Rák 5 korai jele kutyáknál
  • Ahogy az embernél, a szűrővizsgálatok a kutyáknál is időben kimutathatják a rákbetegséget.
  • A folyamatos szomjúság lehet a rák jele is a kutyánknál.
  • Milyen korai jelei vannak a ráknak a kutyák esetében?

Nagyjából négyből egy kutyánál alakul ki rák élete során, és a tízből öt kutya, azaz a betegek fele meghal a betegség miatt. Ahogy az embernél, a kutyánál is bizonyos sejtek rendellenes és irányíthatatlan burjánzása a rák, ami lerombolja az egészséges szöveteket.

A kutyáknál is számos tényező közrejátszik abban, hogy a rák egyre gyakoribb. Ezek közül csak néhány az, hogy a kutyák egyre tovább élnek, a szelektív tenyésztés, környezeti tényezők vagy éppen a jobb diagnosztika. Ami nagyon fontos a kutyák esetében is a ráknál: a korai diagnosztika. Ez jelentősen megnöveli a túlélés esetét, akárcsak az embernél.

De miből vehetjük észre már korai stádiumban a rákot a kutyánknál? Milyen jelek utalnak arra, hogy gond lehet?

Ezek a rák korai jelei a kutyáknál

1. A kutyánk furcsán viselkedik

Sok kutyánál fordul elő, hogy a szokásostól eltérően viselkednek, megváltozik a személyiségük a rák miatt. Megváltozott alvási szokások, furcsa étkezési mintázat, a családtagokkal szembeni viselkedés megváltozása mind jelezheti azt, hogy a kutyánknál rák alakult ki. 

Az állatorvos szerint a fájdalom állhat a megváltozott viselkedés hátterében, amit a daganat okoz. Ugyanis a rák miatt gyulladás alakulhat ki a szervezetben, ami általánosságban rossz közérzethez vezet. Képzeljük el, hogy érezzük magunkat, amikor influenzásak vagyunk! A kutyánk is hasonlóan lehet.

2. Csomót tapintunk, ami addig nem volt

Alapvetőnek tűnik, ám ahogy például a mellrák vagy hererák miatti önvizsgálatot elvégezzük havonta, úgy a kutyánknál is figyelnünk kell, nem tapintunk-e olyan csomót, ami addig nem volt ott. Idősebb kutyáknál gyakoribbak a jóindulatú daganatok, zsírcsomók, ám ha a duzzanat kemény, szabálytalan alakú, gyorsan változik a mérete vagy színe, lehet, hogy rákos elváltozásról van szó.

3. Hirtelen sokkal többet iszik és pisil a kutyánk

Ha egyszercsak sokkal többet iszik a kutyánk, az lehet a rák jele

Ha egyszer csak sokkal többet iszik a kutyánk, az lehet a rák jele

Ha a kutyánk elkezd többet inni, óránként ki kell mennie pisilni, vagy egyre többször bepisil, gyanakodnunk kell arra is, hogy veserák okozza a hirtelen szomjúságot. De az is állhat a hátterében, hogy a rák belső vérzést okoz a kutyánknál, aki a vérveszteség miatt szomjasabb a szokásosnál.

4. Sántít a kutyánk

Különösen a nagy méretű kutyáknál gyakori a lábukban kialakuló csontrák. Emiatt a kutyának fájdalmas lehet ráállni az érintett végtagra, megnehezíti a mozgást, így sántítani kezd. Mindenképp forduljunk állatorvoshoz, aki egy röntgenvizsgálattal megnézheti, mi okozza a problémát.

5. Hirtelen fogyás vagy étvágytalanság

Ha hirtelen csökken a kutyánk súlya vagy megváltozik az étvágya, az lehet a rák tünete. Lehetséges, hogy a szervezete több energiát használ fel, hogy a rák ellen harcoljon, emiatt csökken a súlya. De a rossz tápanyag-felszívódás is okozhatja a fogyást. 

Ha a daganat az emésztőrendszert érinti, kényelmetlenné, fájdalmassá válhat az evés, ezért a kutyánk elutasíthatja az ételeket. Mindenképp forduljunk állatorvoshoz, ha ezek a tünetek tartósan fennállnak!

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash