- Számos pozitív hatása lehet a zöldborsó rendszeres fogyasztásának az egészségünkre.
- A Harvard Egyetem tudósai szerint hetente négyszer kellene zöldborsót ennünk.
- Milyen zöldborsós receptekkel építhetjük be az étrendünkbe a zöldséget?
Bár sokan egyre tudatosabban építik fel az étrendjüket, mégis egyre mostohábban bánunk a zöldborsóval. Az utóbbi években egyre kevesebbet eszünk ebből a hüvelyesből, pedig számos jótékony hatása van az egészségünkre.
Miért olyan egészséges a zöldborsó?
A zöldborsó Ázsiában és a Mediterráneum területén őshonon. Innen került át Magyarországra is az évszázadok során. A hüvelyesek közé tartozik, és ahogy a bab, a zöldborsó is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét.
Roppant változatos módon elkészíthető a zöldborsó, ezért számos módon beilleszthetjük az étrendünkbe. Ez azért fontos, mert a Harvard Egyetem friss kutatása szerint hetente négyszer is érdemes lenne zöldborsót ennünk, ha teljesen ki akarjuk használni jótékony egészségünkre gyakorolt hatásait. Abból ugyanis akad bőven:
- Hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez – A zöldborsó gazdag luteinben, zeaxantinban és karotinoidokban. Ezek a növényi hatóanyagok az antioxidánsokkal kölcsönhatásban javítják a látást.
- Segíti a zöldborsó a fogyást – Mivel nagy mennyiségű rost is van a zöldborsóban a növényi fehérje mellett, ez lassítja az emésztést és tovább tart a teltségérzet, csökken az étvágy.
- Szabályozza a vércukorszintet – A rost és a fehérje együttes jelenléte a vércukorszintre is jótékony hatással van. Lelassítja ugyanis az egyszerű szénhidrátok felszívódását.
- Jót tesz a szív egészségének – A már említett növényi hatóanyagok a zöldborsóban hozzájárulnak a szervezetben a rossz koleszterin szintjének csökkentéséhez is. Ez segít a szív- és érrendszeri betegségek esélyét csökkenteni.
- Rákmegelőző hatás – A zöldborsó bioaktív hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak. Ez segít a szervezetben megelőzni a szabad gyökök miatti sejtkárosodást, ami a rák egyik fő kiváltó oka.
- Javítja az emésztést – A rostbevitel nagyon fontos az egészséges emésztőrendszer számára. A borsó az egyik legjobb étel ebből a szempontból.
Legjobb ételek zöldborsóval
Érdemes tehát minél többféle módon a tányérunkra csempészni a zöldborsót, hogy kiaknázzuk a jótékony hatásait. Mutatjuk, milyen ételeket készíthetünk zöldborsóval:
- Zöldborsós túrófasírt, a tökéletes villámvacsora
- Krémes krumplileves zöldborsóval
- Zöldborsós-fetás mártogató
- Zöldborsópüré mentával megbolondítva
- Fetás zöldborsókrém, ami halak mellé kiváló köret
Forrás: El Economista, fotó: Unsplash