A magyarok egyre kevesebbet esznek ebből az ételből, pedig a Harvard tudósai szerint legalább heti négyszer kellene

2025. február 20.
A zöldborsó az utóbbi időben egyre kevesebbszer kerül az ember tányérjára, pedig az egyik legegészségesebb és legfontosabb zöldségféle. A Harvard Egyetem friss kutatása szerint legalább hetente négyszer ennünk kellene valamilyen formában. Miért olyan egészséges a zöldborsó? Hogyan ehetünk belőle többet?
Zöldborsó hatása az egészségre
  • Számos pozitív hatása lehet a zöldborsó rendszeres fogyasztásának az egészségünkre.
  • A Harvard Egyetem tudósai szerint hetente négyszer kellene zöldborsót ennünk.
  • Milyen zöldborsós receptekkel építhetjük be az étrendünkbe a zöldséget?

Bár sokan egyre tudatosabban építik fel az étrendjüket, mégis egyre mostohábban bánunk a zöldborsóval. Az utóbbi években egyre kevesebbet eszünk ebből a hüvelyesből, pedig számos jótékony hatása van az egészségünkre. 

Miért olyan egészséges a zöldborsó?

A zöldborsó Ázsiában és a Mediterráneum területén őshonon. Innen került át Magyarországra is az évszázadok során. A hüvelyesek közé tartozik, és ahogy a bab, a zöldborsó is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét. 

Roppant változatos módon elkészíthető a zöldborsó, ezért számos módon beilleszthetjük az étrendünkbe. Ez azért fontos, mert a Harvard Egyetem friss kutatása szerint hetente négyszer is érdemes lenne zöldborsót ennünk, ha teljesen ki akarjuk használni jótékony egészségünkre gyakorolt hatásait. Abból ugyanis akad bőven:

  1. Hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez – A zöldborsó gazdag luteinben, zeaxantinban és karotinoidokban. Ezek a növényi hatóanyagok az antioxidánsokkal kölcsönhatásban javítják a látást.
  2. Segíti a zöldborsó a fogyást – Mivel nagy mennyiségű rost is van a zöldborsóban a növényi fehérje mellett, ez lassítja az emésztést és tovább tart a teltségérzet, csökken az étvágy.
  3. Szabályozza a vércukorszintet – A rost és a fehérje együttes jelenléte a vércukorszintre is jótékony hatással van. Lelassítja ugyanis az egyszerű szénhidrátok felszívódását.
  4. Jót tesz a szív egészségének – A már említett növényi hatóanyagok a zöldborsóban hozzájárulnak a szervezetben a rossz koleszterin szintjének csökkentéséhez is. Ez segít a szív- és érrendszeri betegségek esélyét csökkenteni.
  5. Rákmegelőző hatás – A zöldborsó bioaktív hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak. Ez segít a szervezetben megelőzni a szabad gyökök miatti sejtkárosodást, ami a rák egyik fő kiváltó oka.
  6. Javítja az emésztést – A rostbevitel nagyon fontos az egészséges emésztőrendszer számára. A borsó az egyik legjobb étel ebből a szempontból.

Legjobb ételek zöldborsóval

Érdemes tehát minél többféle módon a tányérunkra csempészni a zöldborsót, hogy kiaknázzuk a jótékony hatásait. Mutatjuk, milyen ételeket készíthetünk zöldborsóval:

Forrás: El Economista, fotó: Unsplash


Életmód