Mit árul el a kutyád széklete? – 5 jel, ha érdemes állatorvoshoz fordulnod

2024. augusztus 09.
Szomorú, de igaz: még mindig nem találtuk ki, hogyan kommunikáljunk verbálisan a háziállatainkkal. Éppen ezért az állattulajdonosok kénytelenek nagyrészt vizuális jelzésekre hagyatkozni, hogy betekintést nyerjenek kutyájuk egészségi állapotába. Ez magában foglalja a bélműködést és kedvencünk székletét is.
Kutya egészség széklet
  • Ha a kedvencünk bélműködésében tapasztalt szokatlanság gyakori és kísérőtünetei is vannak, ne halogassuk az állatorvost.
  • Az esetek nagy részében azonban nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnunk, ha valami általánostól eltérőt tapasztalunk kutyánk bélműködésében, de egy hívás az állatorvoshoz sosem árt.
  • Minden kutya más: nem húzható fel ugyanaz a szabály minden ebre.

Dr. Gabrielle Fadl, a Bond Vet igazgatója szerint a kutyák esetében az ürítés gyakoriságának tekintetében nem létezik olyan, hogy normális. „Ez a kutya korától, étrendjétől és egyéni tényezőitől függően változhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a legtöbb kutyának naponta egy vagy két székletürítése van.

De nem a gyakoriság az egyetlen szempont, amire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk a kedvencünk bélműködése alapján az egészségére következtetni. Az étrend, a folyadékbevitel, a testmozgás és a mögöttes egészségügyi állapotok mind olyan tényezők, amelyek meghatározhatják, hogy a kutya széklete hogyan néz ki.

De mégis mikor fogjon gyanút a kutyatulajdonos, ha úgy érzi, hogy valami nem stimmel a kedvence emésztésével? Milyen esetekben kell állatorvoshoz fordulnunk?

Ha ilyen a kutyánk széklete, érdemes lehet meglátogatni az állatorvost

1. Vér a székletben

A székletben lévő vér riasztó lehet, de nem mindig jelenti azt, hogy valami szörnyűség történik a kutyánk szervezetében. „Ennek számos oka lehet” – mondta Dr. Brian Collins, a Cornell Richard P. Riney Canine Health Center állatorvosa. Ezek között húzódhatnak hétköznapibb és komolyabb okok is. „A stressz is okozhat vért, akárcsak a táplálkozás megváltozása, idegen anyagok (például kövek vagy csontok) fogyasztása, paraziták vagy rák.”

Ha a kutya egyébként úgy eszik, iszik és viselkedik, mint általában, Collins azt javasolja, hogy először csak hívjuk fel az állatorvost. „Ők ismerik a kutya kórtörténetét, tudják, szed-e gyógyszert és ha igen, okozhatja-e az a tüneteket. Azt is eldöntik, szükséges-e időpontot kérni, és hogy sürgős-e az eset.”

2. Sötét vagy kátrányos széklet

A sötét vagy kátrányos széklet vérre utal a felső emésztőrendszerben. De lehet gyógyszeres kezelés, például ízületi gyulladáscsökkentő, fekély, rák vagy idegen anyag fogyasztása miatti gyulladás következménye is.

Ehhez a forgatókönyvhöz is tartozik egy figyelmeztetés: ha ez egy elszigetelt eset, és nem jelentkeznek más tünetek a kutyánknál, például letargia, hányás vagy szabálytalan étkezési és ivási szokások, akkor nincs ok a pánikra. Ha viszont már egy-két napon át rendellenességet észlelünk, és emellé további aggasztó tünetek is társulnak, akkor ideje felhívni az állatorvost

Fontos szempont az is, hogy vannak-e kísérőtünetei kutyánknak, például fáradtság vagy levertség

Fontos szempont az is, hogy vannak-e kísérőtünetei kutyánknak, például fáradtság vagy levertség

3. Hasmenés

Az időnkénti hasmenés nagyjából természetes a háziállatoknál, különösen a kölyökkutyáknál. De ha nem múlik el magától, aggodalomra adhat okot. „Hasmenés esetén nem szokás azonnal orvoshoz fordulni” – mondta Collins. „De azt mondanám, véres, sötét vagy kátrányos hasmenés esetén, vagy ha látjuk, hogy a kutyánk erőlködik, azonnal menjünk állatorvoshoz.” Még ha elszigetelt esetről is van szó, Collins hangsúlyozta, abból baj nem lehet, ha az állatorvosnál köt ki az aggódó gazdi a kedvencével. Sokkal rosszabb, ha ébren hánykolódunk éjszaka az aggodalomtól.

4. Székrekedés

A székrekedés nem annyira gyakori a kutyáknál – Collins szerint az állatorvosok gyakrabban találkoznak vele macskáknál. Tehát, ha azt veszi észre, hogy kutyája erőlködik, vagy ha a széklete különösen kemény vagy száraz, azt számos olyan tényező okozhatja, ami miatt már kifejezetten ajánlott állatorvoshoz fordulni.

„Ebben az esetben lehet, hogy a kutyánk dehidratált, de akár elzáródása is lehet. Ebben az esetben fontos lenne, hogy bevigyük az állatorvoshoz egy vizsgálatra, hogy megbizonyosodjunk a háttérben húzódó okokról.”

5. Nyálkás széklet

A váladék megjelenése utalhat a vastagbél irritációjára, és más tünetekkel együtt is megjelenhet. „Ha például hasmenéssel vagy vérrel párosul, az segíthet kideríteni, hogy a bélrendszerben pontosan hol van a probléma” – mondta Collins. „Ez nem feltétlenül annyira aggasztó, mint amilyennek elsőre tűnhet, de adhat egy támpontot, ezért fontos beszámolni róla az állatorvosnak.”

Mindent összevetve az az általános, hogy időközönként akad valamiféle rendellenesség a kutyánk ürülékében. A zöld székletet például okozhatja valami, amit megevett, de utalhat májproblémára is. Fadl és Collins szerint bármely forgatókönyv esetében az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire gyakori esetről van szó, és hogy vannak-e kísérőtünetek – ilyen lehet például a megszokottól eltérő viselkedés.

„Ne feledjük, hogy minden kutya egyedi, épp ezért a széklet kinézetében is normálisak lehetnek bizonyos eltérések” – mondta Fadl. „Azonban bármilyen huzamosabb ideje húzódó változás állatorvosi figyelmet igényel.”

Forrás: Huffington Post, fotók: Getty Images