A hajerősítő táplálékkiegészítők más testtájakon is erősítik a szőrt?

2024. március 12.
Annyit elöljáróban kijelenthetünk: nem minden táplálékkiegészítő hat ugyanúgy a szervezetünkben. Lehet, hogy nem ott kezd növekedni a szőr, ahol szeretnénk. Azaz nem a hajunk lesz dúsabb és egészségesebb, hanem más testtájakon nő gyorsabban a szőr.
Hajerősítő táplálékkiegészítő szőr
  • Nem mindegy, hogyan szeretnénk elérni a dús, egészséges hajat.
  • A hajerősítő táplálékkiegészítők nemkívánatos szőrnövekedést idézhetnek elő.
  • Van olyan módja a haj erősítésének, amivel nem lesz erőteljesebb a testszőrzet máshol?

Szinte kivétel nélkül minden nő szeretne erősebb, hosszabb, dúsabb, egészségesebb hajat. A leggyakoribb módszer a dús hajkorona eléréséhez, hogy hajerősítő táplálékkiegészítőket kezdünk szedni. De ha a hajunkat dúsabbá és erősebbé teszi valami, nem történik ugyanez a testünkön található többi szőrrel is?

Több tényezőtől függ, erősíti-e a testszőrzetet a táplálékkiegészítő

Nem minden hajerősítő táplálékkiegészítő hat egyformán. „Teljesen attól függ minden, milyen hatóanyagot és terméket próbálunk ki a haj erősítésére – mondta Dr. Geeta Yadav bőrgyógyász. – Vannak hajerősítő készítmények, melyek a keratinra fókuszálnak, míg mások bizonyos vitaminokra. A szőr- és hajnövekedést emellett számos tényező befolyásolja, ezek lehetnek külső- és belső faktorok egyaránt.”

A hajszál is egy szőrszál szőrtüszővel

Nevezhetjük hajhagymának, attól még a hajszál is egy szőrszál, ami szőrtüszőből nő ki. „A táplálékkiegészítők, amiket szájon át juttatunk a szervezetbe, nem egyetlen testtájra – konkrétan a fejbőrre – hatnak. Ezek csak a külsőleg, fejbőrön alkalmazott készítmények lehetnek. Ha tehát szedünk valamilyen hajerősítő táplálékkiegészítőt, az a testünk összes szőrtüszőjére hatással lesz.”

Azt sem garantálják ezek a táplálékkiegészítők, vitaminok, hogy pont azon a testrészen indul meg a szőrnövekedés, ahol mi szeretnénk.  „Új szőrszál csak hormonális hatások miatt képződik az arcunkon. A táplálékkiegészítők nem tudnak több hajszálat növeszteni” – jelentette ki a bőrgyógyász.

Több haj, több szőr?

A hajerősítő táplálékkiegészítők technikailag tehát erősíthetik és fokozhatják a szőrnövekedést a testünk más részein is, ahol van szőr. „Ha bizonyos vitamin hiánya miatt lassult le a hajnövekedésünk, és pótoljuk azt a vitamint, a testünk más részein is megindul a szőrnövekedés, nem csak a hajunknál” – magyarázta a szakember. 

Attól persze nem kell tartanunk, hogy beborít hirtelen a szőr, hiszen sűrűbb nem lesz a szőrünk, csak a már meglévő szőrtüszőkből növekedhetnek gyorsabban az újabb szőrszálak. 

Forrás: Marie Claire Netherlands Fotó: Unsplash