Az őszi dekorálás boldoggá tesz? Nagyon is!

2022. október 10.
Azt már sokat hallottuk, hogy aki minél korábban felteszi a karácsonyi fényeket, boldogabb. De ugyanez áll az őszre is: az évszakhoz illő dekorációval való bíbelődés nemcsak szórakoztató, de jótékony hatással van a mentális egészségünkre is.

A boldogság nem a látványos gesztusokból vagy az őrületesen mozgalmas napokból ered, legalábbis a tartós, stabil boldogság. Ezt inkább az apró, hétköznapi pillanatok hozzák el az életünkbe. Ezért fontos, hogy legyenek olyan dolgok, tevékenységek, amiket örömként élhetünk meg az év során” – mondta dr. Elaina DellaCava, a New York-i Weill Cornell Kórház pszichiátere. Sok embernek jelent ilyen hétköznapi örömet az őszi dekorálás, ami legalább olyan jó hatással van a mentális egészségünkre, mint a karácsonyi díszek felhelyezése.

Az őszi színek boldogabbá tesznek

„A színek befolyásolják a hangulatunkat, kiválthatják a dopamin hormon, azaz az örömhormon termelődését az agyban” – mondta a pszichiáter. Egy 2020-as kutatás szerint a narancsszín – ami talán a leggyakoribb árnyalat az őszi dekorációban, gondoljunk csak a sütőtökre vagy a színes falevelekre – az agyunkban a boldogsággal és pozitív érzetekkel kapcsolódik össze. Tehát a kisebb-nagyobb tökök, amiket az ajtó mellé és asztaldísznek kihelyeztünk, valóban boldogabbá tesznek. Ugyanebből a kutatásból derült ki az is, hogy a sárga, ami szintén nagyon gyakori szín az őszi lakásdekorációban, a vidámság érzetét kelti az agyunkban.

osz-lakasdekor-boldogsag

Sok embernek az ősz egyenlő a tökökkel, fahéjillatú gyertyákkal és színes falevelekből készült dekorációval, ami nagyon jó dolog

Hagyományok és a boldog idők

Akár tudatában vagyunk, akár nem, ha minden ősszel feldíszítjük a lakást, azzal hagyományt teremtettünk. Ami nagyon jó dolog a mentális egészségünkre nézve. „A hagyományok adnak kapaszkodót a múltbeli vidám pillanatokhoz és valamit, amire várhatunk” – mondta DellaCava. Az őszi dekoráláshoz kapcsolódhatnak családi hagyományok, közös almaszedés, de vidám pillanatok a szomszédokkal is. Keveredhetnek benne gyermekkorunk hagyományai, emlékei az új szokásokkal, például a tökfaragással a saját gyerekeinkkel. „Az őszi dekorálás segít kapcsolódni másokhoz és önmagunkhoz” – mondta a pszichiáter.

Kiszámíthatóságot hoz a világunkba

A tradíciók lényege az is, hogy minden évben megtörténnek. Ezzel egyfajta kiszámíthatóságot teremtenek, de nem unalmas módon, hanem örömteli várakozást ébresztve bennünk. „Az ember a szokásai rabja, aki szeret irányítani – mondta dr. Kim Gorgens, a Denveri Egyetem klinikai pszichológia professzora. – Az illúzió, hogy miénk az irányítás az életünk minden olyan része felett, ami irányítható, mentális stabilitást teremt.”

Az utóbbi években nem igen tapasztalhattuk azt, hogy mi irányítjuk az életünket, főleg a nagy dolgokban. De a fizikai környezetünk kialakítása is része annak a tudatnak, hogy mi irányítunk, így ha rendbe rakjuk a konyhaszekrényt, vagy ha őszi díszbe öltöztetjük az ablakpárkányokat, azzal úgy érezzük, irányítunk.

Az őszi dekorálás felosztja az időt

Ha éppen nincs gyerekünk, az iskolakezdés nem segít megélni az új évszakot, akkor a nyár és a karácsony között csak hosszú, eseménytelen, hétköznapokkal teli heteket, hónapokat látunk, amikor kifolyik az idő a kezünk közül. „Van egy érdekes modell arról, miért érezzük úgy, hogy az idő egyre gyorsabban telik, ahogy öregszünk. Ennek egyik magyarázata az, hogy elveszítjük a valamihez való viszonyítás képességét, a mérföldköveket” – mondta dr. Gorgens. 

Gyerekként várhatjuk, hogy jogosítványt szerezhessünk, hogy szavazhassunk, hogy elég idősek lehessünk bizonyos dolgokhoz. „A felnőttkorig vannak nagy fejlődési mérföldkövek, amiket elveszítünk” – folytatta a pszichológus. Itt jöhet a képbe az évszakokhoz illő dekorálás. „Az ősz remek alkalom arra, hogy megálljunk, és amíg dekorálunk, kicsit megállítsuk az idő rohanását.” Így nem csak annyit jelent majd ez az évszak, hogy rosszabbra fordult az idő, hanem az otthonunk által is visszacsatolást kaphatunk arról, hogy az év egy új szakaszába értünk, ami így már inkább mérföldkő. 

Az otthonunk ünneplése

Ha van otthonunk, sőt, biztonságos otthonunk, az hatalmas szerepet játszik a mentális egészségünkben. (Emlékszik mindenki Abraham Maslow pszichológus szükségletpiramisára, ugye? Eszerint az alapvető szükségletek irányítják és motiválják a viselkedésünket egészen addig, míg nem teljesülnek.) Az alapvető szükségletek hierarchiájában a legfontosabb, alapvető komponens a biztonságos otthon. 

Ha megvan ez a tér – legyen szó házról, lakásról, szobáról vagy a tér másfajta értelmezéséről –, a feldíszítése az év bizonyos időszakára egyfajta ünnep, ami annak szól, hogy jó helyen vagyunk. 

„Akik egy bizonytalan, nem túl biztonságos helyzetből érkeztek meg oda, hogy most már biztos helyük van, a hely feldíszítése nagyon fontos elem a győzelmük megünneplésében” – tette hozzá Gorgens.

osz-lakasdekor-boldogsag

A lakás feldíszítése az év bizonyos időszakára egyfajta ünnep, ami annak szól, hogy jó helyen vagyunk

A kevesebb napfény rosszkedvűvé tesz

Több millió ember szenved minden évben a szezonális hangulati zavartól (SAD: Seasonal Affective Disorder). Bár ez tavasztól nyár végéig nem érezteti hatását, amikor ősszel csökken a napfényes órák száma, több alváshormon, azaz melatonin termelődik a szervezetben, amitől az erre érzékenyek lehangoltabbak, lassabbak, álmosabbak és melankolikusabb lehetnek. 

Ha nehezen éljük meg a sötétebb, borúsabb napokat, díszítsük fel a lakást őszre. Ez egyfajta mindfulnesstevékenység, ami enyhítheti a hidegebb évszakokban jelentkező szezonális hangulati zavar tüneteit, hiszen ahogy írtuk, örömhormon termelődik az agyban a lakás díszítése közben.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!