- Melyik tej a legegészségesebb?
- A tejek tápértékét nem könnyű összevetni: mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai.
- Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, érdemes a tehéntejet választani! Mutatjuk az okokat.
Melyik típusú tej a legjobb az egészségünknek? A népszerű, Google-ben feltett kérdéssel kapcsolatban figyelmeztetnek a szakértők: a válasz korántsem egyszerű, nem létezik egyetlen, mindenkire érvényes megoldás.
„Régebben a különböző tejeket a kalória- vagy telítettzsír-tartalmuk alapján rangsorolták, de a mai kutatások már sokkal inkább az inzulin- és vércukorszint-szabályozás fontosságát hangsúlyozzák” – magyarázza Taz Bhatia, a The Hormone Shift című könyv szerzője.
„Ha a tejek tápértékét akarjuk összevetni, ez nem lesz egyszerű feladat, mert mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai.”
Ezek a tejek a legegészségesebbek egy friss kutatás szerint
1. Tehéntej
A hagyományos tehéntej világában is számos opció létezik: teljes, 2%-os, zsírszegény vagy laktózmentes.
A tehéntej tápanyagtartalma igen összetett! Milyen vitaminok vannak benne?
- kalcium
- kálium
- magnézium
- cink
- jód
- A-, B- és D-vitamin.
Az amerikai FDA szerint a tehéntej három olyan tápanyagot tartalmaz, amelyekből sokan hiányt szenvednek: kalciumot, káliumot és D-vitamint. Így azok számára, akik jól emésztik a tehéntejet, kiváló választás. Ugyanakkor az amerikai népesség mintegy 36%-a nehezen emészti a tejben található természetes cukrot, a laktózt.
„Amikor a tejet megfosztjuk a zsírtartalmától, valóban csökken a kalóriamennyiség, de ezzel együtt rontjuk a glükózszintre gyakorolt hatását is” – mondja Jessie Inchauspé francia biokémikus, az interneten Glucose Goddess néven ismert szakértő.
Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, Dr. Bhatia szerint érdemes a tehéntejet választani.
„Ha egyetlen tejet kellene kiemelnem, a tehéntej lenne az, elsősorban a magas fehérjetartalom miatt – de mindig biotejet válasszunk”
– tanácsolja. Inchauspé szintén ezt tartja a legjobb választásnak.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
2. Növényi tejek
Akár egészségügyi, akár etikai vagy környezeti okból választ valaki növényi alapú alternatívát, néhány alapszabályt érdemes betartani.
1. „Ha magtejet választunk, mindig a cukrozatlan verziót keressük, hogy csökkentsük az összcukorterhelést, mivel ezek a tejek természetes módon is tartalmaznak némi cukrot” – mondja Dr. Bhatia.
2. „Ne feledjük, hogy a magtejek önmagukban kevés fehérjét tartalmaznak, így, ha hozzáadott cukor is kerül beléjük, az megemeli a glikémiás indexet – vagyis a vércukorszintünk gyorsabban emelkedik tőlük.”
Szójatej
Az edamame és a tofu alapjául is szolgáló hüvelyesből készül, és általában dúsítják – vagyis kalciumot és A-, D-vitamint adnak hozzá a gyártás során.
Bár jó választás a tejérzékenyek számára, Dr. Bhatia figyelmeztet: „A szójatejek általában feldolgozottabbak, mint más növényi tejek, ezért több cukrot tartalmaznak. A teljes szójabevitelt – különösen a feldolgozott szóját – pedig érdemes heti három adag alatt tartani.”

Növényi tejek: melyik a legjobb?
Mandulatej
A mandulatej vízben áztatott mandulából készül, és mellékterméke a mandulaliszt. Mostanában sok kritika érte, mert az előállítása jelentős vízfelhasználással jár – egy tanulmány szerint vízhasználatban közvetlenül a tehéntej után következik.
- Inchauspé mégis ajánlja, mert fogyasztása után „normál glükózválaszt” ad a szervezet.
- Dr. Bhatia ezzel szemben úgy véli, a mandulatej „inkább a lista alján” szerepel.
Zabtej
A menő kávézók kedvence talán nem is olyan egészséges, mint gondolnánk!
„A legkevésbé egészséges választás a zabtej” – mondja Dr. Bhatia.
Inchauspé egyetért vele, korábban a Vogue-nak is beszélt a veszélyeiről: „Bár van benne rost, rengeteg cukrot és alig némi fehérjét tartalmaz, így erősen megemeli a vércukorszintet. Őszintén szólva, sokkal jobb rostforrások is léteznek.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kókusztej
Nem azonos a kókusz belsejében található, elektrolitokban gazdag kókuszvízzel – a kókusztej a fehér hús kipréseléséből származik.
Bár édes íze markáns, Dr. Bhatia szerint ez rendben van: „A kókusztej talán a második legjobb alternatív tej, mert telített zsírokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, és közepes láncú trigliceridjei (MCT) támogatják a bélflóra egészségét.”
Kendermagtej
Dr. Bhatia egy meglepő javaslattal is előáll: „A legjobb tej a vegánok számára a kendermagtej” – mondja. A cannabis sativa növény magjából készül, íze földesebb, mint a többi alternatíváé. „Megfelelő mennyiségű fehérjét és némi rostot is tartalmaz, rendkívül kíméletes az emésztéshez.”
Forrás: Vogue Fotó: Getty Images