Károly király már a telefont sem veszi fel Harry hercegnek, és ezzel a biztonságát veszélyezteti

2024. augusztus 01.
Harry herceg kétségbeesett igyekezete, hogy megvédje feleségét és gyerekeit, tovább mélyítette Károly királytól való elhidegülését – apja már fel sem veszi fiának a telefont.
Károly Király és Harry herceg botránya

A sussexi herceg májusban visszatért az Egyesült Királyságba, hogy megünnepelje az Invictus Games 10. évfordulóját, ahol feltűnő volt apja hiánya. De nemcsak ezen az eseményen, hanem Harry herceg teljes látogatása alatt egyszer sem találkoztak. Ezt a herceg szóvivője a király zsúfolt programjának tulajdonított. Harryhez közeli források azonban mélyebb problémára utalnak.

Harry meg akarta beszélni a biztonságáért folyó harcot, amiért több mint négy éve küzd a bíróságon. Úgy véli, a 75 éves Károlynak hatalma volna visszaállítani. De mit is takar pontosan a biztonságért való harc Harry, Meghan és a gyerekeik tekintetében? És miért volna rá égető szükségük?

Fenyegetések, viták és botrányok a brit királyi családban

Mióta Harry herceg és felesége visszalépett a királyi szerepvállalástól, heves támadások érik őket a sajtó részéről, de a social médiában is rengeteg fenyegetés éri őket. Nem véletlen, hogy Harry számára a hazájába való visszatérés kapcsán egyetlen tényező sem jelent nagyobb akadályt, mint a biztonság kérdése.

Annak ellenére, hogy februárban, a király rákdiagnózisát követően apa és fia között egy oldottabb hangulatú találkozóra került sor, azóta ismét megromlott a kommunikációjuk. A Harry herceghez közel állók szerint az uralkodó már nem veszi fel fia hívásait, és nem válaszol a leveleire sem. A brit királyi családtól való elhidegülés közepette Harry herceg továbbra is mélyen aggódik felesége és gyermekei, Archie herceg és Lilibet hercegnő biztonságáért. A források szerint többször is segítséget kért apjától.

A brit királyi család 2018-ban

A brit királyi család 2018-ban

A sussexi herceg a bíróságra is eljutott, ahol az év elején elvesztette a biztonságának visszaállítására irányuló kérelmét. Hogy pontosan mi akadályozza meg Harry herceget abban, hogy megkapja a kívánt védelmet, arról keserű vita folyik. „Harry retteg, és úgy érzi, az egyetlen ember, aki tehet valamit, az az apja. A kérdés áthatolhatatlan falat emelt kettejük közé. A beszélgetés mostanra a frusztrációról a teljes hallgatásra váltott a király részéről” – állítja a brit királyi család egyik ismerőse.

Károly király fél, hogy megismétlődik a múlt

A kaliforniai Montecitóban új életet kialakító Sussex hercegéhez és hercegnéjéhez közel álló források szerint a palota szem előtt tartja, mi történt, amikor Diana hercegnő elhagyta a királyi életet – és azonnal háttérbe szorította az intézményt. „Károly attól fél, hogy megismétlődik a múlt. Amikor a felesége kilépett, ő került a címlapokra, beárnyékolva a munkáját, és globális szupersztárrá vált. Az, hogy a fia a feleségével együtt távozik, nem szerepelt a tervben” – mondta a bennfentes. Hozzátette, „a pár nem érezte úgy, hogy lenne más választásuk. Az egyetlen lehetőség a távozás volt. Azt hiszem, úgy gondolták, ha kikerülnek ebből a buborékból, akkor kevesebb figyelem irányul majd rájuk”.

A biztonság mindig is sarkalatos pontja volt annak, hogy Meghan és Harry elmondása szerint miért döntöttek a távozás mellett. Sussex hercegnéje a negatív sajtóra és a királyi támogatás hiányára hivatkozott a királyi munkássága alatt, mint okokra, amiért még öngyilkosságot is fontolgatott.

Forrás: People, fotók: Getty Images