A húsos kar komoly egészségügyi problémát okozhat – Hogyan előzhetjük meg?

2024. augusztus 16.
Egy friss kutatás eredményei szerint a felkarokon felhalmozódó zsír növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Szerencsére rengeteget tehetünk a megelőzésért még időben.
Vastag kar fogyasztása
  • Miért halmozódik fel zsír a karokon és miért rossz ez az egészségünknek?
  • Lehetséges, hogy 35 felett nekünk is olyan karunk legyen, mint Michelle Obamának vagy Jennifer Anistonnak?
  • Egy friss kutatás szerint azért fontos, hogy a karunk ne legyen húsos, mert a felkaron felhalmozódott zsír a demencia kockázatát is növeli.

A kor előrehaladtával azt vehetjük észre, hogy nem csak a derekunk vastagodik, de a karunk is. Nem csak a hiúságunk látja kárát annak, ha sok zsír halmozódik fel a karokon. Egy friss kutatás eredményei szerint a húsos kar komoly kockázati tényező lehet a demencia szempontjából is.

A húsos kar legalább olyan veszélyes az egészségünkre, mint a hasi zsír

Az amerikai endokrinológiai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akiknél a karokon magas volt a felhalmozódott zsír aránya  – azaz húsos a felkarjuk –, ötször akkora eséllyel alakulnak ki degeneratív idegrendszeri betegségek, főként az Alzheimer-kór, illetve a demencia más formái, valamint Parkinson-kór.

A kutatásban azt is megfigyelték, hogy nőknél sokkal gyakoribb a felkaron felhalmozódott zsír, mint férfiaknál. „Hogy hol tárolja az ember szervezete a zsírt, elsősorban a nemünktől és a genetikától függ” – mondta Benjamin Bikman professzor, a Brigham Young Egyetem anyagcsere-kutatója. 

A férfi nemi hormonok – köztük a tesztoszteron – a hasi zsír felhalmozódását okozzák, míg az ösztrogén – az egyik női nemi hormon – inkább a klasszikus körte alak és a vastagabb karok kialakulását okozza.

Miért lehet egészségtelen a húsos kar?

„Lehetséges, hogy ugyanaz a genetikai háttere a hasra és karra való hízásnak, mint az Alzheimer-kórra való nagyobb hajlamnak, függetlenül a zsírsejtektől” – mondta Bikman, akinek van egy másik elmélete is arra, a húsos kar milyen összefüggésben lehet a demenciára való nagyobb kockázattal.

1. Húsos kar és krónikus gyulladás

A kutatók szerint ha a testzsír egy területen túl nagy mennyiségben halmozódik fel a testünkön, akkor mérgezheti az izmokat. Ez immunproblémákhoz, krónikus gyulladáshoz vezet, ami a demencia egyik ismert kiváltója.

2. A húsos kar inzulinrezisztenciát jelez

„Egy másik lehetséges magyarázat a zsírsejtek mérete és az inzulinrezisztencia közötti összefüggés – kezdte az endokrinológus. – A kutatások szerint a nagyobb zsírsejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, ez az inzulinrezisztencia állapota. Az inzulinrezisztenciáról már korábban is bebizonyosodott, hogy az Alzheimer-kór oka lehet, mivel ha a szervezet inzulinválasza rosszabb, az agy nem jut elég energiához a megfelelő működéshez.”

A húsos karoknál az is látszik, hogy ilyenkor nagyobb zsírsejtek találhatók itt, mint a csípőn és combokon. De az is tény, hogy a vastag karokról már korábban bebizonyosodott, hogy együtt járnak a metabolikus szindrómával, ami szorosan összefügg az inzulinrezisztenciával, különösen 35 éves kor felett.

Honnan tudhatjuk, hogy túl húsos a karunk?

Ha a tükörbe nézünk, valószínűleg a testképzavar azt suttogja, hogy igen, a mi karunk is vastag. De vajon tényleg annyira húsos a karunk, mint amilyennek mi látjuk?

A tanulmányban a kutatók az egész test testzsírszázalékát vették alapul. Akkor számít húsosnak a karunk, ha a felkar testzsírszázaléka magasabb, mint a teljes test testzsírszázaléka.

Nem szükséges speciális eszköz ahhoz, hogy képet kapjunk arról, vajon a karunk testzsírszázaléka egészséges-e. Csípjük meg a karunkat! Ha 2,5 centiméternél vastagabb a rész, ami a két ujjunk között van, valószínűleg itt az ideje, hogy tegyünk valamit.

Ha 2,5 centiméternél vastagabb az a rész a karunkon, amit össze tudunk csípni, akkor valószínűleg nekünk is túl vastag a karunk

2,5 centiméternél vastagabb az a rész a karunkon, amit össze tudunk csípni? Akkor valószínűleg nekünk is túl vastag a karunk

Hogyan csökkenthetjük a zsírt a karunkban?

Sajnos a testünk egy adott részéről célzottan nem tudjuk a zsírt leolvasztani. A korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy hiába dolgoztatjuk és izmosítjuk az adott testtájt, a zsírcsökkenés nem volt ettől nagyobb, mint máshol a testben.

Bár nem lehet célzottan megszabadulni a zsírtól, az is tény, hogy a nagyobb izomtömeg hozzájárul, hogy a betegségek 26 százalékkal kisebb eséllyel alakuljanak ki. Tehát ha javítjuk a testünkben a zsír-izom arányt általánosságban, a karunkban is megtörténik ez, így csökken a demencia kialakulásának kockázata is.

Hogyan javíthatjuk a testösszetételünket?

Elsősorban az étkezés számít. A szakemberek a kiegyensúlyozott étrendet javasolják, mint amilyen például a mediterrán diéta.

  • Együnk zsírszegény fehérjét
  • Kerüljük a szaturált zsírokat
  • Fogyasszunk teljes értékű gabonát
  • Együnk elegendő tejterméket
  • Egészséges zsírokat vigyünk a szervezetbe: olívaolajat, olajos magvakat, avokádót együnk inkább az állati zsír helyett.

Másodsorban a kardiomozgás nagyon hasznos a zsírégetésben. Legalább 45 percig célszerű végezni az alábbi mozgásformákat ehhez:

  • Futás
  • Köredzés
  • Úszás
  • Teljes testet átmozgató gyakorlatok: guggolás, négyütemű fekvőtámasz, burpee.

Harmadrészt nagyon fontos, hogy az erősítő, izomépítő gyakorlatokat is építsük be a mozgásrutinunkba, különösen 35 év felett, amikor az izomtömeg egyébként is csökkenésnek indul. Ezek a legjobb karerősítő, karformáló gyakorlatok, ha meg akarunk szabadulni a húsos karoktól:

  1. Fekvőtámasz
  2. Tolódzkodás
  3. Súlyzóval vízszintes karemelés oldalra

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash