A bőrgyógyász megnevezte azt a vitamint, aminek a hiánya az őszi hajhullást okozhatja

2024. szeptember 14.
Ha még nem gondoltunk arra, hogy akár bizonyos vitaminok hiánya is állhat a hajhullásunk hátterében, érdemes foglalkoznunk a kérdéssel. Ősszel fokozódhat a hajvesztés, ám nem a vashiány az egyetlen, ami hatásasl lehet a hajunk növekedésére vagy éppen a hajhullásra.
Vitaminhiány miatt hajhullás
  • Napi 50-150 hajszál kihullása teljesen normális és egészséges, anélkül megtörténik, hogy észrevennénk.
  • A hajhullásnak számos oka lehet a genetikától kezdve az autoimmun betegségeken át a vitaminhiányig.
  • Mely vitaminok hiánya okoz hajhullást ősszel?

A vitaminok hiánya a különböző életfolyamatokra gyakorolt hatásukon keresztül okozhatnak hajhullást. Bizonyos vitaminok ugyanis a keringésben, mások a bőr vagy éppen a hajhagymák működésében játszanak szerepet.

A fejbőrnek és a hajhagymáknak – mint a testünk más részeinek – a tápanyagok és vitaminok jól kiegyensúlyozott keverékére van szükségük ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket. Tehát az egészséges haj alapja, hogy elegendő vitamin és ásványi anyag jut a szervezetünkbe, legjobb, ha az ételeinkből, de vitaminhiány esetén a hajhullás megelőzéséhez táplálékkiegészítőkre is szükség lehet.

Mi a teendő, ha vitaminhiány miatt hullik a hajunk?

Ha azt gyanítjuk, hogy akár az őszi hajhullásunk hátterében vitaminhiány áll, először a háziorvoshoz forduljunk. Egy laborvizsgálattal megállapítható, vajon valóban vitaminhiányban szenvedünk-e, és ha igen, milyen vitamin pótlására van szükségünk.

A vitaminok túladagolása is okozhat hajhullást?

Hisszük vagy sem, a vitaminok túlzott bevitele is a haj elvékonyodásához, hajhulláshoz vezethet, amit egy 2017-es kutatásban alaposabban meg is vizsgáltak. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt szednénk a hajhullás miatt, vizsgáltassuk meg, vajon tényleg vitaminhiány áll a hajhullásunk mögött?

Hajhullás vitaminhiány miatt

Bizonyos vitaminok hiánya kiválthatja a hajhullást

Milyen vitaminok hiánya okozhat hajhullást?

Az egészséges hajhoz és fejbőrhöz egy számos vitaminból és ásványi anyagból álló koktélra van szüksége a szervezetünknek. Milyen vitaminok hiánya okoz leggyakrabban hajhullást?

1. D-vitamin-hiány

A  szervezetünk számára az egyik legfontosabb vitamin a D-vitamin. Nyáron a napfény hatására a testünk maga is képes előállítani, ám késő ősztől tavaszig pótlásra van szükségünk, hogy egészségesek maradjunk. Jó hír, hogy a D-vitamin-hiány okozta hajhullás átmeneti, ha helyreáll a szervezetünkben a vitamin szintje, a hajhullás is megáll és megindul a hajnövekedés.

2. E-vitamin-hiány

A vitaminok közül leggyakrabban az E-vitamin hiánya okoz hajhullást. Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami nem csak a haj, de a bőr, szem egészségéhez is elengedhetetlen, és az immunrendszer működésében is szerepet játszik. A kutatások szerint az E-vitamin antioxidáns hatása az, ami segít megelőzni a hajhullást és elősegíti a hajnövekedést.

3. B-vitamin-hiány

Többfajta B-vitamin is létezik, ezek összességében kapcsolatban állnak a hajvesztéssel. A legfontosabb mégis a B2-vitamin (riboflavin) és a B12-vitamin a hajunk egészsége szempontjából egy 2019-es kutatás szerint. Ezek olyan enzimek termelődésében játszanak szerepet, melyek szükségesek a hajhullás megelőzéséhez.

4. C-vitamin-hiány

Az immunrendszerünk működése és a kollagéntermelés szempontjából a C-vitamin elengedhetetlen a szervezetünknek. Ha kiegyensúlyozott étrendet folytatunk, sok citrusfélét, bogyós gyümölcsöt fogyasztunk, nagy eséllyel nincs szükségünk táplálékkiegészítőre C-vitaminból. Ám ha alacsony a szervezetünkben a C-vitamin szintje, a kollagéntermelés romlása miatt a hajnövekedés is problémás lehet, hajhullás jelentkezhet.

5. Vasfelszívódási problémák

A vashiány a hajhullás egyik leggyakoribb oka. Ha a hajhullás mellé sápadtság, folytonos fáradtság társul, gyaníthatjuk, hogy vashiánytól szenvedünk. Ilyenkor mindenképp forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő vaspótlást meghatározza számunkra.

6. Cinkhiány

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára. Számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet:

  • Látás
  • Egészséges bőr
  • Hajnövekedés
  • Termékenység
  • Immunrendszer működése

Fontos azonban megjegyezni, hogy a cinkpótlás rövid távon lehet a leghatásosabb a hajhullás megállítására, hosszú távon már nem feltétlenül oldja meg a problémát.

7. Biotinhiány

A biotin szintén a B-vitamin-családba tartozik, ez a B7-vitamin. Azért fontos külön kiemelni mégis, mert ez a tápanyag van a legnagyobb hatással a hajunk, bőrünk és körmünk egészségére. Ugyan megelőzésképpen nem célszerű szedni a hajhullás ellen, ám ha az őszi hajhullás mögött a vitamin hiánya áll, a pótlása mindenképp fontos.

Forrás: National Library of Medicine, fotó: Getty Images