A maffiafeleség-stílus sötét oldala, avagy a szervezett bűnözés nem játék és mese

2024. március 21.
A maffiafeleség-stílus még mindig töretlenül hódít. Az esztétika azonban olyan nők életét romanticizálja, akik szervezett bűnözésre épülő családokban és gyakran elnyomásban éltek.

2024 legnagyobb trendje, a maffiafeleség-stílus olyannyira menőnek számít, hogy mára nemcsak a TikTok, hanem a szupersztárok kedvence is lett. Dua Lipától Jennifer Lopezig mindenki imádja, a hatalmas méretű napszemüvegek, a műszőrme kabátok, a tűsarkú csizma és az állatminta pedig egyszerre a nemzetközi streetstyle slágere lett.

A legnépszerűbb maffia tematikájú filmek és sorozatok, mint a Casino, a Nagymenők vagy a Maffiózók esztétikája tehát most újra hódít, és ezt a trendet lovagolja meg Sofia Vergara új netflixes sorozata is, a Griselda, amiben a színésznő Griselda Blancót, a hírhedt kolumbiai drogbárót alakítja.

De tényleg olyan menő maffiafeleségnek lenni?

A maffiózókról szóló filmek és sorozatok nyilvánvalóan nem csak férfiakról és férfiaknak szólnak. Erős, karizmatikus női karaktereket mutatnak fel, akik általában kemények, határozottak és magabiztosak. Ugyanakkor rengeteg szabálynak is meg kell felelniük, hiszen egy maffiacsaládhoz tartozni egyet jelent a hűséggel, a csapat felé irányuló lojalitással és a titoktartással.

Vagyis ezek a nők hiába kapnak meg mindent a férjüktől, amit csak akarnak, mégis egyfajta alárendelt szerepben élik az életüket. Erős bástyaként kell egyben tartaniuk a családot, támaszt kell nyújtaniuk a férjüknek – vagyis el kell nézniük a kétes ügyeiket és hűtlenségüket, míg ők ez utóbbit általában nem tehetik meg –, és persze azt is elvárják tőlük, hogy kívül-belül topon legyenek.

Kívülről főleg a ruhákkal és kiegészítőkkel – na meg fülledt, füstösre sminkelt szemekkel, műkörömmel, bronzosítóval és sötétre festett szájjal – erősítettek rá. A maffiafeleségek előszeretettel viseltek szőrmebundákat, nagy fekete napszemüvegeket, vastag arany ékszereket, bőrből készült drága cipőket, és természetesen márkás kiegészítőket viseltek, amivel már messziről megüzenhették másoknak, hogy kivel is van dolguk.

A legtöbb mai kulturális irányzatnak azonban némileg problémás a háttere, és ez alól a maffiafeleség-stílus sem kivétel. Az alávetettség és keménység kettőssége, na meg a maffia etikai megkérdőjelezhetősége így a divatrajongókon túl számos kritikust is talált magának.

A trendet ellenzők jogosan teszik fel a kérdést, hogy morálisan vajon mennyire megkérdőjelezhető egy olyan irányzatot meglovagolni, ami bűnözői csoportokat romanticizál, miközben az FBI szerint a maffia továbbra is jelentős fenyegetésnek számít a New York-i régióban, New Englandben, Philadelphiában, Chicagóban és Detroitban is.

Gazdagság, csillogás, vér

A TikTok algoritmusát úgy tervezték, hogy ezeket a népszerű és könnyen hódító trendeket a hírfolyamunk élére csempéssze, még akkor is, ha gyakran kritizálják őket sekélyességük miatt, és elszakadnak a valóságtól. Természetesen a nők már jóval azelőtt is viselték a maffiafeleség-esztétika stílusjegyeit, mielőtt a TikTok divatossá tette volna az irányzatot.

