Zsigeri zsír eltüntetésére nincs jobb ennél az olcsó zöldségnél az orvos szerint

2025. július 24.
Szezonja van, úgyhogy együnk minden héten legalább egyszer ebből a zseniális zöldségből, ami leolvasztja a zsírt a hasunkról és a szöveteink közül. Miért olyan jó a spenót a hasi zsír ellen? A dietetikus mindent elmondott róla!
Nő összenyomja két oldalról a zsírt a hasán
  • A hasi zsírnál is veszélyesebb az úgynevezett zsigeri zsírszövet, ami a belső szerveink köré rakódik és növeli számos krónikus betegség esélyét.
  • A rostban gazdag ételek, így a zöldségek megvédhetnek a veszélyes zsírral szemben.
  • Különösen hasznos a hasi és viszcerális zsírral szemben a spenót.

A zsigeri zsír nem az, amit kívülről látunk vagy kitapintunk. Ez a mélyen a hasüregünkben, a szerveink körül felhalmozódó zsírréteg. Viszont ha a hasi zsírpárnák már jól láthatóak, akkor nagy eséllyel viszcerális (azaz zsigeri) zsírszövet is fellelhető a testünkben.

Mivel nem látható, alattomosan aknázza alá egészségünket. Növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és egyes daganatos megbetegedések kockázatát.

A jó hír? Nemcsak a mozgás, az alvás és a stressz csökkentése segíthet kordában tartani a hasi zsírt, hanem az is, amit nap mint nap a tányérunkra teszünk, különösen a zöldségek. És ha egyetlen zöldségfélére kellene szavaznunk, a táplálkozástudomány jelenlegi állása szerint egyértelműen a spenót viszi a prímet.

Miért éppen a spenót?

Spenótlevelek közeli képen, vízcseppekkel

Miért pont a spenót a leghatásosabb zöldség a zsigeri zsír eltüntetésére?

1. Segíthet a gyulladások csökkentésében

A spenót gazdag karotinoidokban – különösen luteinben és zeaxantinban –, amelyek nem csupán arról ismertek, hogy jót tesznek a szemünk egészségének. Mint Molly Synder  dietetikus is hangsúlyozta, ezek a növényi vegyületek elősegíthetik a zsigeri zsír oxidációját és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat a szervezetünkben.

Egy tanulmány szerint azoknak az embereknek, akiknek a vérében magasabb volt a lutein- és zeaxantinszint, kevesebb viszcerális zsír halmozódott fel a testében, mint azoknak, akiknél ezek az értékek alacsonyabbak voltak.

2. Rostforrás, ami táplál és telít

A dietetikus szerint a karotinoidokban gazdag zöldségek – köztük a spenót – bővelkednek rostban és vízben is, ami fokozza a teltségérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt és javítja a koleszterinszintet. 

Már egyetlen csészényi főtt spenót is 4 gramm rostot tartalmaz, ez a napi ajánlott mennyiség 14 százaléka.

3. Gátolhatja a zsír felhalmozódását

Tudtuk, hogy az elhízott emberek vérében gyakran alacsonyabb a karotinoidok szintje? Pedig a kutatások szerint ezeknek a vegyületeknek a magas szintje csökkentheti a testzsír és a derékkörfogat mértékét.

Bár a pontos biológiai mechanizmusokat még vizsgálják, úgy tűnik, hogy a spenóthoz hasonló karotinoid-források gátolhatják a zsír – köztük a zsigeri zsír – felhalmozódását. Egy salátába kevert marék spenót tehát nemcsak ízletes, hanem okos választás is lehet.

Hogyan csökkenthető még a zsigeri zsír?

Önmagukban a karotinoidok nem okoznak fogyást, ahogy egyetlen zöldség sem olvasztja le rólunk a zsírt. Ha viszont rendszeresen szerepelnek étrendünkben, különösen fehérjével, rosttal és egészséges zsírokkal kombinálva, olyan anyagcsere-környezetet teremtenek, amely hosszú távon segíthet csökkenteni a zsigeri zsírt.

  • Mozogjunk mindennap – nem csak az edzőteremben! A kardió és az erősítő edzés egyaránt segíthet. És nem kell maratonokat futnunk, már egy rövid, étkezés utáni séta is csökkentheti a vércukorszint-emelkedést és a hasi zsír mennyiségét. A legfontosabb a rendszeresség!
  • Ne spóroljunk a fehérjével A fehérje megőrzi az izomtömeget, támogatja az anyagcserét és fokozza a jóllakottságot. Részesítsük előnyben a növényi fehérjeforrásokat: hüvelyeseket, tofut, edamame babot és lencsét is.
  • Kezeljük tudatosan a stresszt A tartós stressz emeli a kortizolszintet, ami fokozhatja a zsigeri zsírraktározást. A relaxáció, a légzőgyakorlatok, a természetben töltött idő vagy akár egy jógaóra is segíthet csökkenteni ezt a belső nyomást.
  • Kerüljük az extra cukrot A hozzáadott cukrok túlzott fogyasztása – különösen az üdítők és az erősen feldolgozott ételek révén – szoros kapcsolatban áll a magasabb zsigeri zsírszinttel. 

A zsigeri zsír nem egyik napról a másikra keletkezik, és nem is egyik napról a másikra tűnik el. De ha tudatosan döntünk minden egyes étkezésnél, a mozgásban és a stressz csökkentésében, apró szokásainkkal fokozatosan, de biztosan formálhatjuk egészségünket és közérzetünket. 

Milyen spenótos ételeket együnk?

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash