Eltünteti a hasi zsírt az egyszerű mentális technika egy friss kutatás szerint

2024. szeptember 24.
A legfrissebb kutatások szerint már a gondolataink is képesek harmadával csökkenteni az elhízás veszélyét. Mit kell tennünk és milyen mentális technikával csökkenthetjük a hasi zsírt?
Hasi zsír eltüntetése mindfulness-szel
  • A hasi zsír csökkentése az egészségünk szempontjából is nagyon fontos, nem csak a lapos has eléréséhez.
  • Egy friss kutatás szerint a mindfulness segíthet csökkenteni a hasi zsírt.
  • Nem feltétlenül jelenti a mindfulness azt, hogy meditálnunk kell!

Ahogy gondolkodunk, egészen pontosan 34 százalékkal csökkentheti az elhízás veszélyét. Sőt, a hasi zsírt is eltüntetheti a mindfulness egy friss kutatás szerint. Miért olyan fontos ez és hogyan érhetjük el azt a mentális állapotot, ami segít a hasi zsír csökkentésében?

Nem kell meditálnunk ahhoz, hogy eltűnjön a zsír a hasunkról

A tanulmány szerint a mindfulness hozzájárul az egészséges testsúly megtartásához, ráadásul a hasi zsírt is csökkenti. Annál, aki a hétköznapokban gyakorolja a mindfulness-t, 34 százalékkal kisebb az elhízás veszélye is.

Ez nem jelenti azt, hogy meditálnunk kell rendszeresen ahhoz, hogy a mindfulness jótékony hatásai a hasi zsír eltüntetésében érvényesüljenek. Egyszerűen a hétköznapi mindful jelenlét az, ami segíthet. Bár vannak emberek, akik természetüknél fogva így élik a mindennapjaikat, a jó hír, hogy akik nem tartoznak közéjük, azok is elsajátíthatják a mindfulness gyakorlásával ezt az életszemléletet és mentális állapotot.

Amikor eszünk, gyakran csak belapátoljuk az ételeket automatikusan, anélkül, hogy a következményekkel számolnánk. A figyelem, ami a jelennel összeköt, segít, hogy kikapcsoljuk ezt az automata üzemmódot, és olyan mentális állapotba kerüljünk, ami a fogyást és a hasi zsír csökkentését is elősegíti.

A tanulmányban azt figyelték meg, hogy két dolog akadályozta legjobban az embereknél a mindfulness meglétét:

  • Nehezen voltak képesek fókuszálni arra, ami éppen akkor, a jelen pillanatban történik.
  • Nem tudatosultak bennük a következmények azonnal, csak kicsit később, amikor átéltek valamit.

Ez a két dolog a kutatók szerint, ami mindful emberekben megvan, és csökkenti az elhízás esélyét.

Hogyan csökkenti a mindfulness a hasi zsírt?

A hasi zsír csökkentésében azzal játszik fontos szerepet a mindfulness, hogy tudatosul bennünk, milyen hatással van ránk egy étel vagy ital az elfogyasztás pillanatában. Ez a lépés általában kimarad azzal, ha rutinból étkezünk. 

Az elménk elkalandozik, és könnyen túl sokat eszünk, hiszen az sem tudatosul bennünk, hogy már jóllaktunk. Ennek következménye az elhízás, a hasi zsír felhalmozódása. A kutatás szerint az emberek általában többet esznek, ha például a tévé vagy a barátokkal való beszélgetés leköti a figyelmüket evés közben, és nem az ételre fókuszálnak.

A mindfulness étkezésre gyakorolt pozitív hatásai így megjelennek a testünkben is: csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a kortizolszintünk. Ez hozzájárul ahhoz is, hogy a hasi zsír mennyisége csökkenjen, de a depresszió, szorongás, krónikus fájdalom és az étkezési zavarok is enyhülhetnek.

Forrás: PsyBlog, International Journal of Medicine fotó: Getty Images, Unsplash