@lyndsijaye MOB WIFE STYLE GUIDE 🐈‍⬛🎲🍷 INSPIRED BY @kayla trivieri #mobwifeaesthetic #mobwifeoutfit #outfitinspo #styleguide #fashiontrends2024 #fashiontok #trendingstyle #furaesthetic #streetchic #itgirlaesthetic ♬ Love In Portofino - Dalida & Raymond Lefèvre Et Son Grand Orchestre

A maffiafeleség-esztétika mégis kiemelkedik az utóbbi idők trendjei közül a valós gyökerei és pimasz attitűdje miatt, ami éles váltásnak tűnik a Barbiecore és a clean girl aesthetic után. A maffiafeleség ezekhez képest egy kicsit érettebb. Ahogy a nevében is benne van, ő egy nő, feleség, aki tisztában van szexuális energiájával és a világ működésével.

A korai kétezres évek fiatalos Y2K divatja (a csípőnadrágok, crop topok, bakancsok és sneakerek) után a maffiafeleség-stílus sokkal érettebbnek és merészebbnek tűnik. Maffiafeleségnek lenni lényegében annyit jelent, mint egy üzletasszonynak lenni – bár egy sokkal veszélyesebb és etikátlanabb módon –, vagyis sugározni kell a magabiztosságot. A maffiafeleség-stílus egy energiát, egy aurát jelent. Azt a veszélyt rejti magában, hogy az egyik nap még te vagy a főnök, a következőn már lecsaphatnak rád.

Látszólagos privilégium

A maffiafeleség-stílus első számú stílusikonja a 25. évfordulóját ünneplő Maffiózók Carmela Sopranója, aki ugyan erős női karakter, mégis egy nőgyűlöletre és bűnözésre épülő vállalkozásban él. A sorozatban számtalanszor megfélemlítik és megcsalják, közben mégis cinkosként támogatja férjét, ha a  munkájáról van szó. Vagy ott van Adriana La Cerva, a sorozat másik ikonikus női karaktere, akit a vőlegénye brutálisan megvert, elárult, majd végül a maffia kivégezte, mert az FBI informátoraként dolgozott.

@relarocha #mobwifemakeup #mobwifeaesthetic #makeupmonicabellucci #mobwife ♬ Love in Portofino (A San Cristina) - Dalida

De hasonlót láthattunk a Keresztapában is: Connie Corleonét a férje fizikailag bántalmazza, az igazi Karen Hill pedig, aki a Nagymenők azonos nevű karakterét is inspirálta, bekerült az Egyesült Államok tanúvédelmi programjába, miután férjét, Henry Hillt 1980-ban letartóztatták kábítószer-kereskedelem vádjával.

A rózsaszín ködöt eloszlatva, a népszerű ábrázoláson túllépve a maffiafeleség még akkor is egy nála hatalmasabb férfi tartozéka. Drámai, kontraproduktív vonzereje a szexuális kisugárzása, szépsége és stílusa mellett éppen abból is adódik, hogy gyakran nincs igazi hatalma, elnézi a bűnöket és csalásokat, miközben a hallgatásért cserébe lényegében megvásárolják. Vagyis ez az esztétika lényegében a szervezett bűnözés világában élő nők által népszerűsített megjelenés éljenzése.

A maffiafeleségek és a szervezett bűnözés esztétizálása azonban csak egy probléma a sok közül: még szót sem ejtettünk az olasz-amerikai kultúra sztereotipikus ábrázolásáról, a nőgyűlölet és az LMBTQ+ emberek diszkriminációjáról a maffiózók legtöbb popkulturális ábrázolásában.

Most akkor ne öltözzünk így?

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne öltözhetnénk mi is a trend szerint, ha úgy tartja kedvünk, csupán nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi is áll egy-egy általunk kedvelt divatirányzat hátterében. Természetesen attól még nem leszünk a szervezett bűnözés pártolói, hogy műszőrmét, magas sarkú bőrcsizmát vagy méretes napszemüveget viselünk, és emellé füstös sminket applikálunk magunkra a tükör előtt.

A felesleges vásárlást viszont érdemes elkerülni, hogy se a pénztárcánk és a bolygó ne essen áldozatul az újabb és újabb divatirányzatoknak.

Forrás: New York Times, Today, Harpers Bazaar, Refinery 29, Fotó: Getty Images