Ha eddig nem tudtad volna, elmondjuk, miért ősszel vagy a legboldogabb

2024. október 16.
Sokkal összetettebb okai vannak, miért érezzük jól magunkat ősszel. A pszichológus elmondta, az ősz miért a legtöbb ember kedvenc évszaka. Tudományosan is bizonyított tény ugyanis, hogy ez az évszak jót tesz a lelki egészségünknek.
Ősszel ezért vagyunk boldogok
  • Az őszi tradícióknak is nagy szerepe van abban, hogy annyira szeretjük ezt az évszakot.
  • A kutatások szerint a nyárból őszbe való átmenet az egyik legjobb dolog, ami a lelki egészségünkkel történhet.
  • Miért szeretjük annyira az őszt?

Rengeteg okot tudunk mondani arra, miért lehet szeretni az őszt. Van, aki az almaszedés hangulatát, más az Oktoberfestet, vagy éppen a halloweenezést szereti legjobban az évszakban. Ennél azonban sokkal összetettebb okai vannak, hogy a nyárból őszbe való átmenet sokkal kisebb stresszt jelent, mint más évszakváltások.

A tudományos kutatások szerint az ősz kifejezetten pozitív érzéseket kelt az emberekben. Mutatjuk, a pszichológusok szerint mi az a három ok, ami miatt kifejezetten jót tesz nekünk az ősz!

Ezek miatt olyan jó az ősz a lelki egészségünknek

1. A színes falevelek látványa

Azt már korábbi kutatások is alátámasztották, hogy a természet mennyire jó hatással van az ember testi-lelki jóllétére.

  • Csökkenti a stresszt
  • Javítja a kedélyállapotot
  • Növeli az empátiát
  • Segíti az együttműködésre való készséget

A legfrissebb vizsgálatok azt is kiderítették, hogy nem is a zöld lomboknak van a legjobb hatása, hanem az őszi színes erdőnek! A tudósok szerint az őszi színek, a színek szaturációja és élénksége mind szerepet játszik abban, hogy ilyen erős hatással van az érzelmi életünkre az ősz.

Úgy vélik, hogy a jellegzetes őszi színek – narancs, vörös és sárga – mind olyan árnyalatok, melyekhez a kulturális hagyományok miatt is pozitív jelentéstartalmat társítunk.

  • Narancs: a szenvedély és elszántság színe
  • Sárga: boldogsággal és intelligenciával, kreativitással párosítjuk
  • Vörös: melegség és az energia fokozása társul hozzá

2. Az ősz új kezdet ideje

Általában az újévet szokták új kezdetként tekinteni az emberek, pedig az ősz sokkal jobb időszak, ha valami teljesen új dologba akarunk fogni. Mindennek társadalmi gyökerei vannak, melyek a gyerekkorunkig nyúlnak. 

A szeptemberi iskolakezdés egy izgatott, várakozásteli időszak volt, amikor tiszta lappal indultunk minden ősszel. Ezt a mentalitást a felnőttkorba is magunkkal visszük. Ha tudatosítjuk, kihasználhatjuk a motivációnk összegyűjtéséhez, hogy belekezdjünk valami olyanba, amire már régóta vágyunk, megvalósítsuk terveinket.

3. Az ünnepek és nosztalgia fontossága

Elképesztően fontosak a lelki egészségünk szempontjából a hagyományok, ünnepek. Az őszi időszakban van lehetőség a közös szórakozásra halloweenkor, de az emlékezésre, nosztalgiára is halottak napján. Ezek mind nagyon fontosak az emberei kapcsolataink és a mentális egészségünk szempontjából.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash, Getty Images