Nem a legdrágább tej a legjobb! Ez a legegészségesebb egy friss kutatás szerint

2025. október 07.
Milyen tejet igyunk? A tehéntől származó változatokat és a növényi alapú alternatívákat egyaránt sokan népszerűsítik, pedig a legtöbb fajtáról számos leleplező vizsgálat született.
tej választás egy üzletben
  • Melyik tej a legegészségesebb?
  • A tejek tápértékét nem könnyű összevetni: mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai.
  • Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, érdemes a tehéntejet választani! Mutatjuk az okokat.

Melyik típusú tej a legjobb az egészségünknek? A népszerű, Google-ben feltett kérdéssel kapcsolatban figyelmeztetnek a szakértők: a válasz korántsem egyszerű, nem létezik egyetlen, mindenkire érvényes megoldás.

„Régebben a különböző tejeket a kalória- vagy telítettzsír-tartalmuk alapján rangsorolták, de a mai kutatások már sokkal inkább az inzulin- és vércukorszint-szabályozás fontosságát hangsúlyozzák” – magyarázza Taz Bhatia, a The Hormone Shift című könyv szerzője.

„Ha a tejek tápértékét akarjuk összevetni, ez nem lesz egyszerű feladat, mert mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai.”

Ezek a tejek a legegészségesebbek egy friss kutatás szerint

1. Tehéntej

A hagyományos tehéntej világában is számos opció létezik: teljes, 2%-os, zsírszegény vagy laktózmentes.

A tehéntej tápanyagtartalma igen összetett! Milyen vitaminok vannak benne?

  • kalcium
  • kálium
  • magnézium
  • cink
  • jód
  • A-, B- és D-vitamin.

Az amerikai FDA szerint a tehéntej három olyan tápanyagot tartalmaz, amelyekből sokan hiányt szenvednek: kalciumot, káliumot és D-vitamint. Így azok számára, akik jól emésztik a tehéntejet, kiváló választás. Ugyanakkor az amerikai népesség mintegy 36%-a nehezen emészti a tejben található természetes cukrot, a laktózt.

„Amikor a tejet megfosztjuk a zsírtartalmától, valóban csökken a kalóriamennyiség, de ezzel együtt rontjuk a glükózszintre gyakorolt hatását is” – mondja Jessie Inchauspé francia biokémikus, az interneten Glucose Goddess néven ismert szakértő.

Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, Dr. Bhatia szerint érdemes a tehéntejet választani.

„Ha egyetlen tejet kellene kiemelnem, a tehéntej lenne az, elsősorban a magas fehérjetartalom miatt – de mindig biotejet válasszunk”

– tanácsolja. Inchauspé szintén ezt tartja a legjobb választásnak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jessie Inchauspé (@glucosegoddess) által megosztott bejegyzés

 

2. Növényi tejek

Akár egészségügyi, akár etikai vagy környezeti okból választ valaki növényi alapú alternatívát, néhány alapszabályt érdemes betartani.

1. „Ha magtejet választunk, mindig a cukrozatlan verziót keressük, hogy csökkentsük az összcukorterhelést, mivel ezek a tejek természetes módon is tartalmaznak némi cukrot” – mondja Dr. Bhatia.

2. „Ne feledjük, hogy a magtejek önmagukban kevés fehérjét tartalmaznak, így, ha hozzáadott cukor is kerül beléjük, az megemeli a glikémiás indexet – vagyis a vércukorszintünk gyorsabban emelkedik tőlük.”

Szójatej

Az edamame és a tofu alapjául is szolgáló hüvelyesből készül, és általában dúsítják – vagyis kalciumot és A-, D-vitamint adnak hozzá a gyártás során.

Bár jó választás a tejérzékenyek számára, Dr. Bhatia figyelmeztet: „A szójatejek általában feldolgozottabbak, mint más növényi tejek, ezért több cukrot tartalmaznak. A teljes szójabevitelt – különösen a feldolgozott szóját – pedig érdemes heti három adag alatt tartani.

növényi tejek

Növényi tejek: melyik a legjobb?

Mandulatej

A mandulatej vízben áztatott mandulából készül, és mellékterméke a mandulaliszt. Mostanában sok kritika érte, mert az előállítása jelentős vízfelhasználással járegy tanulmány szerint vízhasználatban közvetlenül a tehéntej után következik. 

  • Inchauspé mégis ajánlja, mert fogyasztása után „normál glükózválaszt” ad a szervezet.
  • Dr. Bhatia ezzel szemben úgy véli, a mandulatej „inkább a lista alján” szerepel.

Zabtej

A menő kávézók kedvence talán nem is olyan egészséges, mint gondolnánk!

A legkevésbé egészséges választás a zabtej” – mondja Dr. Bhatia.

Inchauspé egyetért vele, korábban a Vogue-nak is beszélt a veszélyeiről: „Bár van benne rost, rengeteg cukrot és alig némi fehérjét tartalmaz, így erősen megemeli a vércukorszintet. Őszintén szólva, sokkal jobb rostforrások is léteznek.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jessie Inchauspé (@glucosegoddess) által megosztott bejegyzés

 

Kókusztej

Nem azonos a kókusz belsejében található, elektrolitokban gazdag kókuszvízzel – a kókusztej a fehér hús kipréseléséből származik.

Bár édes íze markáns, Dr. Bhatia szerint ez rendben van: „A kókusztej talán a második legjobb alternatív tej, mert telített zsírokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, és közepes láncú trigliceridjei (MCT) támogatják a bélflóra egészségét.”

Kendermagtej

Dr. Bhatia egy meglepő javaslattal is előáll: „A legjobb tej a vegánok számára a kendermagtej” – mondja. A cannabis sativa növény magjából készül, íze földesebb, mint a többi alternatíváé. „Megfelelő mennyiségű fehérjét és némi rostot is tartalmaz, rendkívül kíméletes az emésztéshez.”

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images