Lenmag-botox: hogy működik és tényleg kiválthatja az injekciókat?

2024. január 28.
A TikTok megtalálta volna a hatásos alternatívát a botoxinjekciókra? Egyre többen posztolnak ugyanis arról, hogy a lenmagból készült arcmaszk olyan hatást vált ki, mintha botoxoltattak volna. Működik vagy csak újabb városi legenda?
Lenmag botox
  • Lionel de Benetti kozmetológus a francia Marie Claire-nek elemezte az új lenmag-botox trendet.
  • A TikTok-on egyre többen posztolnak arról, hogy a lenmagból készült zselés pakolással feszesítik a bőrüket.
  • De vajon tényleg lehet olyan hatása a lenmagnak, mint a botoxnak?

Egyre több olyan videót találunk a TikTokon, melyeken fiatal nők a beáztatott lenmagból készült zselés arcpakolást kenik az arcukra. Semmi mást nem tartalmaz ez a fura állagú anyag, mint lenmagot és vizet. A hatás azonban – legalábbis a felhasználók szerint – olyan, mintha botoxinjekción jártak volna.

@danicolexx

Flax seed and water for clear skin ✨ #flaxseedmask #botoxathome #clearskin #koreanskincare #kbeautyhacks #kbeautytips

♬ Everybody – Nicki Minaj

Feszesítheti úgy a bőrt a lenmag, mint a botox?

Victoria Benitez az egyik első olyan felhasználó volt, aki feltöltötte a TikTokra a lenmag-botoxról készült videóját. Több mint 7 millióan látták a filmet, azóta a #flaxseedmask (magyarul lenmag-maszk) hashtag hasít a videómegosztó oldalon.

Rengeteg jótékony hatását felsorolják a lenmag arcpakolásnak:

  • Gyulladáscsökkentő
  • Bőrfeszesítő
  • Fokozza a bőr ragyogását

Ahogy egy másik felhasználó összegezte: a lenmag-maszk mindent tud, amit a botox. Vagy mégsem?

@camy.hati

I am fan of flaxseed gel. #flaxseedgel #flaxseed #health #natural #skincare

♬ La foule – Remastered – Édith Piaf

Biztonságos a lenmag, de rövid távú a hatás

Ahogy Lionel de Benetti kozmetológus fogalmazott, „a lenmag-maszk botox hatása nem más, csak trükk”. A botox mélyre hat. A mozgató idegeket bénítja meg, ezzel tartósan eléri, hogy ne tudjuk mozgatni az arc egyes részeit. Ha nem tudjuk ráncolni a homlokunkat, mosolyogni, hunyorogni, a ráncok kisimulnak és nem alakulnak ki újak.

A lenmag ezt a hatást csak rövid időre biztosítja, csupán néhány percre. Másrészről viszont a lenmag-maszknak nincsenek olyan mellékhatásai sem, mint amilyen egy botoxinjekciónak lehet. Sőt, azok a poliszaturált zsírsavak, melyek a lenmagban találhatók, még jót is tesznek az érzékeny, legyengült barrierrel rendelkező bőrnek. De a rosaceában szenvedők esetében is jótékony hatású lehet a lenmag-kezelés. 

Ha botoxhatást ugyan nem is érünk el a lenmaggal tehát, a bőrünk azért profitálhat a lenmag-maszkból is. És hátha a botox ránctalanító hatása is bekövetkezik egyszer.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash