Komoly bajt okozhat, ha túl szoros a leggingsünk

2024. augusztus 03.
Van valami szuperhős-életérzés abban, amikor egy ultramagas derekú, ultrafeszes leggingset magunkra húzunk. De vajon mit él át közben a testünk? Tényleg árthat az izmainknak, különösen a medencefenék-izmoknak egy szűk leggings? Mit mond a gyógytornász?
Így teszteljük, túl szoros-e a leggings-ünk
  • Azt tudjuk, hogy a fűző és deréktréner kifejezetten egészségkárosító hatású, de mi a helyzet a leggingsszel?
  • Ha a napunk nagyrészét leggingsben töltjük – mert olyan kényelmes –, jó tudnunk, milyen hatással lehet az egészségünkre.
  • Mi a véleménye a gyógytornásznak a legginsről?

A deréktréner és fűző kifejezetten káros az egészségünknek. De mi a helyzet a passzos leggingsszel? Valószínűleg mi is tapasztaltuk már, amikor edzés után kibújtunk a leggingsből, hogy a testünk fizikailag kiterül. Ezek után nem meglepő, hogy kiderült: a leggings is hatással van az egészségünkre, különösen a has- és medencefenék-izmokra. Tehát azokra az izmokra és kötőszövetekre, melyek a szerveinket tartják a medencetájon.

De mit mond a gyógytornász? Tényleg kell aggódnunk a leggings miatt? Vagy vegyünk fel valami lazábbat a nap többi részére, és csak az edzéshez hordjuk?

Így hat a leggings a légzésünkre, hasizmokra és a medencefenékre

Muszáj némi anatómiával kezdenünk. „Amikor belélegzünk, a rekeszizom lefelé mozdul, hogy beengedje a levegőt a tüdőbe – magyarázta Hayley Kava gyógytornász, a medencefenék izmainak specialistája. – Ez növeli a nyomást az alhas területén, ahol számos létfontosságú szervünk található. Ideális esetben a hasizmok és a medencefenék izmai megnyúlnak, hogy a belégzéskor szabályozzák ezt a nyomást.”

Amikor szűk harisnyát, magas derekú leggingset viselünk, gátolja az alhas izmainak hosszabbodását belégzéskor, ezért a légzésmintázatunk megfordulhat.

Mi történik a légzésünkkel legginsben?

Ha leggingsben vagyunk, belégzéskor a köldököt befelé húzhatjuk, sőt, akár folyamatosan egyfajta aktív állapotban lehet a hasizom, ami a medencefenék izmait is folyamatos feszülésre készteti.

Más szóval: ahelyett, hogy ezek az izmok ellazulnának, megfeszülnek, amikor belélegzünk, és az egész folyamat megfordul, kilégzéskor lazulnak el, holott ilyenkor feszülnének természetes módon. 

Egy gyors teszttel magunk is meggyőződhetünk róla, vajon nálunk is fennáll-e ez a probléma. Ha a hasunk befelé húzódik belégzéskor ahelyett, hogy tágulna, esetünkben is fennáll a megfordult légzésmintázat.

Miért baj, ha megfordul a légzésmintázat?

Egy teszttel megbizonyosodhatunk róla, vajon a leggings-ünk nem túl szoros-e

Egy teszttel megbizonyosodhatunk róla, vajon a leggingsünk nem túl szoros-e

Ez nem hangzik túl nagy problémának, akkorának főleg nem, hogy lemondjunk a kedvenc leggingsünk viseléséről. „Hosszú távon azonban számos elváltozást okozhat a leggins miatt kialakuló megváltozott légzésmintázat – magyarázta a gyógytornász. – A testtartásunk, hasizmunk és a medencefenék izmai is torzulhatnak.”

Számos egészségügyi probléma felléphet a leggings hosszú távú viselésének következményeként:

  • Inkontinencia
  • Folyamatos vizelési inger (akkor is, ha nem kell pisilnünk)
  • Székrekedés
  • Fájdalmas szex
  • Medencetáji nyomásérzet
  • Fájdalom a hát alsó szakaszán
  • Csípőfájdalom
  • A hát felső szakaszának fájdalma, nyakfájás

Alapvetően nem betegség, de a szűk és magas derekú leggings és a megváltozott légzésmintázat miatt megtörténhet, hogy a tüdőcsúcsba lélegzünk. Ezt abból vehetjük észre, hogy a légzéskor a nyak, vállak és a hát területén érezzük a ki- és belégzést. 

Ez azért nem jó, mert ezeken a területeken megnő a nyomás és a feszültség. „Egy nap nagyjából 20 ezer lélegzetet veszünk. Ha a nap túlnyomó részét légzéssel töltjük, egy ilyen megváltozott légzésmintázat a leggings miatt meggátolja a hasizmok és a medencefenék mozgását is, ami biztosan kihatással lesz az életünk más részeire” – jelentette ki a gyógytornász.

Mielőtt kidobnánk a leggingseket

Nem hangzik túl jól, amit a magas derekú leggings az egészségünkkel tehet. De a kulcs az észszerűség és mértékletesség, mint olyan sok mindenben. A legtöbb probléma ugyanis csak akkor jelentkezik, ha a nap nagy részében ilyen leggingseket hordunk. 

Ha csak edzéshez veszünk fel ilyen leggingset, nem valószínű, hogy ezek a problémák kialakulnak. Még a kompressziós leggings sem okoz feltétlenül bajt, ha rövid ideig viseljük. Sőt, segíthet például a légzésünket erősebben éreznünk, jobban tudatosítanunk.

Miből tudhatjuk, hogy jó egy leggings?

Ha gyakran hordunk leggingset, érdemes a vásárlásnál néhány dolgot figyelembe vennünk. Mutatjuk, a gyógytornász szerint mire kell figyelnünk, amikor leggingset választunk:

  1. Álljunk, üljünk vagy feküdjünk úgy, hogy a kezünk a bordakosár két szélére helyezzük és az ujjakat az alhas irányába kinyújtjuk.
  2. Vegyünk néhány lélegzetet.
  3. Ha tudunk belélegezni és érezzük a bordakosár és az alhas emelkedését, a hasunk nem húzódik be, akkor jó a leggingsünk. Ha nem érezzük a légzés mozgását, a hasat belégzéskor behúzzuk, azt jelenti, hogy a leggings túl szoros.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash